Weather Icon

Λάζαρος Καμπουρίδης: Βαθιά συνεχή εσωτερική ιδεολογική πάλη στο εσωτερικό της Τουρκίας

Λάζαρος Καμπουρίδης: Βαθιά συνεχή εσωτερική ιδεολογική πάλη στο εσωτερικό της Τουρκίας

Πολλές φορές βλέπουμε ακύρωση ή πραγματοποίηση κάποιων τουρκικών ασκήσεων ή και μετακινήσεων που δεν εξηγούνται με βάση την πρακτική και τα εκπαιδευτικά τους προγράμματα.

Του αντιστράτηγου ε.α. Λάζαρου Καμπουρίδη

Το βράδυ των τουρκικών εκλογών της 14ης Μαϊου, είχε διαδοθεί ότι ο Ερντογάν ήταν στην Άγκυρα ενώ στην πραγματικότητα ήταν στην Κων/πολη. Τότε θυμάμαι είχαν μπερδευτεί και οι δημοσιογράφοι για την πραγματική κατάσταση. Έμαθα ότι αυτό δεν ήταν τυχαίο και έχει σχέση με προηγούμενή μου ανάρτηση με βάση δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής Yenişafak για πληροφορία νέας απόπειρας πραξικοπήματος που έγινε γνωστή την προηγουμένη, δηλαδή στις 13 Μαϊου και τέθηκε σε επιφυλακή το στράτευα και οι Υπηρεσίες Ασφαλείας στην Τουρκία..

Το γράφω αυτό επειδή το βράδυ της απόπειρας του πραξικοπήματος (15 Ιουλ 16) ήμουν στους δρόμους της Άγκυρας και παρέμεινα στην περιοχή του κέντρου της πόλης όπου εξελίχθηκαν τα κύρια γεγονότα. Είχα γράψει και το έχω πει δημόσια ότι τότε το πραξικόπημα ήταν κανονικό και όχι στημένο. Ο Ερντογάν είχε πληροφορίες και είχε λάβει τα μέτρα του. Πολλοί Έλληνες αναλυτές θεωρούν ότι ήταν στημένο και το είπαν από την επομένη της απόπειρας χωρίς να έχουν κανένα στοιχείο, επιβεβαιώνοντας μία γενικότερη στρεβλή άποψη που έχουμε για την Τουρκία, αφού ακόμη και τα στραβά των γειτόνων τα ερμηνεύουμε ότι είναι “πονηριά των πανούργων Τούρκων”. Ο καθένας έχει την απόψή του.

Εάν ήταν στημένο το πραξικόπημα ο Ερντογάν δεν έχει κανένα λόγο τώρα να ανησυχεί. Προφανώς φοβάται γιατί ήταν κανονικότατο και δεν εμπιστεύεται το στράτευμα. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που τον επιτυχημένο και δημοφιλή πρώην Υπουργό Άμυνας τον έστειλε στο σπίτι του. Ο Ακάρ που τον γνώρισα προσωπικά και τον επισκέφθηκα 2 φορές στο γραφείο του ως Αρχηγό, είχε πλήρη έλεγχο του στρατεύματος και αυτό τρόμαζε τον Ερντογάν. Για το λόγο αυτό ο Ερντογάν δεν ήθελε το στρατό έξω από τα στρατόπεδα την περίοδο των σεισμών.

Ως συμπέρασμα, θα πρέπει όταν κάνουμε αναλύσεις να σκεφτόμαστε ότι, υπάρχει μία βαθιά συνεχή εσωτερική ιδεολογική πάλη στο εσωτερικό της Τουρκίας. Πολλές φορές βλέπουμε ακύρωση ή πραγματοποίηση κάποιων τουρκικών ασκήσεων ή και μετακινήσεων που δεν εξηγούνται με βάση την πρακτική και τα εκπαιδευτικά τους προγράμματα.

Όμως θα πρέπει να θυμόμαστε ότι, στο βωμό αυτής της εσωτερικής σύγκρουσης η Ελλάδα έχει δευτερεύουσα σημασία και μπορεί ενίοτε να χρησιμοποιείται ως εργαλείο (Σχέδιο ΒΑΡΙΟΠΟΥΛΑ).

Η επίκληση του εσωτερικού εχθρού πάντα ήταν ψωμοτύρι για όλες τις αντίπαλες παρατάξεις στην Τουρκία, αυτήν χρησιμοποίησε ο Ερντογάν και πέτυχε την εκλογή του και δεν πρέπει να την αποκλείουμε ως χρήση και για το μέλλον όταν έρθουν τα δύσκολα για τον τουρκικό λαό.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube