ΗΠΑ , Ρωσία 26 Απριλίου 2024

Γέλεν: Η κατάσχεση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων είναι μια επιλογή, όχι όμως η μοναδική

Γέλεν: Η κατάσχεση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων είναι μια επιλογή, όχι όμως η μοναδική

Ναι μεν αλλά από την Γέλεν

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε την Πέμπτη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters, ότι η άμεση κατάσχεση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων είναι δικαιολογημένη, όμως αποτελεί μόνο μία εναλλακτική στη φαρέτρα των G7, καθώς τα περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως εγγύηση για δανεισμό της Ουκρανίας, για να βοηθηθεί η εμπόλεμη χώρα.

«Αυτή είναι μια επιλογή που έχει συζητηθεί. Οι ηγέτες μάς ζήτησαν να τους δώσουμε μια σειρά από επιλογές», δήλωσε η Γέλεν, ερωτηθείσα αν η κορυφαία επιλογή είναι η ανάληψη των τόκων των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την έκδοση ομολόγων ή δανείων για την Ουκρανία.

«Οι Ευρωπαίοι έκαναν ένα πολύ εποικοδομητικό βήμα και αυτό είναι ότι τα περισσότερα από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στο Βέλγιο … έχουν πλέον μετατραπεί σε μετρητά και η Euroclear κερδίζει τόκους από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία. Η ΕΕ συμφώνησε να διαχωρίσει αυτούς τους τόκους και ουσιαστικά να προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα με το οποίο μπορούν να μεταφερθούν στην Ουκρανία», εξήγησε.

Η πρότασή των ΗΠΑ κερδίζει έδαφος μεταξύ των χωρών της Ομάδας των Επτά, ανέφεραν δύο αξιωματούχοι της στο Reuters νωρίτερα την Πέμπτη. Οι ίδιοι δήλωσαν ότι τα περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσαν να αποφέρουν περίπου 5 δισ. δολάρια ετησίως σε τόκους.

Σύμφωνα με τη Γέλεν, η αμερικανική πρόταση για τη χρήση των τόκων που προέρχονται από τα περιουσιακά στοιχεία ύψους 300 δισ. δολαρίων για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία «θα μπορούσε να κερδίσει ευρεία υποστήριξη από χώρες που ανησυχούν για την άμεση κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε. «Υπάρχει μια σειρά επιλογών», επισήμανε η υπουργός Οικονομικών.

Οι υπουργοί Οικονομικών των μελών της G7 θα επανεξετάσουν το θέμα σε μια συνάντηση στα τέλη Μαΐου, με στόχο να καταλήξουν σε μια πρόταση συναίνεσης που θα παρουσιαστεί στους ηγέτες για τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Πηγές: Reuters, liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube