Weather Icon

Η φωνή της Αρμενίας: Σταματήστε τον εγκληματία δικτάτορα (ΒΙΝΤΕΟ)

Η φωνή της Αρμενίας: Σταματήστε τον εγκληματία δικτάτορα (ΒΙΝΤΕΟ)

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν

Podcast με την υποστήριξη του el.armradio.am

Ενημέρωση στις 27 Μαρτίου 2023

Ειδήσεις από την Αρμενία

Η Αρμενία καταβάλλει ενεργές προσπάθειες για την αποστολή διερευνητικών αποστολών του ΟΗΕ και του ΟΑΣΕ στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Η Αρμενία καταβάλλει ενεργές προσπάθειες για την αποστολή διερευνητικών αποστολών του ΟΗΕ και του ΟΑΣΕ στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και στον διάδρομο του Λατσίν. Αυτό δήλωσε ο Αρμένιος υπουργός Εξωτερικών Αραράτ Μιρζογιάν σε έκτακτη συνεδρίαση της μόνιμης κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της Εθνοσυνέλευσης.

Υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τον περασμένο Δεκέμβριο τα περισσότερα κράτη μέλη του οργανισμού δήλωσαν την ανάγκη να τερματιστεί ο παράνομος αποκλεισμός του διαδρόμου του Λατσίν από το Αζερμπαϊτζάν.

«Δήλωσαν επίσης την ανάγκη αποστολής διεθνούς αποστολής στη ζώνη συγκρούσεων», ανέφερε ο υπουργός.

Συνολικά, η Αρμενία έλαβε 4 πακέτα προτάσεων από το Αζερμπαϊτζάν στο πλαίσιο του σχεδίου ειρηνευτικής συμφωνίας. Σε απάντηση, η πλευρά μας σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Δημοκρατίας Αραράτ Μιρζογιάν, έστειλε τρία έγγραφα στην πλευρά του Αζερμπαϊτζάν.

ΥΠΕΞ: Το Ερεβάν έλαβε τέσσερα πακέτα προτάσεων από το Μπακού, απέστειλε τρία σε απάντηση

Το τελευταίο πακέτο προτάσεων του Μπακού, σύμφωνα με τον ίδιο, ελήφθη πρόσφατα. Το επίσημο Ερεβάν δεν έχει δώσει ακόμη απάντηση.

“Σε πολλά θέματα τα μέρη κατάφεραν να βρουν αμοιβαία αποδεκτές διατυπώσεις, αν και αυτές δεν είναι ιδανικές. Υπήρξαν συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων. Ως αποτέλεσμα, καταφέραμε να καταλήξουμε σε ορισμένες συμβιβαστικές διατυπώσεις. Αλλά, δυστυχώς, όλα τα παραπάνω δεν αντιμετωπίζουν τα βασικά σημεία και ζητήματα. Όλες οι διατάξεις πρωταρχικής σημασίας βρίσκονται ακόμη υπό συζήτηση. Έτσι, οι θέσεις των πλευρών εξακολουθούν να απέχουν πολύ”, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Οι ίδιες οι διαπραγματεύσεις, όπως σημείωσε ο Μιρζογιάν, διεξάγονται στην πραγματικότητα χωρίς διαμεσολαβητές.

Ο Νικολ Πασινιάν εξέφρασε την ανησυχία του στον Σαρλ Μισέλ για τις προκλητικές ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν

Ο πρωθυπουργός Νικολ Πασινιάν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σύμφωνα με το τμήμα πληροφοριών και δημοσίων σχέσεων του γραφείου του πρωθυπουργού της Αρμενίας.

Οι συνομιλητές αναφέρθηκαν στη συνεχιζόμενη κατάσταση κρίσης ως αποτέλεσμα του παράνομου αποκλεισμού του διαδρόμου του Λατσίν από το Αζερμπαϊτζάν. Αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τη διαδικασία διευθέτησης των σχέσεων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, τη συνθήκη ειρήνης και την επανέναρξη των περιφερειακών καναλιών.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για την πρόσφατη κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής και των προκλητικών ενεργειών του Αζερμπαϊτζάν, οι οποίες εμποδίζουν τις προσπάθειες για την επίτευξη σταθερότητας και ειρήνης.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επανέλαβε την ετοιμότητα της ΕΕ να προωθήσει τον διάλογο και την ειρήνη στην περιοχή.

Η ρωσική πρόταση για τη διευθέτηση του ζητήματος του Ν.Καραμπάχ απορρίφθηκε από το Αζερμπαϊτζάν

Η ρωσική πρόταση περί τη λύση του ζητήματος του Καραμπάχ απορρίφθηκε από το Αζερμπαϊτζάν. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας Αραράτ Μιρζογιάν σε έκτακτη συνεδρίαση της μόνιμης κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της Εθνοσυνέλευσης.

“Οι ισχυρισμοί ότι η Ρωσία πρότεινε να αναβληθεί το ζήτημα του καθεστώτος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και η Δύση πρότεινε να αφήσει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ στη σύνθεση του Αζερμπαϊτζάν , δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα”, δήλωσε ο υπουργός.

Η κατάσταση, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει ως εξής: η ρωσική επιλογή, η οποία προβλέπει την καθυστέρηση της επίλυσης του ζητήματος του καθεστώτος, συζητήθηκε κάποια στιγμή, αλλά απορρίφθηκε από το Αζερμπαϊτζάν.

“Τώρα οι πλευρές διαπραγματεύονται γύρω από μια επιλογή η οποία περιλαμβάνει τη δημιουργία διεθνών μηχανισμών που αποσκοπούν στην επίλυση ζητημάτων που σχετίζονται με τα δικαιώματα και την ασφάλεια του λαού του Ναγκόρνο-Καραμπάχ”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εφαρμογή αυτών των μηχανισμών θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσω του άμεσου διαλόγου μεταξύ των πλευρών του Καραμπάχ και του Αζερμπαϊτζάν.

ΥΠΕΞ: Η Αρμενία ζητά την επιστροφή των Αρμένιων αιχμάλωτών από το Αζερμπαϊτζάν

Το Ερεβάν δεν σκοπεύει να παραιτηθεί από τον πρωταρχικό του στόχο. Δηλαδή, την επιστροφή των Αρμενίων αιχμαλώτων από το Αζερμπαϊτζάν. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας Αραράτ Μιρζογιάν σε έκτακτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής μόνιμης επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της Εθνοσυνέλευσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Μπακού εξακολουθεί να παραβιάζει τις προηγούμενες δεσμεύσεις του και αρνείται να επιστρέψει αιχμαλώτους πολέμου εδώ και πολύ καιρό.

“Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στο Αζερμπαϊτζάν υπάρχουν 33 Αρμένιοι πολίτες σε αιχμαλωσία Ωστόσο, υπάρχουν πολλά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων βίντεο και φωτογραφιών, που δείχνουν ότι υπάρχουν στην πραγματικότητα περισσότερα από αυτά. Το ίδιο το Αζερμπαϊτζάν αρνείται αυτό το γεγονός”, δήλωσε ο Μιρζογιάν.

Το θέμα της ταχείας επιστροφής τους, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, τίθεται σε όλες τις διεθνείς πλατφόρμες και συναντήσεις.

Επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Αρμενίας προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ: Η διάδοση ψεμάτων έχει γίνει συνηθισμένο στυλ για το Αζερμπαϊτζάν

Στις 24 Μαρτίου, ως επίσημο έγγραφο δημοσιεύθηκε η επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Αρμενίας Μχέρ Μαρκαριάν προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ σε σχέση με την έκθεση του Αζερμπαϊτζάν που περιείχε κατηγορίες κατά της Αρμενίας σχετικά με τη συμμετοχή παιδιών σε ένοπλες συγκρούσεις.

Η επιστολή διαψεύδει την παραπληροφόρηση που διέδωσε το Μπακού στον ΟΗΕ σχετικά με τη συμμετοχή ανήλικων παιδιών στις τάξεις των αρμενικών ενόπλων δυνάμεων, ενώ τονίζει ότι η διάδοση ψεμάτων στον ΟΗΕ έχει γίνει συνηθισμένο στυλ για το Αζερμπαϊτζάν. Υπενθυμίζοντας την υποχρέωση της Αρμενίας να προστατεύει τα δικαιώματα των παιδιών που ζουν σε ζώνες συγκρούσεων, ο Μαρκαριάν δήλωσε ότι το Αζερμπαϊτζάν πρέπει να σταματήσει τις μάταιες προσπάθειές του να κατηγορήσει την Αρμενία για τις κατακριτέες ενέργειες που διαπράττει ο ίδιος, συμπεριλαμβανομένης της κατάχρησης του θέματος των δικαιωμάτων των παιδιών για προπαγανδιστικούς σκοπούς. Αντ’ αυτού, το Αζερμπαϊτζάν θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του, ιδίως τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου σχετικά με την εφαρμογή προσωρινών μέτρων, αναφέρεται στην επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της Αρμενίας στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Ο πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ προειδοποιεί για τον κίνδυνο εθνοκάθαρσης στο Αρτσάχ από το Αζερμπαϊτζάν

Ο πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ και πρώην πρωθυπουργός της Δανίας Anders Fogh Rasmussen, ο οποίος είναι ο ιδρυτής της Rasmussen Global International Political Consulting, προειδοποίησε ότι κατά σαφή παραβίαση της τριμερούς δήλωσης του 2020, το Αζερμπαϊτζάν προκαλεί ανθρωπιστική κρίση στο Αρτσάχ (Ναγκόρνο-Καραμπάχ) και απειλώντας για άλλη μια φορά την Αρμενία με στρατιωτική επίθεση. Είπε ότι υπάρχει κίνδυνος εθνοκάθαρσης.

Ο Ράσμουσεν προειδοποίησε ότι δεν αποκλείει μια νέα επίθεση του Αζερμπαϊτζάν κατά της Αρμενίας τους επόμενους μήνες.

“Καθώς η Ρωσία δεν μπορεί ή δεν θέλει να βοηθήσει, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναλάβει σημαντικότερο ρόλο στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στον Νότιο Καύκασο. Όλη η προσοχή μας εστιάζεται δικαίως στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αλλά αυτός δεν είναι λόγος να αγνοήσουμε μια άλλη κρίση που απειλεί την Ευρώπη”, δήλωσε ο Ράσμουσεν.

Σύμφωνα με τον πρώην Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, η ένταση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν αυξάνονται και πάλι, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα ενός νέου πολέμου.

Εάν η Ευρώπη και ολόκληρη η διεθνής κοινότητα δεν ασκήσουν πίεση στο Αζερμπαϊτζάν να άρει τον αποκλεισμό, η τρέχουσα ανθρωπιστική κρίση ενδέχεται να μετατραπεί σε ανθρωπιστική καταστροφή”, τόνισε ο Ράσμουσεν.

Σύμφωνα με τον πρώην γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποιεί τον αποκλεισμό και άλλα μέτρα για να “στραγγαλίσει” το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

“Το Αζερμπαϊτζάν αρνείται επίσης να επιτρέψει σε διεθνείς παρατηρητές να αξιολογήσουν την κατάσταση επί τόπου.

Το Αζερμπαϊτζάν έσπασε τη γραμμή επαφής που καθορίστηκε με την τριμερή δήλωση και πέτυχε κάποια πρόοδο ως προς τη θέση του

Τα αζερικά στρατεύματα έχουν προχωρήσει παράνομα περαιτέρω στο έδαφος του Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ), προειδοποίησαν οι τοπικές αρχές το Σάββατο.

Κατά παράβαση της τριμερούς δήλωσης της 9ης Νοεμβρίου 2020, οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν παραβίασαν τη γραμμή επαφής στο τμήμα Shushi-Lisagor στις 25 Μαρτίου και εξασφάλισαν κάποια «θέση προέλασης», ανέφερε το επίσημο Κέντρο Πληροφοριών του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Οι αρχές του Ναγκόρνο Καραμπάχ ενημέρωσαν αμέσως τη διοίκηση των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων για άλλη μια κατάφωρη παραβίαση των διατάξεων της τριμερούς δήλωσης από το Αζερμπαϊτζάν.

«Οι αρχές αναμένουν από το ειρηνευτικό σώμα να λάβει πρακτικά μέτρα για την εξάλειψη των συνεπειών αυτής της παραβίασης και την πρόληψη νέων παραβιάσεων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κέντρο Πληροφοριών του Αρτσάχ στο μήνυμά του.

Ο ψευδής ισχυρισμός της αζέρικης πλευράς για τη χρήση του ορεινού δρόμου Stepanakert-Ghaibalishen-Lisagor με σκοπό τη μεταφορά πυρομαχικών αποτελεί απλώς πρόσχημα για τις επόμενες επιθετικές και καταστροφικές ενέργειές τους.

Οι αρχές του Αρτσάχ έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι, στο πλαίσιο του αποκλεισμού που ξεκίνησε στις 12 Δεκεμβρίου, ο εν λόγω ορεινός δρόμος χρησιμοποιείται για την οργάνωση πολιτικής και επείγουσας επικοινωνίας μεταξύ του Στεπανακέρτ και τεσσάρων κοινοτήτων της περιοχής Σούσι, η οποία πραγματοποιείται με υψηλά οχήματα, λαμβάνοντας υπόψη το εξαιρετικά δύσκολο και επικίνδυνο έδαφος της περιοχής. Και η ύπαρξη και οι κανονικές δραστηριότητες του Στρατού Άμυνας της Αρμενίας δεν αποτελούν απειλή για κανέναν, καθώς έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για αυτοάμυνα, δεδομένων των πραγματικών και άμεσων κινδύνων και απειλών κατά της φυσικής ύπαρξης και ασφάλειας του λαού του Αρτσάχ”.

Μπεγκλαριάν: Σταματήστε λοιπόν τον Αλίγιεφ στην εγκληματική του πορεία αλλιώς μια μέρα αυτός και ο “νονός” του Ερντογάν θα καταβροχίζουν και εσάς

Ο Αρτάκ Μπεγκλαριάν, σύμβουλος του υπουργού Επικρατείας του Αρτσάχ, έγραψε στη σελίδα του στο Facebook:

“Ο αποκλεισμός του Αρτσάχ είναι επίσης συνέπεια της ατιμωρησίας για την κατοχή του Παρούχ και του Καραγκάλχ από το Αζερμπαϊτζάν. Σήμερα είναι η πρώτη επέτειος της κατοχής του χωριού Παρούχ και του Καραγκάλχ από το Αζερμπαϊτζάν.

Αυτό είναι μια τακτική επίθεση και παραβίαση της εκεχειρίας από το δικτατορικό καθεστώς του Αλίγιεφ κατά του Αρτσάχ από τη στιγμή της υπογραφής της τριμερούς δήλωσης για την κατάπαυση του πυρός στις 9 Νοεμβρίου 2020, η οποία οδήγησε στις ανθρώπινες και εδαφικές απώλειες του Αρτσάχ.

Παρόλο που η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, ως υπεύθυνης για την ειρηνευτική αποστολή στην περιοχή, κάλεσε σαφώς το Αζερμπαϊτζάν να επιστρέψει στη γραμμή επαφής, όπως ορίζεται από την τριμερή δήλωση της 9ης Νοεμβρίου, το Αζερμπαϊτζάν αγνόησε τις εκκλήσεις και αντ’ αυτού ενίσχυσε τη θέση του. Κλείνοντας τα μάτια του και σιωπώντας γι ‘αυτό το έγκλημα κατά την επόμενη περίοδο, η διεθνής κοινότητα κατέστησε επιτέλους σαφές στο Αζερμπαϊτζάν ότι είναι ελεύθερο να διαπράξει νέα εγκλήματα.

Ενεργώντας βάσει διεθνώς «παραχωρούμενης» ατιμωρησίας για προηγούμενα εγκλήματα (κυρίως το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας στον πόλεμο του 2020, στη συνέχεια την κατοχή των Χιν Ταγκέρ και Χτσαμπέρντ, Παρούχ και Καραγκλάχ), το καθεστώς του Αλίγιεφ διέπραξε τα επόμενα εγκλήματά του, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης του Αυγούστου κατά του Αρτσάχ, της επίθεσης του Σεπτεμβρίου κατά της Αρμενίας.

Έτσι, το σχέδιο του Αλίγιεφ είναι σαφές. Με τα εγκλήματά του, ο Αλίγιεφ δοκιμάζει την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, αντιμετωπίζει κριτική στην ομιλία του, σιωπά για κάποιο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια διαπράττει ένα πιο επιθετικό έγκλημα για να δοκιμάσει και πάλι τις κόκκινες γραμμές και την αντίδραση και να αντιμετωπίσει και πάλι μια πιθανή σκληρή διεθνή αντίδραση.

Όσο το καθεστώς του Αλίγιεφ δεν πληρώνει ακριβά για τη διάπραξη εγκλημάτων και την υπέρβαση των κόκκινων γραμμών, δεν θα σταματήσει ποτέ και θα προσπαθεί βήμα προς βήμα να υλοποιήσει τον απώτερο στόχο του, τη γενοκτονία. Σταματήστε λοιπόν τον Αλίγιεφ στην εγκληματική του πορεία αλλιώς μια μέρα αυτός και ο “νονός” του Ερντογάν θα καταβροχίζουν και εσάς.

Η ελληνική κοινότητα της Αρμενίας εόρτασε την εθνική ημέρα της Ελλάδας

Στις 26 Μαρτίου στο Εκπαιδευτικό Πολιτιστικό Κέντρο Εθνικών Μειονοτήτων του Γραφείου του Πρωθυπουργού, η ελληνική κοινότητα του Ερεβάν “Πόντι” διοργάνωσε εκδήλωση αφιερωμένη στην Ημέρα Ανεξαρτησίας και την 202η επέτειο της απελευθέρωσης από τον ζυγό της οθωμανικής Τουρκίας.

Ο στρατιωτικός ακόλουθος της πρεσβείας της Ελλάδας στην Αρμενία Γεράσιμος Αυλωνίτης παρέστη στην εορταστική εκδήλωση. Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας της Αρμενίας “Πατριάδα”, Έντουαρντ Πολάτοφ. Κατά τη διάρκεια της γιορτής παρουσιάστηκε η ιστορία της Ελλάδας.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube