Weather Icon
ΗΠΑ , Κίνα , Πυρηνικά Όπλα 27 Απριλίου 2023

Οι ΗΠΑ στέλνουν πυρηνικά υποβρύχια στη Νότια Κορέα μετά από 40 χρόνια

Οι ΗΠΑ στέλνουν πυρηνικά υποβρύχια στη Νότια Κορέα μετά από 40 χρόνια

Μήνυμα πυρηνικής ισχύος από ΗΠΑ στον Ειρηνικό

Για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια πάνε αμερικανικά πυρηνικά υποβρύχια και βομβαρδιστικά στη Νότια Κορέα

Σε μια κίνηση που αναμένεται να οδηγήσει σε σοβαρή κλιμάκωση των εντάσεων στην Ασία, οι ΗΠΑ στέλνουν πυρηνικά υποβρύχια στη Νότια Κορέα για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια.

Ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Biden ανέφεραν ότι η κίνηση αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου και «πιο ορατού» σχεδίου για να καταστήσει σαφές στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Kim Jong Un ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τη Σεούλ έναντι των αυξανόμενων πυρηνικών απειλών από την Πιονγκγιάνγκ.

Η τελευταία φορά που ελλιμενίστηκαν πυρηνικά υποβρύχια στη Νότια Κορέα ήταν κατά τη δεκαετία του 1980.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να ξαναστείλουν τώρα πυρηνικά μέσα, και υποβρύχια και βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας.

Οι προγραμματισμένες αυτές επισκέψεις και η στάθμευση των συγκεκριμένων πυρηνικών για ένα διάστημα στη Νότια Κορέα αποτελούν βασικό στοιχείο αυτού που αποκαλείται «Διακήρυξη της Ουάσιγκτον», που έχει ως στόχο να αποτρέψει, υποτίθεται, μια επίθεση της Βόρειας Κορέας στη νότια γείτονά της, αποφασίστηκαν δε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Yoon στις ΗΠΑ, μετά τις αυξημένες δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα τους τελευταίους μήνες.

Η κλιμάκωση της αποτρεπτικής πολιτικής προβάλλεται επίσης από την Ουάσιγκτον ως απαραίτητη για την αποφυγή μιας κούρσας πυρηνικών εξοπλισμών στη χερσόνησο, δεδομένου ότι στον απόηχο των συχνών νέων δοκιμών όπλων της Βόρειας Κορέας, οι αξιωματούχοι της Σεούλ έχουν αρχίσει να εξετάζουν μια πυρηνική επιλογή.

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι σε αντάλλαγμα για την πυρηνική προστασία που παρέχουν οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα αναμένεται να επιβεβαιώσει εκ νέου τη δέσμευσή της στη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (NPT).

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube