Σήμερα, Πέμπτη, πραγματοποιείται τελικά η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε χωριά της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Όπως έγινε γνωστό από το Γραφείο του Πρωθυπουργού ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί σήμερα τη Χειμάρρα, τη Λειβαδιά και τη Δερβιτσάνη. Εκεί θα έχει συναντήσεις με μέλη και εκπροσώπους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

Υπενθυμίζεται ότι η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού είχε προγραμματιστεί αρχικά για τις 7 Δεκεμβρίου αλλά αναβλήθηκε λόγω κακών καιρικών συνθηκών. Αυτή η επίσκεψη είχε στιγματιστεί από τις απαξιωτικές δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα αναφορικά με την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού σε χωριά της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία έρχεται μία μέρα μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στην Αλβανία, στην τρίτη συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας μέσα σε λίγες ημέρες. Η επίσκεψη συνέπεσε με το κλείσιμο της συμφωνία της Τουρκίας με την Αλβανία, η οποία θα αγοράσει drones Bayraktar.

Ο Νίκος Δένδιας κάλεσε την Αλβανία «να κάνει μια βασική επιλογή, να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε πως η Αλβανία πρέπει «να κάνει αυτό το οποίο είναι αυτονόητο, να τοποθετηθεί στον σκληρό πυρήνα της ευρωπαϊκής οικογένειας. Και εμείς οι Έλληνες εκεί πιστεύουμε ότι ανήκει». Ωστόσο, επεσήμανε πως «αυτό συνεπάγεται και μια σειρά από παραμέτρους. Οι παράμετροι αυτές, τις οποίες η αλβανική πλευρά πρέπει να αποφασίσει, πρέπει να υπηρετούν το βασικό της αφήγημα».

Ναυτεμπορική