Η περιορισμένης κλίμακας ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα έχει σκοπό να διατηρήσει την πίεση στη Χαμάς, προκειμένου να οδηγηθεί μια αποδεκτή και από το Ισραήλ συμφωνία, που θα επιφέρει κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων, είπε στο CNN πηγή που γνωρίζει τα ισραηλινά σχέδια.

Το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ για τα σχέδια εκκένωσης της περιοχής στην ανατολική Ράφα και διεξαγωγής της επιχείρησης πριν από τη συνομιλία, που είχαν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Η πηγή περιέγραψε την επιχείρηση ως «πολύ περιορισμένη» και είπε ότι δεν είναι η μεγάλη εισβολή για την οποία το Ισραήλ στέλνει δημόσια μηνύματα εδώ και εβδομάδες.

Είναι το πρώτο βήμα ή θα κυριαρχήσει η διπλωματία;

Ωστόσο αναλυτές δεν αποκλείουν αυτό να είναι το πρώτο βήμα, ωστόσο. Εξάλλου τόσο ο Νετανιάχου όσο και ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, τονίζουν πως μία χερσαία επέμβαση στη Ράφα είναι «αναπόφευκτη».

Οι ελπίδες θα διατηρούνται πάντως όσο θα είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο, όπου έχει στείλει αντιπροσωπεία και το Ισραήλ.

Όλες οι εξελίξεις από το liveblog του Naftemporiki.gr