Weather Icon
Αίγυπτος , Ινδία 13 Ιουνίου 2023

Economic Times: Στο Κάιρο Μόντι και Σίσι ενδέχεται να αυξήσουν τους στρατηγικούς τους δεσμούς

Economic Times: Στο Κάιρο Μόντι και Σίσι ενδέχεται να αυξήσουν τους στρατηγικούς τους δεσμούς

ΠΡΟΛΟΓΟΣ: Τον Ιανουάριο, η Ινδία και η Αίγυπτος είχαν συμφωνήσει σε μια στρατηγική εταιρική σχέση, που θα καλύπτει τις πολιτικές, την ασφάλεια, την άμυνα, την ενέργεια και τις οικονομικές πτυχές. Η αμυντική συνεργασία, η οποία έχασε την ορμή της κατά την περίοδο μετά τον Νάσερ, απέκτησε ξανά ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών με κοινές ασκήσεις, και επισκέψεις αξιωματούχων εθνικής αμύνης.

“Η Ινδία και η Αίγυπτος θα μπορούσαν να υπογράψουν το έγγραφο για την ανύψωση των διμερών δεσμών σε στρατηγική εταιρική σχέση, που συνεπάγεται αμυντική βιομηχανική συνεργασία, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στην Αίγυπτο στις 24-25 Ιουνίου.

Η απόφαση για την αναβάθμιση των δεσμών ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στην Ινδία τον Ιανουάριο για την παρέλαση της Ημέρας της Δημοκρατίας. Η στρατηγική εταιρική σχέση θα συνεπαγόταν βαθύτερη συνεργασία κατά της τρομοκρατίας και αμυντική βιομηχανική εταιρική σχέση.

 Τον Ιανουάριο, η Ινδία και η Αίγυπτος είχαν συμφωνήσει σε μια στρατηγική εταιρική σχέση, που θα καλύπτει πολιτικές, στην ασφάλεια, στην άμυνα, στην ενέργεια και στις οικονομικές συνεργασίες.

Η αμυντική συνεργασία, η οποία έχασε την ορμή της κατά την περίοδο μετά τον Νάσερ, πήρε ξανά ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών με κοινές ασκήσεις, και επισκέψεις από την ηγεσία της άμυνας.

Ο ι ινδικές επενδύσεις στην Οικονομική Ζώνη της Διώρυγας του Σουέζ, με την Αίγυπτο να επιδιώκει ινδικές επενδύσεις για την τόνωση της τοπικής οικονομίας, είναι επίσης στην ατζέντα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Ινδού πρωθυπουργού. Θα μπορούσε επίσης να ανακοινωθεί Σύμφωνο για τη συνεργασία στον τομέα της γεωργίας για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών.

Το ταξίδι του πρωθυπουργού Μόντι θα δώσει νέα ώθηση στους δεσμούς της Ινδίας με τον αραβικό κόσμο, καθώς η Αίγυπτος. Η Αίγυπτος είναι εταίρος διαλόγου στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης και μέλος της Τράπεζας BRICS, ενώ εκφράζει έντονο ενδιαφέρον για ένταξη στην BRICS. Με αφορμή την επίσκεψη του Αλ Σίσι ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι είχε δηλώσει ότι η κατάχρηση του κυβερνοχώρου από εξτρεμιστικές δυνάμεις αποτελεί αυξανόμενη απειλή και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία σε αυτό το θέμα.

Συμφωνούμε ότι η τρομοκρατία είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα. Και οι δύο χώρες συμφωνούν επίσης ότι απαιτούνται ισχυρά βήματα για τον τερματισμό της διασυνοριακής τρομοκρατίας και γι ‘ αυτό πρέπει να πείσουμε τη διεθνή κοινότητα μέσω κοινών προσπαθειών, δήλωσε ο Μόντι τον περασμένο Ιανουάριο.Ο πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχει απεριόριστο περιθώριο συνεργασίας στις σχέσεις Ινδίας-Αιγύπτου, ειδικά στους τομείς της άμυνας και της άμυνας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ιανουαρίου, ο Αλ-Σίσι είχε πει ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο πολιτισμών χρονολογούνται από την αρχαιότητα και ότι η Αίγυπτος επιθυμεί να καλωσορίσει περισσότερους Ινδούς τουρίστες. Οι δύο πλευρές είχαν υπογράψει πέντε μνημόνια κατανόησης που καλύπτουν τον πολιτισμό, τη συνεργασία σε θέματα νεολαίας, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, την πληροφορία και την τεχνολογία και τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Ο Αλ-Σίσι είχε προσκαλέσει τον Μόντι να επισκεφθεί την Αίγυπτο και ζήτησε μεγαλύτερη αεροπορική σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών. Είπε στον Μόντι για τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Αίγυπτο και τα μέτρα της κυβέρνησής του για την προώθηση των επενδύσεων.”

ΠΗΓΗ: Economic Times

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube