Weather Icon

Αν έχεις βύσμα… διάβαινε! Βόλευαν στρατιώτες σε πόστα «λούφας και παραλλαγής» στην Κύπρο

Αν έχεις βύσμα… διάβαινε! Βόλευαν στρατιώτες σε πόστα «λούφας και παραλλαγής» στην Κύπρο

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Φιλελεύθερος”, κατά την κορύφωση της προεκλογικής περιόδου για την ανάδειξη του νέου Πρόεδρου της Δημοκρατίας, γίνονταν δεκάδες μεταθέσεις κληρωτών στρατιωτών σε πόστα… λούφας και παραλλαγής. (Όλοι ξέρουν ποιοι έκαναν τις μεταθέσεις και ποιον υποψήφιο ήθελαν να εξυπηρετήσουν…)

Αυτά φανερώνουν στοιχεία που εξασφάλισε ο «Φ» και τα οποία δεν αφήνουν αμφιβολίες για τα βολέματα οπλιτών την περίοδο μεταξύ 10 και 30 Ιανουαρίου. Στο αναφερθέν χρονικό σημείο, λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές, κληρωτοί έπαιρναν μεταθέσεις για πόστα όπως η Λέσχη Εθνικής Φρουράς, το Σπίτι του Εθνοφρουρού και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς.

Κι ασφαλώς, δεν μετακινούνταν στο επιτελείο για να δώσουν τα φώτα τους στους επιτελάρχες, αλλά για να εκτελούν ιδιαιτέρως βοηθητικές εργασίες. Επρόκειτο για μεταθέσεις που κάθε άλλο παρά ενίσχυσαν το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς. Τουναντίον. Διασφάλιζαν στους μετατιθέμενους στιγμές ξεγνοιασιάς στο στράτευμα. Όπως είχε καταγγελθεί, άλλωστε, στην Ελεγκτική Υπηρεσία τον Σεπτέμβριο του 2022, σε τέτοια πόστα υπηρετούν γόνοι ατόμων με πολιτική επιρροή ή «άκρες».

Καταγράφουμε, γράφει ο «Φ», ενδεικτικές περιπτώσεις που προκύπτουν από τα διαβαθμισμένα έγγραφα που έχουμε στην κατοχή μας:

– Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μαζικών μεταθέσεων στη Λέσχη Εθνικής Φρουράς (ΛΕΦ) Λευκωσίας. Στις 27 του περασμένου Ιανουαρίου 18 κληρωτοί (17 στρατιώτες κι ένας σμηνίτης) πήραν μετάθεση στην εν λόγω μονάδα της πρωτεύουσας. Το εμπιστευτικό έγγραφο της μετάθεσης που φέρει το όνομα του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγου Δημόκριτου Ζερβάκη και τμηματάρχη του Γενικού Επιτελείου (ΓΕΕΦ), σημειώνει προς τους αρμοδίους: «Σας γνωρίζουμε ότι, για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών, μετατίθενται στη ΛΕΦ Λευκωσίας, οι οπλίτες του Παραρτήματος ‘Α’». Το παράρτημα, στο οποίο γίνεται επίκληση, περιλαμβάνει αναλυτικά τα ονόματα των μετατιθέμενων.

– Μαζικές μεταθέσεις είχαμε και στις 30 Ιανουαρίου. Δέκα οπλίτες μετακινήθηκαν από τις μονάδες τους με τελικό προορισμό το ΓΕΕΦ. Όπως διευκρινίζεται στη διαταγή του αρχηγού του Σώματος, επρόκειτο να καλύψουν ανάγκες του Υπουργείου Άμυνας.

– Στις 27 Ιανουαρίου πέντε στρατιώτες ειδοποιήθηκαν ότι τοποθετούνται στο Σπίτι Του Εθνοφρουρού (εστιατόριο), ενώ στις 30 του μήνα τρεις άλλοι εκλεκτοί ανέλαβαν καθήκοντα στο Επιτελικό Γραφείο Υπαρχηγού. Την ίδια ημέρα κοινοποιήθηκε η μετάθεση τεσσάρων στρατιωτών πεζικού για το Επιτελικό Γραφείο Αρχηγού. Εξάλλου, στις αρχές του μήνα κοινοποιήθηκε για έτερο στρατιώτη ότι ανανεώνεται η απόσπασή του στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκστρατείας (ΣΝΕ).

Μεταθέσεις υπήρξαν και στο Γραφείο Επιτελάρχη και στη Γενική Γραμματεία του ΓΕΕΦ.

– Έγγραφα, το περιεχόμενο των οποίων είναι εις γνώση μας, δείχνουν ότι κατά το επίμαχο 20ήμερο έγιναν πέραν των 40 μεταθέσεων σε πόστα που αφορούν τη διοίκηση του Υπουργείου Άμυνας, του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς και σε
Λέσχες.

Για όλες αυτές τις μεταθέσεις ο «Φ» αποτάθηκε σε αρμόδιο πρόσωπο του Υπουργείου Άμυνας την Πέμπτη το μεσημέρι για να λάβει επίσημες θέσεις. Ζητήσαμε, συγκεκριμένα, σχόλιο για τα στοιχεία που έχουμε, αλλά και κατά πόσον συνηθίζεται σε περιόδους, όπως και η επίμαχη, να γίνονται μαζικές μετακινήσεις σε ανάλογα πόστα. Ρωτήσαμε, επίσης, να πληροφορηθούμε κατά πόσον καλύφθηκαν τα προηγούμενα πόστα των μετατιθέμενων, με τις ανάλογες μετακινήσεις. Λάβαμε διαβεβαίωση ότι τα ερωτήματά μας θα εξεταστούν.

Αγνόησαν τα πάντα 

Το όλο ζήτημα λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις, αν αναλογιστεί κανείς τι είχε προηγηθεί των δεκάδων μεταθέσεων μεταξύ 10 και 30 Ιανουαρίου. Η Ελεγκτική Υπηρεσία στη βάση καταγγελίας που είχε δεχθεί τον Σεπτέμβριο του 2022 ζητούσε
από το Υπουργείο Άμυνας κατάλογο με τους κληρωτούς στρατιώτες/αξιωματικούς που υπηρετούν στα γραφεία του, αλλά και σε πόστα του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς. Ωστόσο, το Υπουργείο αρνείτο να ανταποκριθεί, με αποτέλεσμα
να ξεσπάσει κόντρα, η οποία, μάλιστα, είδε το φως της δημοσιότητας και απασχόλησε τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Με απλά λόγια, φαίνεται πως τα όσα καταλογίζονταν στους τελευταίες μήνες του περασμένου έτους, ποσώς λήφθηκαν
υπόψιν από Υπουργείο και ΓΕΕΦ.

Να σημειωθεί ότι καταγγελία που έγινε στην Ελεγκτική Υπηρεσία περί τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2022 ανέφερε ότι «γόνοι κρατικών αξιωματούχων και άλλων προσώπων που ασκούν πολιτική επιρροή ή επώνυμων οικογενειών, υπηρετούν κατά τη θητεία τους στην Εθνική Φρουρά υπό ευνοϊκές και προνομιακές συνθήκες στη διοίκηση του Υπουργείου Άμυνας και ΓΕΕΦ και μάλιστα σε θέσεις που ενδεχομένως να μην απαιτούνται αλλά να έχουν επί τούτου δημιουργηθεί».

Ενδεικτικές της όλης κατάστασης είναι και οι πληροφορίες που είχε συγκεντρώσει η Ελεγκτική Υπηρεσία. Σύμφωνα μ΄ αυτές, γιος κρατικού αξιωματούχου ολοκλήρωσε τη θητεία του τον Σεπτέμβριο του 2022 και αμέσως μετά τον διαδέχθηκε
στο Υπουργείο Άμυνας σε προνομιακή θέση ο πρώτος εξάδελφός του.

Η Ελεγκτική ενημέρωσε αρχικά προφορικώς και στη συνέχεια γραπτώς, στις 5/10/2022, το Υπουργείο και το ΓΕΕΦ. Συγκεκριμένα, ζήτησε κατάλογο με τους κληρωτούς στρατιώτες και αξιωματικούς που υπηρετούν στα γραφεία του Υπουργείου Άμυνας και του ΓΕΕΦ, με στοιχεία για τον καθένα. Κι αυτό, έτσι ώστε να μπορεί να διαπιστωθεί κατά πόσον έχουν οποιαδήποτε μορφής συγγένειας ή ιδιάζουσα σχέση με νυν ή πρώην κρατικούς αξιωματούχους ή υψηλόβαθμα στελέχη της Εθνικής Φρουράς.

Αν και αρχικά το Υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, είχε ενημερώσει προφορικά ότι θα ανταποκρινόταν, εντούτοις υπήρξε στροφή 180 μοιρών, με αποτέλεσμα να προκύψει ένα μικρό σίριαλ. Στις αρχές Ιανουαρίου
(9/1/2023) και λίγο πριν ανοίξει ο κύκλος των ευνοϊκών μεταθέσεων που καταγράψαμε πιο πάνω, το Υπουργείο Άμυνας ενημέρωσε ότι δεν επρόκειτο να διαβιβάσει τα στοιχεία που ζητούντο.

Ακολούθησε καταγγελία από πλευράς Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε βάρος του Υπουργείου, στον Γενικό Εισαγγελέα, στις 13 Ιανουαρίου. Θέση της ήταν ότι με βάση τη σχετική νομοθεσία περί καταθέσεως στοιχείων στον Γενικό Ελεγκτή, η στάση του Υπουργείου συνιστούσε ποινικό αδίκημα. Ταυτόχρονα,, κατήγγειλε το Υπουργείο και στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς. Η τελευταία καλείτο, στην ουσία, να αποφασίσει αν συντρέχουν λόγοι διερεύνησης του ενδεχομένου
 διάπραξης ποινικών αδικημάτων.

Στις 13/2/2023, ο Γενικός Εισαγγελέας με σχετική επιστολή του ενημέρωσε την Ελεγκτική Υπηρεσία ότι ο ίδιος δεν διαπιστώνει επαρκή θεμελίωση του αιτήματος της Ελεγκτικής για πρόσβαση στα ζητούμενα στοιχεία. Ο επικεφαλής της Νομικής
Υπηρεσίας, εξηγούσε, ότι ζήτησε και έλαβε πληροφόρηση και στοιχεία από το Υπουργείο Άμυνας και πως στη βάση αυτών δεν διαπίστωσε ο ίδιος αύξηση των αναγκών της Εθνικής Φρουράς σε ΣΥΟΠ.

Εν τέλει το Υπουργείο Άμυνας συμμορφώθηκε μετά την πάροδο μηνών και συγκεκριμένα στις 19 Μαΐου του 2023, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι μεσολάβησε παρέμβαση από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.

Γιατί έκρινε η Ελεγκτική Υπηρεσία απαραίτητο τον έλεγχο

Η Ελεγκτική Υπηρεσία είχε αποφασίσει να θέσει υπό το μικροσκόπιό της το θέμα με τις τοποθετήσεις στρατιωτών υπό ευνοϊκές συνθήκες, κρίνοντας πως υπάρχει θέμα σπατάλης χρήματος σε βάρος του Δημοσίου. Είχε αναλύσει το σκεπτικό της σε ανακοίνωση της στις 29 Μαρτίου (2023).

Σημείωνε συγκεκριμένα: «Περί το τέλος Σεπτεμβρίου 2022, η Υπηρεσία μας έγινε δέκτης καταγγελίας ότι, γόνοι κρατικών αξιωματούχων και άλλων προσώπων που ασκούν πολιτική επιρροή ή επώνυμων οικογενειών, υπηρετούν κατά τη θητεία τους στην Εθνική Φρουρά υπό ευνοϊκές και προνομιακές συνθήκες στη διοίκηση του Υπουργείου Άμυνας και ΓΕΕΦ και μάλιστα σε θέσεις που ενδεχομένως να μην απαιτούνται αλλά να έχουν επί τούτου δημιουργηθεί, κάτι που θα
σήμαινε σπατάλη δημόσιων πόρων, αφού η μετάθεση των οπλιτών αυτών από μονάδες της Εθνικής Φρουράς οδηγεί στη δημιουργία αναγκών που καλύπτονται με δημόσια δαπάνη από Συμβασιούχους Οπλίτες (ΣΥΟΠ).

Για παράδειγμα, αριθμός οπλιτών φαίνεται να ασκούν καθήκοντα σε βοηθητικού τύπου υπηρεσίες στο γραφείο του Υπουργού και γενικότερα στον όροφο που στεγάζεται η ηγεσία του Υπουργείου και του ΓΕΕΦ, όπως προσφορά καφέδων
και άλλων αφεψημάτων κ.λπ., τη στιγμή μάλιστα που στο ισόγειο του κτηρίου λειτουργεί παράρτημα της Λέσχης Αξιωματικών στο οποίο επίσης είναι τοποθετημένοι κάποιοι εκ των οπλιτών αυτών.

Μετά την έναρξη διερεύνησης της υπόθεσης, γίναμε από άλλη πηγή δέκτες πληροφοριών που ήταν πλέον συγκεκριμένες και αφορούσαν τους υιούς νυν και πρώην κρατικών αξιωματούχων και άλλων προσώπων που ασκούν πολιτική επιρροή, αλλά και άλλων επώνυμων προσώπων έστω κι αν δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι κατέχουν θέση επιρροής».

Στην ίδια μακροσκελή ανακοίνωση, η Ελεγκτική Υπηρεσία προσέθετε και τα ακόλουθα: «Εφόσον η μισθοδοσία των οπλιτών της Εθνικής Φρουράς (κληρωτών και συμβασιούχων) καλύπτεται από δημόσιους πόρους, μέσω του
Κρατικού Προϋπολογισμού, τότε αδιαμφισβήτητα η αξιοποίηση των πόρων αυτών, με τον πιο οικονομικό, αποδοτικό και αποτελεσματικό τρόπο, ώστε να αποφεύγονται σπατάλες, υπόκειται στον έλεγχο του Γενικού Ελεγκτή».

ΠΗΓΗ: Ελευθερία

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube