Weather Icon
ΗΠΑ , Πυρηνικά Όπλα , Ρωσία 22 Φεβρουαρίου 2023

Ρωσική Δούμα: Στον «πάγο» η συνθήκη New START για τα πυρηνικά

Ρωσική Δούμα: Στον «πάγο» η συνθήκη New START για τα πυρηνικά

Στον «πάγο» η συνθήκη New START για τα πυρηνικά

Στον «πάγο» μπαίνει η συνθήκη New START για τα πυρηνικά με απόφαση της ρωσικής Δούμας, η οποία ενέκρινε σήμερα Τετάρτη το σχετικό νομοσχέδιο που είχε εξαγγείλει ο Πούτιν στη διάρκεια του διαγγέλματός του την Τρίτη.

Η κάτω βουλή του κοινοβουλίου, εξέτασε την Τετάρτη το σχέδιο νόμου του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την αναστολή της συμμετοχής στη συνθήκη New START για τα πυρηνικά και έλαβε αμέσως απόφαση επ’ αυτού.

Η Δούμα θα στείλει στη συνέχεια το σχέδιο νόμου στην άνω βουλή του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, ανέφερε σε δήλωσή του.

Τι προβλέπει η συνθήκη

Η συνθήκη που υπογράφηκε από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και τον Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ το 2010, αποσκοπεί στο να περιορίσει τον αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών που μπορούν να αναπτύξουν οι χώρες.

Λήγει το 2026 και επιτρέπει σε κάθε χώρα να ελέγχει το πυρηνικό οπλοστάσιο της άλλης, αν και οι εντάσεις για την Ουκρανία είχαν ήδη οδηγήσει στη διακοπή των επιθεωρήσεων.

Ο Ρώσος ηγέτης δήλωσε την Τρίτη, χωρίς να παραθέσει στοιχεία, ότι κάποιοι στην Ουάσινγκτον εξετάζουν το ενδεχόμενο να σπάσουν το μορατόριουμ για τις πυρηνικές δοκιμές. « … Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξάγουν δοκιμές, τότε θα το κάνουμε και εμείς. Κανείς δεν πρέπει να έχει επικίνδυνες ψευδαισθήσεις ότι η παγκόσμια στρατηγική ισοτιμία μπορεί να καταστραφεί», τόνισε ο Πούτιν.

Διεθνείς αντιδράσεις

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, από την Αθήνα όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, χαρακτήρισε την αναστολή του ρόλου του Πούτιν στη συνθήκη για τα πυρηνικά «βαθιά ατυχή και ανεύθυνη».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι καθιστά τον κόσμο πιο επικίνδυνο και κάλεσε τον Πούτιν να το ξανασκεφτεί.

Γαλλία και Βρετανία κάλεσαν επίσης τη Μόσχα να επανεξετάσει τη στάση της, ενώ ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι ο κόσμος χωρίς έλεγχο των πυρηνικών θα ήταν επικίνδυνος.

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube