Διάσκεψη οργανώνει η Ουκρανία στην Κοπεγχάγη, όπου θα συγκεντρωθεί πλειάδα χωρών, ανάμεσά τους και ορισμένες που έχουν παραμείνει ουδέτερες μετά την ρωσική εισβολή.

Στη διάσκεψη θα μετέχει και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του τομέα ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η διάσκεψη της Κοπεγχάγης, η διεξαγωγή της οποίας δεν έχει ανακοινωθεί, έχει αντικείμενο την συζήτηση σχετικά με τα μέσα που θα ανοίξουν τον δρόμο για μια «δίκαιη και βιώσιμη» ειρήνη, δήλωσε η πηγή επιβεβαιώνοντας πληροφορία των Financial Times.

Μεταξύ των προσκεκλημένων περιλαμβάνονται πρόσωπα από χώρες που δεν έχουν καταδικάσει την εισβολή, διευκρίνισε η δυτική πηγή χωρίς να προσδιορίσει για ποιες χώρες πρόκειται.

Στο δημοσίευμα των Financial Times αναφέρεται ότι η διάσκεψη ενδέχεται να περιλαμβάνει αξιωματούχους της Ινδίας, της Βραζιλίας και της Νότιας Αφρικής, ενώ η λίστα των συμμετεχόντων δεν έχει ολοκληρωθεί.

Οι τρεις προαναφερόμενες χώρες ανήκουν στην ομάδα Brics μαζί με την Κίνα και την Ρωσία και δεν εφαρμόζουν τις διεθνείς κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Σύμφωνα με τους Financial Times, το Κίεβο ζήτησε από την Ουάσινγκτον «να ενθαρρύνει» την Ινδία, της Βραζιλία και την Νότια Αφρική, αλλά και την Κίνα και την Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ που έχει διατηρήσει καλές σχέσεις με την Μόσχα, να συμμετάσχουν στην διάσκεψη της Κοπεγχάγης.

Οι συνομιλίες θα έχουν άτυπο χαρακτήρα και δεν θα καταλήξουν σε έκδοση επίσημου κοινού ανακοινωθέντος, διευκρίνισε στο AFP δυτικός αξιωματούχος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ