Weather Icon
Ισραήλ , Τουρκία 9 Οκτωβρίου 2022

Οι δεσμοί Τουρκίας-Ισραήλ αναθερμαίνονται με το διορισμό του Τούρκου πρέσβη στο Ισραήλ

Οι δεσμοί Τουρκίας-Ισραήλ αναθερμαίνονται με το διορισμό του Τούρκου πρέσβη στο Ισραήλ

Η Τουρκία διόρισε νέο πρεσβευτή στο Ισραήλ, καθώς και οι δύο χώρες κινούνται για να κλείσουν τέσσερα χρόνια διπλωματικής απομόνωσης.

Ο Sakir Ozkan Torunlar διορίστηκε για να καλύψει τη θέση που είχε μείνει κενή, αφού οι δύο περιφερειακές δυνάμεις απέλασαν η μία τους πρεσβευτές της άλλης το 2018, εξαιτίας της  δολοφονίας 60 Παλαιστινίων από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στα σύνορα της Γάζας.

Ο διορισμός του (Τούρκου πρέσβη) έρχεται εβδομάδες αφότου το Ισραήλ όρισε τη διπλωμάτη καριέρας Irit Lillian ως νέα πρεσβευτή του στην Τουρκία. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμενόταν επίσης τους επόμενους μήνες να ανταποδώσει την επίσκεψη του Ισραηλινού ομολόγου του, Isaac Herzog, στην Άγκυρα που έλαβε χώρα τον Μάρτιο.

Σε αντίθεση με τις προσδοκίες, ο Torunlar δεν είναι πολιτικά εντεταλμένος αλλά ένας έμπειρος διπλωμάτης καριέρας. Διετέλεσε γενικός πρόξενος στην Ιερουσαλήμ και πρεσβευτής στην Παλαιστίνη μεταξύ 2010 και 2014 και του απονεμήθηκε το παράσημο του Άστρου της Ιερουσαλήμ από τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Το Ισραήλ αναμένεται να εγκρίνει τον διορισμό του Sakir Ozkan Torunlar.

Η Selin Nasi, ερευνήτρια εξωτερικού στο  Πρόγραμμα Τουρκίας του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), είπε ότι η επιλογή της Άγκυρας ήταν θετική για το Ισραήλ και προσέθεσε ότι: «Προηγουμένως, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σχεδίαζε να διορίσει τον φιλοκυβερνητικό διευθυντή του Ιδρύματος εξωτερικής πολιτικής SETA της Τουρκίας, Ufuk Ulutas, ο οποίος θεωρούνταν στο Ισραήλ ως αμφιλεγόμενη προσωπικότητα για τις αντι-ισραηλινές του απόψεις και δεν είχε διπλωματική εμπειρία».

Ακόμη, συμπλήρωσε ότι οι επερχόμενες εσωτερικές εκλογές και στις δύο χώρες είχαν επιταχύνει τη διαδικασία συμφιλίωσης.

Επίσης, ανέφερε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Arab News πως: «Δεδομένων των επικείμενων κοινοβουλευτικών εκλογών του Νοεμβρίου, η ισραηλινή πλευρά προσπάθησε κατά κάποιο τρόπο να εδραιώσει τη διαδικασία διορίζοντας εκ των προτέρων τον πρεσβευτή της, αποτρέποντας πιθανή πολιτική παρέμβαση εκ των έσω. Επιπλέον, η Τουρκία μπήκε στην προεκλογική περίοδο. Η κυβέρνηση προσπαθεί να εξισορροπήσει τις ανησυχίες που επικρατούν εντός της χώρας με τη δέσμευσή της να αποκαταστήσει τους δεσμούς της με το Ισραήλ».

Οι ειδικοί λένε ότι η Τουρκία και το Ισραήλ θέλουν να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους στον τουρισμό, την ενέργεια, τη γεωργία, την τεχνολογία νερού, το εμπόριο και την άμυνα.

 

 

 

Μετάφραση: Γιάννης Λιναρδάτος

Πηγή: https://www.eurasiareview.com/07102022-turkey-israel-ties-warm-with-naming-of-ambassador/

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube