REAL TIME |

Η φωνή της Αρμενίας: Απάντηση στο μίσος και στη φρίκη

Η φωνή της Αρμενίας: Απάντηση στο μίσος και στη φρίκη

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 25 Απριλίου 2024

“Σήμερα, θυμόμαστε τις ζωές που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του Meds Yeghern- της γενοκτονίας των Αρμενίων- και ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας να μην το ξεχάσουμε ποτέ”, σημειώνει ο πρόεδρος Μπάιντεν στο ετήσιο μήνυμά του για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τζο Μπάιντεν έγινε ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που αναγνώρισε επίσημα την Αρμενική Γενοκτονία, καθώς όλοι οι προκάτοχοί του περιορίζονταν στο να χρησιμοποιούν τον αρμενικό όρο Meds Yeghern (Μεγάλη Καταστροφή) προκειμένου να μην διαταράξουν τις σχέσεις με την Τουρκία.

Τα συγκεκριμένα περιστατικά που έγιναν τη διετία 1915-1916 έχουν αναγνωριστεί ως γενοκτονία από συνολικά 34 χώρες, ενώ η Τουρκία εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να αρνείται ότι οι εν λόγω σφαγές και οι διωγμοί πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια για να χαρακτηριστούν γενοκτονία. Οι Αμερικανοί πρόεδροι συνήθιζαν εδώ και δεκαετίες να εκδίδουν στις 24 Απριλίου μια ανακοίνωση για την “Ημέρα Μνήμης των Αρμενίων”, χωρίς ωστόσο να αναφέρουν τον επίμαχο όρο της γενοκτονίας.

Ο μοναδικός πρόεδρος που είχε τολμήσει να χρησιμοποιήσει τη λέξη γενοκτονία ήταν ο Ρόναλντ Ρέιγκαν κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας εκδήλωσης για τα εγκαίνια του Μουσείου Ολοκαυτώματος στην Ουάσινγκτον. Υπενθυμίζεται ότι και ο Μπαράκ Ομπάμα είχε αναγνωρίσει προεκλογικά ότι πρόκειται για γενοκτονία. Παρόλα αυτά όμως, δεν πρόφερε τη λέξη ούτε μια φορά από τη στιγμή που ανέλαβε τα προεδρικά του καθήκοντα. Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο πρώτος πρόεδρος τόλμησε να κάνει το επόμενο βήμα το 2021, αναγνωρίζοντας επίσημα τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Το Μήνυμα του Προέδρου Μπάιντεν για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Σήμερα, θυμόμαστε τις ζωές που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του Meds Yeghern- της γενοκτονίας των Αρμενίων- και ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας να μην το ξεχάσουμε ποτέ. Η εκστρατεία της βαναυσότητας ξεκίνησε στις 24 Απριλίου 1915, όταν οι οθωμανικές αρχές συνέλαβαν τους Αρμένιους διανοούμενους και τους ηγέτες της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη. Τις ημέρες, τους μήνες και τα χρόνια που ακολούθησαν, 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν σε θάνατο – αφήνοντας οικογένειες για πάντα διαλυμένες και γενιές για πάντα αλλαγμένες.

Καθώς θρηνούμε αυτή την τραγωδία, τιμούμε επίσης το σθένος του αρμενικού λαού. Αφού πέρασαν ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια στην ανθρώπινη ιστορία, οι επιζώντες άρχισαν να σφυρηλατούν ένα καλύτερο μέλλον για τον κόσμο μας. Με το θάρρος και τη δέσμευσή τους, ξανάχτισαν τις ζωές τους. Διατήρησαν τον πολιτισμό τους. Ενίσχυσαν τον ιστό των εθνών σε όλο τον κόσμο- συμπεριλαμβανομένου του δικού μας. Και είπαν τις ιστορίες τους για να εξασφαλίσουν ότι οι μαζικές φρικαλεότητες που ξεκίνησαν αυτή τη μέρα πριν από 109 χρόνια δεν θα επαναληφθούν ποτέ ξανά.

Αυτός παραμένει ο επίσημος όρκος μας. Σήμερα – και κάθε μέρα – οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να εκφράζονται ανοιχτά κατά της μισαλλοδοξίας. Θα συνεχίσουμε να απαντάμε στο μίσος και τη φρίκη με ελπίδα και επούλωση των πληγών.

Και, θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε δίπλα σε όλους εκείνους που αναζητούν ένα μέλλον όπου όλοι μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια, ασφάλεια και σεβασμό”.

Ο Ερντογάν αρνείται την ιστορική αλήθεια

Στις 24 Απριλίου, την επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε μήνυμα στον Αρμένιο Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης και στην αρμενική κοινότητα. Στο μήνυμα ο Ερντογάν απέφυγε για άλλη μια φορά να δώσει μια πραγματική εκτίμηση του εγκλήματος που διαπράχθηκε, δηλώνοντας ότι “οι Αρμένιοι, πολίτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, πέθαναν ως αποτέλεσμα των σκληρών συνθηκών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου”.

“Η καταστροφή που άφησε ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος στα οθωμανικά εδάφη έχει αφήσει βαθιά ίχνη στη μνήμη μας. Η συνέχιση της ατμόσφαιρας ειρήνης και ηρεμίας που κληρονομήθηκε από τους προγόνους μας είναι δυνατή μόνο μέσω των κοινών μας προσπαθειών”, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Παρά τις συνεχιζόμενες διακρίσεις εις βάρος των Αρμενίων στην Τουρκία και τη συνεχή χρήση ρητορικής μίσους κατά αυτών από εθνικιστικούς κύκλους, ο Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι “δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν Αρμένιο πολίτη της Τουρκίας να αισθάνεται αποξενωμένος ή δεύτερης κατηγορίας”.

Ο αρχηγός του κράτους, ο οποίος αρνείται να αναγνωρίσει τη γενοκτονία που διαπράχθηκε εναντίον των πολιτών του στις αρχές του εικοστού αιώνα, δήλωσε: “Ο τρόπος για να προστατεύσουμε τις μελλοντικές γενιές και τον κόσμο που μας περιβάλλει από το σπιράλ της βίας και του πολέμου είναι να οικοδομήσουμε το μέλλον μας μαζί, υπό το πρίσμα του μαθήματος που θα πάρουμε από τον κοινό μας πόνο”.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube