Weather Icon

Συμβούλιο της Ευρώπης: Η Τουρκία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό φυλακισμένων στην Ευρώπη

Συμβούλιο της Ευρώπης: Η Τουρκία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό φυλακισμένων στην Ευρώπη

Δημοσιεύτηκαν οι Ετήσιες Στατιστικές Ποινικών του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον αριθμό των φυλακισμένων στην Ευρώπη. 

Στην Τουρκία, ο αριθμός των κρατουμένων στις φυλακές έχει αυξηθεί κατά 369 %τα τελευταία 17 χρόνια, ήταν στην κορυφή της λίστας, γράφει τούρκικο δημοσίευμα.

Η Τουρκία έχει γίνει «η χώρα με τους περισσότερους έγκλειστους στις φυλακές», αφού οι φυλακισμένοι υπολογίζονται σε περίπου 304 χιλιάδες. 

Η Τουρκία προσδιορίστηκε επίσης ως η χώρα με το υψηλότερο «ποσοστό εγκλεισμού» σε σχέση με τον πληθυσμό (355 άτομα ανά εκατό χιλιάδες άτομα).

Στις ευρωπαϊκές φυλακές, όπου υπάρχουν περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι, ο αριθμός των κρατουμένων αυξήθηκε κατά 2,3 τοις εκατό το 2022.

Δημοσιεύθηκε η ετήσια έκθεση 2022 για τις στατιστικές κυρώσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον πληθυσμό των φυλακών (SPACE I). 

Σύμφωνα με την έκθεση, στις 31 Ιανουαρίου 2022 υπήρχαν 981.575 κρατούμενοι στις διοικήσεις των φυλακών των 48 κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

 Το μέσο ποσοστό κράτησης στην Ευρώπη καταγράφηκε ως 104 κρατούμενοι ανά 100 χιλιάδες άτομα.

Ενώ ο αριθμός των κρατουμένων αυξήθηκε κατά 2,3% μετά την πανδημία στην Ευρώπη, η Βουλγαρία, η Εσθονία και η Γερμανία ήταν οι σπάνιες χώρες στις οποίες ο αριθμός των φυλακισμένων μειώθηκε. Στις υπόλοιπες 45 χώρες, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε.

Οι διοικήσεις φυλακών όπου το ποσοστό κράτησης αυξήθηκε περισσότερο ήταν η Σλοβενία ​​με 23%, η Φινλανδία και η Γαλλία με 15%, η Βόρεια Ιρλανδία με 13%, το Μαυροβούνιο με 12%, η Κροατία με 10% και η Τουρκία με 9,2%.

Οι περιορισμοί που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Ιανουάριο του 2021 μείωσαν το συνολικό ποσοστό φυλάκισης στην Ευρώπη λόγω της επιβράδυνσης των συστημάτων δικαιοσύνης και της εφαρμογής προγραμμάτων αποφυλάκισης.

Δεν περιλαμβάνεται η Ρωσία

Ενώ η Τουρκία ήταν η χώρα με το υψηλότερο  «ποσοστό φυλάκισης», η Ρωσία δεν συμπεριλήφθηκε στη λίστα.

Η έξοδος της Ρωσίας, η οποία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας κάθε χρόνο και αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού των φυλακών στην Ευρώπη, από το Συμβούλιο της Ευρώπης οδήγησε σε αλλαγές στη λίστα.

Η Τουρκία, που κατέλαβε την πρώτη θέση με 303.945 κρατούμενους, ακολούθησε η Αγγλία με 79.092 κρατούμενους. Η Πολωνία κατέλαβε την τρίτη θέση με 71.874 κρατούμενους, η Γαλλία τέταρτη με 69.964 κρατούμενους και η Γερμανία πέμπτη με 56.294 κρατούμενους.

Η Τουρκία ήταν στην κορυφή της λίστας με 355 κρατούμενους. Η Γεωργία κατέλαβε τη δεύτερη θέση με 237 κρατούμενους, ενώ το Αζερμπαϊτζάν ήταν τρίτο με 217 κρατούμενους. Σε αυτή τη στατιστική ακολούθησαν επίσης η Ουγγαρία (194), η Λιθουανία (191), η Πολωνία (190), η Σλοβακία (187), η Αλβανία (176), η Τσεχία (175) και η Λετονία (172).

Μέσος όρος ηλικίας κρατουμένων στην Ευρώπη

Η μέση ηλικία των κρατουμένων στις ευρωπαϊκές φυλακές είναι τα 38 έτη. Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, ο χαμηλότερος μέσος όρος ηλικίας καταγράφηκε στις βουλγαρικές φυλακές ως 31, στη Δανία 34 και στη Γαλλία 35. Η υψηλότερη μέση ηλικία κρατουμένων προσδιορίστηκε ως η Γεωργία με 44 έτη, η Ιταλία με 42 έτη, η Πορτογαλία με 41 έτη, η Εσθονία και η Ισπανία με 40 έτη.

Οι στατιστικές δείχνουν ότι περίπου το 16,5 τοις εκατό όλων των κρατουμένων είναι άνω των 50 ετών, ενώ το ποσοστό των κρατουμένων ηλικίας 65 ετών και άνω είναι 3 τοις εκατό. Οι στατιστικές μοιράστηκαν επίσης ότι το ποσοστό των γυναικών κρατουμένων είναι μόνο το 5 τοις εκατό όλων των κρατουμένων.

Cumhuriyet

The Hellenic Information Team

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube