REAL TIME |

Weather Icon

To «φιλειρηνικό» σύνθημα του γενοκτόνου Μουσταφά Κεμάλ στο ΑΕΚ Arena (ΦΩΤΟ)

To «φιλειρηνικό» σύνθημα του γενοκτόνου Μουσταφά Κεμάλ στο ΑΕΚ Arena (ΦΩΤΟ)

Κατά την διάρκεια του χθεσινού ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ ΑΕΚ Λάρνακας και της Φενέρμπαχτσέ ξεχώρισε μεταξύ άλλων το πανό που ανέβασαν οπαδοί της τουρκικής ομάδας που έλεγε «Ειρήνη στο σπίτι, ειρήνη στον κόσμο» «Peace at home, peace in the world».

Το συγκεκριμένο μήνυμα στο πανό αναδημοσιεύτηκε και ερμηνεύτηκε από πολλές ιστοσελίδες (σε Ελλάδα και Κύπρο) περίπου ως το μήνυμα ειρήνης που ήθελαν να στείλουν οι οπαδοί της Φενέρμπαχτσέ στην Κύπρο.  Οι περισσότεροι, μάλλον από άγνοια, δεν γνωρίζουν ότι το συγκεκριμένο σύνθημα ανήκει στον Μουσταφά Κεμάλ, αυτόν που αποκαλούν «Αττατούρκ» (πατέρας των Τούρκων).Σημειώνεται πως δεν είναι μάλιστα η πρώτη φορά που οι οπαδοί της Φενέρ εμφανίζουν στις κερδκίδες τους αυτό το σύνθημα.

Η πρώτη αναφορά

To σύνθημα «Yurtta sulh, cihanda sulh» (Εργαζόμαστε για ειρήνη στo σπίτι, για την ειρήνη στον κόσμο) προφέρθηκε για πρώτη φορά από τον Μουσταφά Κεμάλ  στις 20 Απριλίου 1931 στους υποστηρικτές  του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος  κατά τις περιοδείες του στην Ανατολία λίγα χρόνια μετά τα τραγικά γεγονότα της εκκαθάρισης-γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών της Μ.Ασίας και του Πόντου . 

Αυτό το σύνθημα  ενσωματώθηκε αργότερα και εφαρμόστηκε ως εξωτερική πολιτική της Δημοκρατίας της Τουρκίας και είναι γραμμένη στην επίσημη ιστοσελίδα του τουρκικού ΥΠΕΞ. Η φράση «Ειρήνη στο σπίτι, ειρήνη στον κόσμο»  συμπεριλήφθηκε επίσης στο προοίμιο του Τουρκικού Συντάγματος το 1961 και το 1982.

Η άλλη ερμηνεία

Λόγω της σειράς των λέξεων στην φράση αυτή,  oροσιμένοι δίνουν την ερμηνεία  ότι η ειρήνη στο εσωτερικό θα οδηγήσει τελικά και σε ειρήνη στον κόσμο. Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε στρέβλωση του πρώτου θα προκαλέσει παραβίαση της ειρήνης και στον κόσμο.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχει και η άποψη ότι  αυτή η αρχή μπορεί να θεωρηθεί ως μια σιωπηρή απειλή εναντίον άλλων εθνών να μην ανακατευτούν στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας, καθώς αυτό θα έδινε στους Τούρκους τη δικαιολογία να αντεπιτεθούν.

Στα κατεχόμενα υπάρχουν πολλά μνημεία με την προτομή ή το άγαλμα του Μουσταφά Κεμάλ με το συγκεκριμένο σύνθημα.

 

(Προτομή στο κατεχόμενο λιμάνι της Κερύνειας)

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μήνυμα που αναγραφόταν στο πανό των οπαδών της τουρκικής ομάδας είχε στη μια άκρη του πανό υπάρχει το έμβλημα της Φενέρ και στο άλλη η τουρκική σημαία. Αργότερα οι οπαδοί της Φενέρ το δίπλωσαν στη μια άκρη για να αποκρύψουν τη σημαία. Επίσης σημειώνεται ότι οι οπαδοί της Φενέρ χθες κρατούσαν και πανό με σύνθημα (Το ποδόσφαιρο Ενώνει).

Σε αγώνα πάντως που έγινε πριν χρόνια με τον ΠΑΟΚ, οι κεμαλιστές οπαδοί της Φενέρ  ανέβασαν προκλητικό πανό με τον Μωάμεθ τον Πορθητή. 

Απέναντι οι οπαδοί της ΑΕΚ απάντησαν στο συγκεκριμένο σύνθημα με το εξής πανό «Ειρήνη στο σπίτι, ειρήνη στον κόσμο: τι ειρωνεία, Δεν Ξεχνώ»

ΠΗΓΗ: Sigmalive

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube