ΗΠΑ , Ουκρανία , Ρωσία 26 Απριλίου 2024

Associated Press: Η Ουκρανία αποσύρει τα αμερικανικά Abrams από το μέτωπο λόγω των ρωσικών drones

Associated Press: Η Ουκρανία αποσύρει τα αμερικανικά Abrams από το μέτωπο λόγω των ρωσικών drones

Αποδείχτηκαν ευάλωτα

Η Ουκρανία έχει σταματήσει προσώρας να χρησιμοποιεί τα αμερικανικά άρματα μάχης Abrams M1A1 στον πόλεμο κατά της Ρωσίας, κυρίως επειδή η χρήση drones από τη Μόσχα έχει καταστήσει πολύ δύσκολο για αυτά να επιχειρούν χωρίς να εντοπίζονται ή να δέχονται επιθέσεις, δήλωσαν δύο Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι στο Associated Press.

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν να στείλουν 31 Abrams στην Ουκρανία τον Ιανουάριο του 2023, αναφέρει το AP, μετά από μια εκστρατεία μηνών από το Κίεβο που υποστήριξε ότι τα άρματα μάχης, τα οποία κοστίζουν περίπου 10 εκατ. δολάρια το καθένα, ήταν ζωτικής σημασίας απέναντι στις ρωσικές γραμμές.

Όμως το πεδίο της μάχης έχει αλλάξει σημαντικά από τότε, κυρίως λόγω της μαζικής χρήσης ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών επιτήρησης και «hunter-killer» drones. Τα όπλα αυτά δυσκολεύουν κατά πολύ την Ουκρανία να προστατεύσει τα άρματα μάχης της, καθώς εντοπίζονται γρήγορα και καταδιώκονται από ρωσικά drones ή βλήματα.

Πέντε από τα 31 άρματα μάχης έχουν ήδη πληγεί από ρωσικές επιθέσεις.

Ο πολλαπλασιασμός των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο ουκρανικό πεδίο μάχης σημαίνει ότι «δεν υπάρχει ανοιχτό έδαφος στο οποίο μπορείς να περάσεις χωρίς να φοβάσαι ότι θα εντοπιστείς», δήλωσε την Πέμπτη ένας ανώτερος αξιωματούχος Άμυνας.

Προς το παρόν, τα άρματα μάχης έχουν μετακινηθεί από τις γραμμές του μετώπου και η Ουάσινγκτον θα συνεργαστεί με το Κίεβο για να επαναπροσδιορίσει την τακτική που θα ακολουθήσει, δήλωσαν ο αντιπρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Στρατού Ναύαρχος Κρίστοφερ Γκρέιντι και ένας τρίτος αμυντικός αξιωματούχος που επιβεβαίωσε τις αναφορές.

Η είδηση για τα άρματα μάχης έρχεται καθώς η Ομάδα Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας κλείνει δύο έτη. Ο συνασπισμός  περίπου 50 χωρών συνεδριάζει κάθε μήνα για να αξιολογήσει τις ανάγκες της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης και να προσδιορίσει τα απαραίτητα πυρομαχικά, όπλα ή ανάγκες συντήρησης για την εξοπλιστική ετοιμότητα του ουκρανικού στρατού.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσουν την Παρασκευή ότι θα παράσχουν περίπου 6 δισ. δολάρια σε μακροπρόθεσμη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, προσθέτοντας ότι θα περιλαμβάνει τα πολυπόθητα πυρομαχικά για τα συστήματα αεράμυνας Patriot.

Πηγή: Associated Press, liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube