«Διαφθορά μεγάλης κλίμακας» στο Ανώτατο Δικαστήριο εντόπισαν ο Οργανισμός κατά της διαφθοράς και η ειδική εισαγγελία στην Ουκρανία. Όπως ανακοινώθηκε, ορισμένοι δικαστές στο δικαστήριο έλαβαν «παράνομα κέρδη». Η υπηρεσία αυτή και ειδική εισαγγελία έκαναν λόγο για κύκλωμα που προσπαθούσε να εξασφαλίσει διάφορες χάρες, στο οποίο ενέχονται «η ηγεσία και μέλη του». Στην ανακοίνωσή τους δεν εξήγησαν ποιοι δωροδοκούσαν τους δικαστικούς ή γιατί.

Στο πλαίσιο της έρευνας, συνελήφθη επ’ αυτοφώρω με 3 εκατομμύρια δολάρια που έλαβε ως δωροδοκίες ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, Βσέβολοντ Κνιάζεφ, ανέφερε χθες το βράδυ η εφημερίδα Ουκραΐνσκα Πράβντα. Ο Κνιάζεφ ανέλαβε πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ουκρανίας τον Οκτώβριο του 2021.

Μέσα ενημέρωσης στο Κίεβο μεταδίδουν πως έγιναν έφοδοι στα γραφεία και άλλων μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Η εθνική υπηρεσία καταπολέμησης διαφθοράς της Ουκρανίας έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία με μεγάλο ποσό σε μετρητά πάνω σε καναπέ. Ανέφερε πως θα δώσει λεπτομέρειες αργότερα.

Η Ουκρανία μεταρρυθμίζει το δικαστικό της σύστημα από το 2014 μετά από τις μαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους που ανέτρεψαν την κυβέρνηση του τότε προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Ένα βασικό αίτημα των διαδηλωτών ήταν οι αρχές να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της διαφθοράς που είχε εδραιωθεί τα χρόνια μετά την ανεξαρτησία της χώρας, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Παράλληλα, οι σύμμαχοι της χώρας έχουν επίσης ενθαρρύνει την Ουκρανία να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις σε αντάλλαγμα οικονομική στήριξη και ισχυρότερους δεσμούς. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θέλει άλλωστε να ξεκινήσει συνομιλίες μέχρι το τέλος του έτους για την ένταξη στην ΕΕ, αλλά η Ουκρανία πρέπει πρώτα να εκπληρώσει αρκετές απαιτήσεις, που σχετίζονται κυρίως με την αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Ναυτεμπορική