Weather Icon
Απόψεις , Συρία , Τουρκία 12 Φεβρουαρίου 2023

Και ξαφνικά θυμηθήκαμε ότι υπάρχει Συρία

Και ξαφνικά θυμηθήκαμε ότι υπάρχει Συρία

Μαύρη Τρύπα η Συρία σε ένα σκίτσο

Και ξαφνικά θυμηθήκαμε ότι υπάρχει Συρία. Τη νομίζαμε ζωντανή, αλλά είναι τουλάχιστον ζωντανή-νεκρή. Ήρθε ο εφιαλτικός σεισμός (εφιαλτικός και για την Υφήλιο που σκέφτεται πλέον «αν σε εμάς 8R, τι;») να ανάψει δραματικά τον προβολέα τής επικαιρότητας και να φωτίσει όχι μόνο τα χαλάσματα από την κάτι σαν Συντέλεια, αλλά και την ισοπέδωση της χώρας από τον πόλεμο με τις αεροπορικές επιθέσεις, τους βομβαρδισμούς, τα τρομοκρατικά χτυπήματα. Τυπικά τον λένε «εμφύλιο», ουσιαστικά εκεί πολεμάει «όλη» η Γη.

Γράφει ο Διονύσης Βραϊμάκης

Οι περισσότερες από τις εμπλεκόμενες χώρες βάζουν τα λεφτά, τα όπλα, την πολεμική «ευφυΐα». Οι λιγότερες καταθέτουν το αίμα και τους νεκρούς. Εκεί βρίσκεται, με μικρή ή μεγάλη συμμετοχή το (κακό) συναπάντημα από Τούρκους, Αμερικανούς, Ρώσους, Ιρανούς, Λιβανέζους, Βρετανούς, Γάλλους, Τζιχαντιστές, Κούρδους, Σύρους καθεστωτικούς, Σύρους αντάρτες– και δεν ξέρω αν ξέχασα κάποιους.

Ο Γιάννης Δερμεντζόγλου με αυτό το παραστατικό σκίτσο στον Ελεύθερο Τύπο, μας αποκαλύπτει μια «ανακάλυψη» των ανθρώπων. Πικρό, αλλά και πολύ εύγλωττο. Μια ανάλυση χιλιάδων λέξεων σε μόλις δεκατέσσερις που συνοδεύουν το σκίτσο: «Έκπληκτη η ανθρωπότητα, ανακάλυψε μετά τον σεισμό μια Μαύρη Τρύπα στο μέγεθος της Συρίας».
****
1. Μερικές σκέψεις γι’ αυτόν τον πόλεμο, τον «εχθρό από κάτω» και τον «εχθρό από δίπλα», στο λινκ του πρώτου σχολίου.
2. Σε σχέση με την άνεση που σεισμολόγοι κάνουν προβλέψεις με αόριστο χρόνο επαλήθευσης, να σκεφτούμε ότι το 2010 ένας Βρετανός πρόβλεπε μεγάλο καταστροφικό σεισμό στο Λονδίνο και ένας δικός το 2017 είχε τη σιγουριά ότι επίκειται σεισμός πάνω από 6 Ρίχτερ στη Δυτική Ελλάδα. Και οι δυο «επίκεινται». Μπορεί για αύριο, μπορεί και στο διηνεκές.

Ένας εχθρός «από κάτω», ένας εχθρός «από δίπλα»

Ο πόλεμος χωρίζει, ο σεισμός ενώνει. Έστω και για λίγο ελληνική και τουρκική ηγεσία ξέχασαν τα «Μητσοτάκης γιοκ», τα «νταηλίκια γιοκ», τα «θα έρθουμε νύχτα» και μίλησαν τηλεφωνικά μετά από τη συγκλονιστική τραγωδία στη Νότια Τουρκία. Ο Εγκέλαδος θύμισε πως η Φύση μπορεί να κάνει από τη μια στιγμή στην άλλη, και σε ασύλληπτα μεγαλύτερο βαθμό, ό,τι τα κανόνια, οι βόμβες και οι πύραυλοι της περηφάνιας τους που απειλούν πόλεις χιλιόμετρα μακριά. Μπορεί, δηλαδή, να αφανίσει πολυκατοικίες, να κατεδαφίσει νοσοκομεία, να θάψει σε συντρίμμια ανθρώπους, να προκαλέσει θρήνο που συγκλονίζει όχι μόνο μια χώρα αλλά ηπείρους ολόκληρες. Σύμφωνα με εκτίμηση Τούρκου σεισμολόγου ο μεγάλος πρώτος σεισμός της Τουρκίας, των 7,8 Ρίχτερ, ισοδυναμεί με 130 ατομικές βόμβες! Μπροστά του οι κτηνωδίες των ανθρώπων και οι θηριώδεις εξοπλισμοί τους ωχριούν. Αλλά δεν παύουν να είναι ακριβώς αυτό: κτηνωδίες.

Την ώρα που τα φώτα έχουν πέσει στην Τουρκία, ένα πέπλο άγνοιας σκεπάζει την πολύπαθη Συρία. Πολύπαθη πρώτα από τον πόλεμο της αφροσύνης που μαστίζει για περισσότερο από δεκαετία τη χώρα και ύστερα από τον σεισμό που ήταν το ίδιο ισχυρός και εκεί. Η μια δυστυχία, από τη Φύση, καπάκι στην άλλη δυστυχία, από χέρια και όπλα ανθρώπων σε έναν πόλεμο ο οποίος συμπληρώνει φέτος δώδεκα χρόνια και στον οποίο συμφύρονται σε μίξερ αίματος πάμπολλοι.

Στη Συρία έχουν πολεμήσει άμεσα ή έμμεσα Αμερικανοί και Ρώσοι, Τούρκοι και Ιρανοί, Κούρδοι και αντικαθεστωτικοί κατά του Άσαντ, Λιβανέζοι της Χεζμπολάχ και αιμοσταγείς τρομοκράτες, Σύροι κυβερνητικοί και τζιχαντιστές, Γάλλοι και Βρετανοί. Όλοι αυτοί έχουν βομβαρδίσει, πυρπολήσει και χτυπήσει με χημικά προκαλώντας όλεθρο από αέρος και από εδάφους, από δυτικά και από ανατολικά. Και τώρα, πλάι στον εχθρό «από δίπλα», ένας απρόβλεπτος εχθρός «από κάτω» –από τα έγκατα. Αλλά αυτοί συνεχίζουν να σκοτώνονται. Όπως και οι άλλοι, οι γείτονές μας, είναι έτοιμοι να σκοτώσουν και να σκοτωθούν. Δεν τους φτάνουν οι χιλιάδες που σκεπάστηκαν από τα χαλάσματα. Πρέπει να φτιάξουν και δικά τους ερείπια.

ΠΗΓΗ: harddog-sport.blogspot.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube