Weather Icon

Λονδίνο και Βερολίνο υπόσχονται να εξοπλίσουν τον Στρατό της Μολδαβίας

Λονδίνο και Βερολίνο υπόσχονται να εξοπλίσουν τον Στρατό της Μολδαβίας

Ο Βρετανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Λέο Ντόχερτι πραγματοποίησε επίσκεψη στη Δημοκρατία της Μολδαβίας την Τρίτη. 

Σε συνάντηση μαζί του, ο υπουργός Εξωτερικών της Μολδαβίας Νίκου Ποπέσκου είπε ότι η ενίσχυση των δεσμών με το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλους δυτικούς εταίρους στον τομέα της άμυνας είναι βασικός στόχος για το Κισινάου. 

Η Μεγάλη Βρετανία υποσχέθηκε να βοηθήσει τη Μολδαβία με όπλα. 

Την προηγούμενη μέρα, η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ ανακοίνωσε την προμήθεια drones στη Δημοκρατία της Μολδαβίας. 

Ο πρώην πρέσβης της Δημοκρατίας της Μολδαβίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, Ανατόλ Ταράνου, είπε στη ρωσική «Nezavisimaya Gazeta» ότι μιλούν για αντιαρματικά και άλλα μέσα άμυνας.

Βοήθεια στον μολδαβικό στρατό είχαν υποσχεθεί προηγουμένως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, δήλωσε ο Ανατόλ Ταράνου,  ο οποίος είναι, επίσης, επικεφαλής του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών και Πολιτικής Συμβουλευτικής Πολιτικής.

Κατά τις επισκέψεις στο Κισινάου του Βρετανού υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Λέο Ντόχερτι και της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ, τα θέματα αυτά συζητήθηκαν για άλλη μια φορά. 

Το προσεχές διάστημα θα φτάσει στη Μολδαβία αντιπροσωπεία του γερμανικού υπουργείου Άμυνας, η οποία θα συζητήσει λεπτομερώς τις μελλοντικές παραδόσεις με Μολδαβούς συναδέλφους, σημείωσε ο Μολδαβός πολιτικός. 

Εξήγησε ότι η βοήθεια θα είναι πρωτίστως σε αντιαρματικά και άλλα μέσα άμυνας.

Θέματα συνεργασίας μεταξύ Μολδαβίας και Ρουμανίας στον τομέα της άμυνας συζητήθηκαν επίσης κατά την επίσκεψη στο Κισινάου στα τέλη της περασμένης εβδομάδας από τον Ρουμάνο υπουργό Άμυνας Vasile Dincu. 

Σημειώνεται ότι στα τέλη Ιουλίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε την απόφαση για τη διάθεση 40 εκατομμυρίων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης για να βοηθήσει τον μολδαβικό στρατό.

 Επιπλέον, τον Δεκέμβριο του 2021 αποφασίστηκε η διάθεση 7 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της «δυναμικότητας της Στρατιωτικής Ιατρικής Υπηρεσίας και του τάγματος μηχανικού των Ενόπλων Δυνάμεων της Δημοκρατίας της Μολδαβίας». 

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι διέθεσαν 2 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων το 1 δισεκατομμύριο θα διατεθεί στην Ουκρανία και το δεύτερο δισεκατομμύριο θα μοιραστεί σε 17 χώρες για τον εκσυγχρονισμό του στρατού. Μεταξύ αυτών των κρατών είναι η Δημοκρατία της Μολδαβίας. 

 

 

Nezavisimaya Gazeta

The Hellenic Information Team

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube