Weather Icon
Εθνική Άμυνα 26 Ιανουαρίου 2023

Νέα ηγεσία, ίδιες προκλήσεις για το Πολεμικό Ναυτικό

Νέα ηγεσία, ίδιες προκλήσεις για το Πολεμικό Ναυτικό

Με την φράση «αποστολή εξετελέσθη», μετά την απόφαση του ΚΥΣΕΑ, έκλεισε ο κύκλος στο πηδάλιο του Πολεμικού Ναυτικού για το Ναύαρχο Στυλιανό Πετράκη.

Τ’ όνομά του τοποθετήθηκε στην πρώτη σειρά της νέας σελίδας που ξεκίνησε να γράφεται για την ενίσχυση του όπλου.

Το ναυαρχικό δίδυμο Πετράκη- Λυμπέρη χειρίστηκε με τον πλέον υποδειγματικό τρόπο τις κρίσεις που αναδύθηκαν στα νερά του Αιγαίου και της Μεσογείου την τελευταία τριετία, με τον στόλο να μην αφήνει τα πληρώματα των τουρκικών πλοίων να πάρουν ανάσα.

Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη γεωστρατηγική συγκυρία με την Τουρκία ξεδιπλώνει καθημερινά ολοένα και περισσότερο το νέο-οθωμανικό, αναθεωρητικό σχέδιό της, απειλώντας με την επέκταση του casus belli και με τον Τούρκο πρόεδρο να επαναλαμβάνει μονότονα το «επιθετικό» ρεφρέν «θα ρθούμε μια νύχτα», το απερχόμενο «ναυαρχείο» έδωσε λύσεις και έπεισε την κυβέρνηση για τις ανάγκες που υπάρχουν στο στόλο ώστε ν’ ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε μελλοντική πρόκληση στο πεδίο.

Ο Ναύαρχος Στυλιανός Πετράκης κλήθηκε να διαχειριστεί ως Α/ΓΕΝ, την κρίση του 2020 στην θάλασσα με το Oruc Reis σε συνδυασμό με τον Στόλαρχο, Ναύαρχο Παναγιώτη Λυμπέρη. Επιπλέον διαχειρίστηκε προγράμματα ενίσχυσης του ναυτικού με κορυφαίο αυτό των φρεγατών Belh@rra.
Πηγή εικόνας: Πολεμικό Ναυτικό

Οι εμβληματικές Belh@rra

Το εμβληματικό πρόγραμμα των νέων φρεγατών Belh@rra, επιλογής του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου, είναι αυτό που έπιασε την πλήρη σελίδα του πολεμικού ναυτικού και την γύρισε σε μια νέα. Το πρόγραμμα αυτό όμως στάθηκε και ως η πρώτη σημαντική αφορμή για την σοβαρή αντιπαράθεση ανάμεσα στην ηγεσία του ναυτικού με εκείνη του ΓΕΕΘΑ, με το υπουργείο Εθνικής άμυνας πολλές φορές να παίρνει τον ρόλο διαμεσολαβητή ώστε να πέσουν οι τόνοι.

Όμως δεν ήταν μόνο οι φρεγάτες που δρομολογήθηκαν…

«Κορωνίδα της προσπάθειας μας η επιλογή των τριών υπερσύγχρονων φρεγατών κλάσης ΚΙΜΩΝ, μία επιλογή που έτυχε καθολικής αποδοχής και επιδοκιμασίας. Μια επιλογή που εξυπηρετεί παράλληλα, κατά τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο, τις επιχειρησιακές απαιτήσεις του ΠΝ και τα εθνικά μας συμφέροντα. {…}

Πολύ συνοπτικά λοιπόν επιτρέψετε μου να αναφέρω την ενίσχυση του Στόλου με δύο επιπλέον Πλοία Γενικής Υποστήριξης, με τις δύο τελευταίες ΤΠΚ τ. ΡΟΥΣΣΕΝ (τις ΤΠΚ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ και ΤΠΚ ΒΛΑΧΑΚΟΣ), με τα τέσσερα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου MK-V και το Ελληνικής σχεδίασης και κατασκευής ΣΑΠ τ. ΑΓΗΝΩΡ.

Την προμήθεια επτά Ε/Π MH-60R και την εν συνεχεία υποστήριξη των Ε/Π S-70, την προμήθεια τορπιλών βαρέως τύπου για τα Υ/Β τ.214 καθώς και ηλεκτρονικών αντιμέτρων κατά τορπιλών.

Και φυσικά ακολουθούν τα προγράμματα εκσυγχρονισμού των Φ/Γ τ. ΜΕΚΟ και πρόσκτησης νέων Κορβετών. Δύο εξαιρετικά υψηλής βαρύτητας εξοπλιστικά», είπε μεταξύ άλλων ο απερχόμενος Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού ο οποίος δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί και στη δικαίωση για τα πληρώματα του στόλου με την απόφαση του πρωθυπουργού να χορηγηθεί το «ενοχλητικό» για κάποιους επίδομα στόλου.

Στιγμιότυπο από την τελετή παράδοσης- παραλαβής στην ηγεσία του ναυτικού. Από αριστερά ο παραδίδων Ναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, στη μέση ο υπουργός Εθνικής άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και δεξιά ο νέος Α/ΓΕΝ, Ναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης

Αυξημένες υποχρεώσεις και Θερμοπύλες

Ο αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης που κρατά πλέον το πηδάλιο του Πολεμικού Ναυτικού διαδέχτηκε μια ηγεσία που άφησε πίσω της έργο απτό. Και με δεδομένο ότι η Τουρκία τοποθετεί πλέον στην ατζέντα της μέχρι και την ενίσχυση των Ελληνικών δυνάμεων, αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι το επόμενο διάστημα θεωρείται κρίσιμο, ιδίως εκεί που το Πολεμικό Ναυτικό καθημερινά δίνει τους δικούς του αγώνες για την υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

«Τη χρονική αυτή περίοδο που εντείνονται οι προκλήσεις και οι αμφισβητήσεις απέναντι στη πατρίδα μας σε μια σειρά από πεδία, που αφορούν στα εδάφη αλλά και στους φυσικούς πόρους στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, το Πολεμικό Ναυτικό, υπερασπιστής των θαλασσών μας είναι στη διάθεση της Πατρίδας να επέμβει όπου και αν απαιτηθεί», σημείωσε ο νέος Αρχηγός του ναυτικού δίνοντας το στίγμα ότι η μακρά ιστορία του ναυτικού θα συνεχιστεί και δεν πρόκειται να υποστείλει την σημαία του.

Μάλιστα ο αντιναύαρχος Δρυμούσης, μιλώντας ως ο πρώτος «πηδαλιούχος» του όπλου του ναυτικού έδωσε σημεία της πολιτικής που ο ίδιος προτίθεται ν’ ακολουθήσει από τη νευραλγική καρέκλα του Α/ΓΕΝ.

  • Η επαύξηση της διαθεσιμότητας, της ετοιμότητας και της Μαχητικής Ικανότητας.
  • H προετοιμασία του Πολεμικού Ναυτικού ώστε να καταστεί ικανό να εκπληρώσει επιτυχώς όλες τις αποστολές που θα ανατεθούν.
  • Η αναθεώρηση της επιχειρησιακής σχεδίασης, δογμάτων και τακτικών προσαρμοσμένων στα νέα μέσα, όπλα και τακτικές.
  • Η προετοιμασία Υποδοχής των νέων μονάδων που αναμένεται να παραληφθούν τα επόμενα χρόνια, Φρεγάτες, Ελικόπτερα, Εκσυγχρονισμένα Αεροσκάφη Ναυτικής Επιτήρησης και υπόλοιπες μονάδες επιφανείας.
  • Η Ενάσκηση διοίκησης με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, χρηστή, βασισμένη στο ΔΙΚΑΙΟ και στην πλήρη αξιοποίησή του προσωπικού.
  • Η ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης και η βελτίωση του διακλαδικού πνεύματος συνεργασίας και η συνεργασία με τους λοιπούς κλάδους.

Μετά τις εκλογές…

Πάντως μπορεί η προεκλογική περίοδος, οι κρίσεις των ανωτάτων στην στρατιωτική ηγεσία να έχουν παγώσει ορισμένα θέματα που επιχειρούνταν να τρέξουν, όμως τώρα η νέα διοίκηση δεν μπορεί παρά να συνεχίσει με τον τρόπο της να πιέζει για την ενίσχυση του στόλου με νέες μονάδες επιφανείας, συνεχίζοντας με τον τρόπο αυτό την καλλιγραφία στη νέα σελίδα που ήδη γράφεται για το Πολεμικό Ναυτικό και που ήδη αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Άλλα δεν θέλει…

Επιπλέον η νέα ηγεσία πρέπει να διαχειριστεί άμεσα μόλις περάσει το νομοσχέδιο του υπουργείου οικονομικών τα πλεύσιμα για τον στόλο. Τα θεμέλια για τον κυματοθραύστη των παραιτήσεων στελεχών στο ναυτικό έχουν μπει ήδη. Τώρα πρέπει να σηκωθεί το τείχος που θα κρατήσει έμπειρους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς στα πλοία του στόλου. Και ταυτόχρονα να βρεθεί η χρυσή τομή για την αύξηση του προσωπικού μιας και δεν είναι λίγες οι ελλείψεις που υπάρχουν.

Μπουνάτσα για πολεμικό ναυτικό δεν υπάρχει και ο καλός ο καπετάνιος στις φουρτούνες φαίνεται…

Νέα ηγεσία, ίδιες προκλήσεις για το Πολεμικό Ναυτικό: Προτεραιότητες για ισχύ απέναντι στον αναθεωρητισμό σε Αιγαίο και Μεσόγειο

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube