Η Ταϊπέι είπε τη Δευτέρα ότι τέσσερα σκάφη της κινεζικής ακτοφυλακής έπλευσαν για λίγο στα ύδατά της και κάλεσε το Πεκίνο να σταματήσει οποιαδήποτε συμπεριφορά «που θέτει σε κίνδυνο τη θαλάσσια ασφάλεια».

Τα κινεζικά πλοία απέπλευσαν νότια του νησιού Κινμέν, πέντε χιλιόμετρα από την κινεζική πόλη Ξιαμέν, γύρω στις 3:30 μ.μ. τοπική ώρα τη Δευτέρα (7:30 π.μ. GMT), ανέφερε η ακτοφυλακή της Ταϊβάν. Τα σκάφη «αποχώρησαν από τα απαγορευμένα ύδατά μας» μια ώρα αργότερα, συνέχισαν από την ίδια πηγή, καλώντας το Πεκίνο να σταματήσει αμέσως κάθε «συμπεριφορά που θέτει σε κίνδυνο τη θαλάσσια ασφάλεια».

Το περιστατικό της Δευτέρας έρχεται δύο εβδομάδες πριν από την ορκωμοσία του νέου προέδρου της Ταϊβάν, Λάι Τσινγκ-τε, στις 20 Μαΐου. Ο ίδιος απορρίπτει τις απαιτήσεις του Πεκίνου, το οποίο θεωρεί ότι η Ταϊβάν μέρος της επικράτειάς της θα ανακαταληφθεί μια μέρα, με τη βία εάν χρειαστεί.

Η Κίνα έχει αυξήσει την πίεση τα τελευταία χρόνια ενισχύοντας την παρουσία του ναυτικού και των αεροσκαφών της γύρω από το νησί. Το Πεκίνο περιγράφει τον Λάι Τσινγκ-τε, τον σημερινό αντιπρόεδρο, ως έναν «επικίνδυνο αυτονομιστή» που θα οδηγήσει την Ταϊβάν στον δρόμο «προς τον πόλεμο και την παρακμή».

Πηγή: Le Figaro