Weather Icon
Πολιτισμός 15 Οκτωβρίου 2022

Οργή για την ΕΡΤ! Άλλαξε μέρα και ώρα προβολής της εκπομπής «Αλάτι της γης»

Οργή για την ΕΡΤ! Άλλαξε μέρα και ώρα προβολής της εκπομπής «Αλάτι της γης»

Ακατανόητη εξέλιξη στο πλαίσιο του αναμορφωμένου προγράμματος της δημόσιας τηλεόρασης για μία εκπομπή που προάγει την παράδοση του Ελληνισμού.

Επιμέλεια: ΧΑΚ

«Στο πλαίσιο του αναμορφωμένου προγράμματος της ΕΡΤ, το “Αλάτι της Γης” μεταφέρεται στην ΕΡΤ3, όπου θα μεταδίδεται κάθε Σάββατο, ώρα 11.00-13.00». Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της εκπομπής, η οποία αναρτήθηκε στην επίσημη σελίδα της στο Facebook για την αλλαγή καναλιού, ημέρας και ώρα προβολής.

Το «Αλάτι της Γης» είναι μία σειρά εκπομπών για την ελληνική μουσική παράδοση με στόχο την καταγραφή και προβολή στο κοινό του πλούτου, της ποικιλίας και της εκφραστικότητας της μουσικής μας κληρονομιάς, μέσα από τα τοπικά μουσικά ιδιώματα αλλά και της σύγχρονης δυναμικής στο αστικό περιβάλλον της μεγάλης πόλης, είτε αυτό είναι το κλεινόν άστυ, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, το Ηράκλειο, η Αλεξανδρούπολη.

Η εκπομπή, την οποία παρουσιάζει ο Λάμπρος Λιάβας σε σκηνοθεσία του Μανώλη Φιλαΐτη, μέχρι πρότινος προβαλλόταν κάθε Κυριακή 13:00-15:00 και είχε μεγάλη απήχηση. Γιατί μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες, ο θεατής έκανε ένα φανταστικό ταξίδι στον χωροχρόνο, με όχημα την παράδοση, τη μουσική και την ιστορία.

Η εξέλιξη προκάλεσε αρνητικές αντιδράσεις και οργή στον κόσμο. Ο λόγος είναι προφανής. Η μετατόπιση της εκπομπής σε μέρα και ώρα που ο μέσος Έλληνα δεν συνηθίζει ούτε να βρίσκεται εντός της οικίας του, αλλά ούτε καν να… στήνεται μπροστά στις οθόνες. Συνήθως τέτοια μέρα ο καθένας από εμάς βρίσκεται εκτός σπιτιού και διευθετεί τα ψώνια της εβδομάδας. Με απλά λόγια, ο Έλληνας μετά από ένα πενθήμερο κοπιαστικής εργασίας, αξιοποιεί το πρωινό του Σαββάτου για να φέρει στην οικογένειά του τον άρτον ημών τον επιούσιον, όπως αναφέρει η Κυριακή προσευχή.

Γι’αυτό, το μεσημέρι της Κυριακής είναι η ιδανική ώρα προβολής! Η οικογένεια μαζεύεται νωρίς το μεσημέρι για να γευματίσουν σύσσωμα όλα τα μέλη της, από παππούδες, γιαγιάδες, πατεράδες, μανάδες, παιδιά και εγγόνια και στη συνέχεια να παρακολουθήσουν μαζί μία εκπομπή που προάγει τη λαϊκή παράδοση του Ελληνισμού.

Η ανάρτηση της αλλαγής μέρας και ώρας προβολής της εκπομπής προκάλεσε εκατοντάδες αρνητικά σχόλια. Το χειρότερο όμως ήταν, ότι δημιούργησε υποψίες, περί υποβάθμισης προϊόντος με τεράστια αξία εκ μέρους της διοίκησης της ΕΡΤ, με στόχο τη μελλοντική αποκοπή του από το πρόγραμμα. Με απλά λόγια και λαϊκά, ο κόσμος λέει, ότι έγινε επίτηδες, προκειμένου η εκπομπή να μην κάνει τα νούμερα που δικαιολογούν την ύπαρξή της και στη συνέχεια να την «κόψουν», όπως είθισται να λέγεται τηλεοπτικά.

Ας διαβάσουμε μερικά από τα σχόλια που συνοδεύουν την ανάρτηση:

Φώτης Παρπορής: Θεωρώ πως είναι υποβάθμιση για την εκπομπή και τους συντελεστές της η μεταφορά σε άλλη συχνότητα, σε άλλη ημέρα, σε άλλη ώρα. Η χαμηλή ακροαματικότητα της εκπομπής θα επιβεβαιώσει τα παραπάνω. Κρίμα για την ελληνική λαϊκή παράδοση και πολιτισμό!

Μαρία Τσανγκαρίδου: Είναι λάθος η «μετακόμιση» μιας τέτοιας εκπομπής σε μια μέρα και ώρα αδιάφορα και καθόλου εύκολο να παρακολουθήσουμε. Η Κυριακή, η συγκεκριμένη ώρα ήταν ιδανικά. Μια εκπομπή ιδιαίτερη, σπάνιας αξίας, μια εκπομπή που μας συνδέει με τις ρίζες μας με τρόπο εξαιρετικό. Κρίμα για τον εξαίρετο κ. Λάμπρο Λιαβα να υποβαθμίζεται η προσφορά του….

Χρήστος Γκίζας: Μία πολύ αξιόλογη εκπομπή που αναδεικνύει την παράδοση μεταφέρεται από την ημέρα της οικογένειας (Κυριακή) μέγα λάθος δείχνει ότι κάποιους ενοχλεί η παράδοση. Πιστεύω σύντομα να αποκατασταθεί η θέση της εκπομπής στην τηλεόραση γιατί είναι στις καρδιές όλων μας. Όσοι μπορούμε θα σας παρακολουθούμε.

Τζένι Βαλ: Δεν είναι τυχαία αυτή η αλλαγή! Η νέα ημέρα και ώρα ξέρουν ότι θα μειώσει τη θεαματικότητά της! Άρα που θέλουν να οδηγήσουν;; Θα μπορούσατε να αναρτήσετε το mail ή άλλο link του/των υπεύθυνων προγράμματος που θα μπορούσαμε να απευθύνουμε τη δυσαρέσκειά μας γι’ αυτήν την αδικαιολόγητη αλλαγή; Η αλήθεια είναι πως η πλειοψηφία καταπίνουμε αμάσητα οτιδήποτε κακόγουστο μας σερβίρεται από τα ιδιωτικά ΜΜΕ, αλλά από τη “δημόσια” τηλεόραση έχουμε δικαίωμα και υποχρέωση να απαιτήσουμε να αλλάξει την απόφασή της γιατί η μουσική,οι χοροί,οι λαϊκοί οργανοπαίχτες,τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας που χάνονται, είναι εργαλεία πολιτισμού και παιδείας ,είναι χρέος μας!

Ελένη Γκρίμπα: Κρίμα γιατί όλοι είχαμε συνδέσει τα κυριακάτικα μεσημέρια μας μ αυτή την εκπομπή! πιστεύω να επανέλθει.

Κατερίνα Βασιλείου: Να αναμορφωθει λοιπόν το πρόγραμμα ξανά και να επιστρέψει το Αλάτι της γης στη μέρα και την ώρα που ήταν! Πόσο άκυρη απόφαση, χωρίς να λάβουν υπόψη τους το κοινό της εκπομπής…

Ιωάννης Σαμότας: Είναι μια λάθος απόφαση για την μέρα και ώρα μετάδοσης της εκπομπής. Μιας εκπομπής που έβαλε ξανά την ελληνική παράδοση στην ζωή της ελληνικής οικογένειας. Ελπίζουμε να αλλάξει.

Πελαγία Κοντού: Υπάρχει λύση…. Να παίζει την Κυριακή στις 13.00 μμ η εκπομπή σε επανάληψη…… Ήθελα να ήξερα με ποιο σκεπτικό έκαναν την αλλαγή της ημερας κ της ώρας. Το κανάλι δεν μας απασχολεί: Ερτ πάλι είναι…..

Ελένη Νταγκοβάνου: Με ποιο σκεπτικό αλλάξανε ημέρα και ώρα μία εκπομπή με παράδοση το κυριακάτικο μας τραπέζι η χαρά μας τώρα θα μας βάλουνε την Κυριακή Μίκυ μάους Ελεοοος.

Στέλλα Μαβραντζάς: Σάββατο 11 με 13 κανείς δε κάθεται να δει τηλεόραση! Κάποια σκοπιμότητα έχει η αλλαγή της μέρας και της ώρας.Μια συλλογική διαμαρτυρία στην ΕΡΤ ίσως φέρει κάποιο αποτέλεσμα για την επαναφορά της εκπομπής την Κυριακή, όπως πριν.

Τζορτζ Κούνις: Μέγα λάθος , μια εξαιρετική εκπομπή , μοναδική στο είδος της να αλλάζει ώρα και μέρα; Ντροπή σε αυτούς που καταρτίζουν το πρόγραμμα!

Κώστας Τσόκος: Κάκιστα άλλαξε μέρα καί ώρα . Τό Σάββατο , ειδικά αυτήν τήν ώρα , ό κόσμος ευρίσκεται σέ ψώνια ή σέ κάποια εκδρομή, ταξίδι κ.τ.λ. Τό βράδυ τού Σαββάτου , δέν είναι άσχημη ιδέα . Είναι πρόγραμμα μέ μεγάλη θεαματικότητα κι ο εξαιρετικός κ. Λάμπρος άς τό … παλαίψει τό ζήτημα . Απ’ τήν πρώτη εκπομπή θά φανεί ή κατρακύλα .

Μελίνα Μελινάκι: Μια εκπομπή που έχει γίνει παράδοση κι έχει συνδεθεί με το μεσημέρι της Κυριακής … αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να την προβάλλετε και οποιαδήποτε άλλη μέρα και ώρα , αλλά και την Κυριακή όπως πάντα ! Δεν μας ρωτήσατε βέβαια , αλλά δηλώνουμε ότι δεν μας αρέσει το «αναμορφωμένο» πρόγραμμα

Άννα Τσιμπίση: Ότι ωραιότερο…να μαζεύετε όλη η οικογένεια την Κυριακή…και να απολαμβάνει την παράδοση… Μία υπέροχη εκπομπή… με ωραίο αποτέλεσμα!!Μεγάλο λάθος η αλλαγή μέρας…και ώρας!! Δυστυχώς …

Φώτης Μυλωνάς: Αλάτι της γης και μεσημεριανό κυριακάτικο τραπέζι πάνε μαζί

Αντώνης Λιούμης: Ντροπή! Από τις ελάχιστες εκπομπές που ασχολούνται με τη μουσική παράδοση και οχι με σκουπιδια διαρκείας ολιγων ημερών.

Κατερίνα Παπαθεοδώρου: Ό,τι έχει σχέση με Ελλάδα, παράδοση, ιστορία, πάνε να τα καταργήσουν! Αηδία σκέτη! Σάββατο πρωί ο κόσμος βγαίνει στην αγορά για διάφορες δουλειές! Κανένας δεν βλέπει 11 το πρωί τηλεόραση! Και μου βάζετε εκείνη την ώρα,το αλάτι της γης; Αλλάζετε και κανάλι;

Τίνα Λέκκου: Η πιο άκυρη ώρα στην πιο άκυρη μέρα.Στόχος η υποβάθμιση της εκπομπής Κάποιους ενοχλεί το θέμα της λαϊκής παράδοσης…

Ελένη Προκοπίου: Ποιος βλέπει τηλεόραση Σάββατο 11-13;;; Ημέρα και ώρα που όλοι τρέχουν να καλύψουν τις ανάγκες της εβδομάδας; Ας πουν ευθέως ότι θέλουν να κόψουν την εκπομπή μαζί με κάθε τι παραδοσιακό και ελληνικό! Κρίμα που πιστέψαμε ότι η κρατική τηλεόραση άρχισε να βελτιώνεται!

Άννα Παππά: Μάλλον πρόθεση της ΕΡΤ είναι να τη σταματήσει. Γι αυτό την έβαλαν Σάββατο για να πιάσει πάτο. Κρίμα εντελώς κρίμα. Τόσο όμορφη και αξιόλογη εκπομπή!

Δημήτρης Λέκκος: Η εκδίκηση τής Αθήνας ! Η παράδοση εξωστρακίζεται προς χάριν κάποιων άσχετων χαρτογιακαδων, πού η σχέση τους με αυτήν είναι όσο η δική μας με τό διάστημα.Το τραγικό είναι ότι τούς πληρώνουμε…

Παρατηρείται από τα σχόλια, ότι ο κόσμος έχει κάποια εύλογα επιχειρήματα! Και είναι κρίμα, η διοίκηση της ΕΡΤ και ο κ. Κωνσταντίνος Ζούλας που πραγματικά έχει κάνει πολύ αξιόλογα πράγματα και έχουν αναβαθμίσει αισθητά το προϊόν της δημόσιας τηλεόρασης, να αμαυρώνεται με μία ακατανόητη απόφαση. Ειδικά για τον πρόεδρο και διευθύνοντα της ΕΡΤ, για τον οποίο είναι γνωστό πως υποστηρίζει αθλητική ομάδα με προσφυγικές καταβολές, η οποία είναι πολύ ευαίσθητη σε θέματα ιστορίας και παράδοσης.

Οπότε το ερώτημα που δημιουργείται εν προκειμένω είναι, μήπως να το ξανασκεφτούν και να αναθεωρήσουν;

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube