Weather Icon

Ο Μπάιντεν πρέπει να πει στον Ερντογάν να σταματήσει να στοχεύει τους εταίρους των ΗΠΑ

Ο Μπάιντεν πρέπει να πει στον Ερντογάν να σταματήσει να στοχεύει τους εταίρους των ΗΠΑ

Η Τουρκία πρέπει να λογοδοτήσει για την επίθεση εναντίον του Μαζλούμ Άμπντι

By

Η Τουρκία θεωρείται ύποπτη ότι πραγματοποίησε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εντός του Ιρακινού Κουρδιστάν που παραλίγο να σκοτώσει τον ηγέτη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) – Στρατηγό Μαζλούμ Άμπντι.

Το χτύπημα, το οποίο λίγο έλειψε να πετύχει τον επικεφαλής των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας -SDF, παραλίγο να σκοτώσει αρκετούς Αμερικανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους, οι οποίοι επέβαιναν σε αυτοκίνητα στη συνοδεία του. Ευτυχώς, δεν φαίνεται να υπάρχουν θύματα, αλλά αυτό ήταν μια επικίνδυνη απόπειρα.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει κρύψει την έχθρα του για τους SDF – έναν σταθερό εταίρο των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίοι ηγήθηκαν του αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS). Χωρίς μαχητές των SDF, η ευρεία πλειοψηφία των οποίων είναι Κούρδοι της Συρίας, οι ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν να εξαλείψουν την απειλή του ISIS. Ο Ερντογάν θεωρεί τις SDF ως τρομοκρατική οντότητα που είναι άμεσο παρακλάδι της τουρκικής μητρικής της οργάνωσης – του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο έχει διεξάγει αποσχιστική εκστρατεία στην Τουρκία από τη δεκαετία του 1970.

Στην πραγματικότητα, αν και το PKK και οι SDF έχουν οργανωτικούς δεσμούς, οι SDF δεν έχουν απειλήσει ποτέ την Τουρκία. Οι SDF έχουν δύο προτεραιότητες:

  • Να διασφαλίσουν ότι οι Κούρδοι της Συρίας δεν θα δολοφονηθούν από το καθεστώς Άσαντ και
  • Να νικήσουν το ISIS.

Ο Ερντογάν επιμένει ότι οι SDF είναι μια μεγάλη απειλή που πρέπει να εξαλειφθεί, κυρίως επειδή αυτή η ρητορική συσπειρώνει τους Τούρκους ψηφοφόρους, οι οποίοι είναι έτοιμοι να ψηφίσουν τον Μάιο για να καθορίσουν εάν ο Ερντογάν θα παραμείνει πρόεδρος για άλλα πέντε χρόνια.

 Η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπάθησε να διαχειριστεί την Τουρκία δηλώνοντας ότι εργάζεται στενά για να διασφαλίσει ότι γίνονται σεβαστές οι ανησυχίες της Άγκυρας για την ασφάλεια.

Η θρασύδειλη ενέργεια του Ερντογάν να αποπειραθεί να δολοφονήσει τον στρατηγό Μαζλούμ Άμπντι είναι μια απαράδεκτη κλιμάκωση.

Η Άγκυρα και η Ουάσιγκτον μπορεί να διαφωνούν έντονα σχετικά με τη συνέχιση της συνεργασίας των ΗΠΑ με τις SDF, αλλά η απόπειρα δολοφονίας του ηγέτη τους, θέτοντας μάλιστασε κίνδυνο τις ζωές του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητη.

Επί του παρόντος, υπάρχουν περίπου 1000 μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που συμβουλεύουν άμεσα τις δυνάμεις των SDF, καθώς συνεχίζουν να εξαλείφουν τα υπολείμματα του ISIS.

Ποια θα ήταν η απάντηση των ΗΠΑ εάν η Τουρκία σκοτώσει έναν Αμερικανό στρατιώτη; Πρέπει πραγματικά να περιμένουμε να γίνει κάτι τέτοιο για να το μάθουμε;

Ο Λευκός Οίκος πρέπει να ενημερώσει τον Πρόεδρο Ερντογάν ότι οποιεσδήποτε επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων των SDF είναι απαράδεκτες και ότι οποιαδήποτε ζημιά πλήξει το στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ δεν θα ερμηνευθεί ως ακούσια.

Είναι κατανοητό (σε ένα σημείο) ότι ο Ερντογάν επιδιώκει να παρουσιαστεί ως αποφασιστικός ηγέτης ενώπιον των ψηφοφόρων του, αλλά όχι εις βάρος των στρατιωτικών των ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν πολύ ήπιοι στην αντιμετώπιση της Άγκυρας, κυρίως λόγω της πεποίθησής τους ότι η Τουρκία είναι βασικός παράγοντας στην ουκρανική σύγκρουση. Πουλούσε μαχητικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Κίεβο και διασφαλίζει ότι οι αποστολές σιτηρών της Ουκρανίας φτάνουν στις παγκόσμιες αγορές. Ωστόσο, αυτό έδωσε στον Ερντογάν την εντύπωση ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει στη Συρία.

Η Ουάσιγκτον πρέπει να σταματήσει να δείχνει ανοχή στον Ερντογάν, καθώς κάτι τέτοιο θα σκοτώσει το αμερικανικό προσωπικό.

Πρόσφατες αναφορές δείχνουν επίσης ότι η Τουρκία παίζει και τις με δύο πλευρές στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Ενώ έχει πουλήσει drones στην Ουκρανία, πουλάει επίσης όπλα σε Ρώσους μισθοφόρους, συγκεκριμένα στον όμιλο Wagner.

Η ανοχή στον Ερντογάν δεν αποφέρει πολλά στην Ουάσιγκτον όσον αφορά τα απτά οφέλη. Στην πραγματικότητα, όσο περισσότερο ψάχνει κανείς, τόσο περισσότερο ανακαλύπτουμε πόσο προκλητικά εργάζεται ο Ερντογάν ενάντια στα συμφέροντά μας. Υπάρχει πιθανότητα να καταψηφιστεί στις εκλογές του Μαΐου. Μέχρι τότε, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει να πει στον Τούρκο Πρόεδρο ότι πρέπει να τερματιστούν όλες οι εχθρικές κινήσεις εναντίον των ΗΠΑ και των εταίρων τους. Με τύχη, η Ουάσιγκτον μπορεί να συνεργαστεί με τον διάδοχό του.

Sinan Ciddi is a non-resident senior fellow at the Foundation for Defense of Democracies (FDD), where he contributes to FDD’s Turkey Program and Center on Military and Political Power (CMPP). Follow Sinan on Twitter @SinanCiddi.

Πηγή: 19fortyfive.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube