Weather Icon
Αίγυπτος , Λιβύη , Τουρκία 5 Οκτωβρίου 2022

Η Τουρκία στήνει στρατιωτική ”αερογέφυρα” με Λιβύη – Έστειλε A-400 – Επικηρυγμένος τρομοκράτης στις υπογραφές στην Τρίπολη

Η Τουρκία στήνει στρατιωτική ”αερογέφυρα” με Λιβύη – Έστειλε A-400 – Επικηρυγμένος τρομοκράτης στις υπογραφές στην Τρίπολη

Μια μέρα μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την κυβέρνηση Νταμπάιμπα, ένα τουρκικό στρατιωτικό αεροπλάνο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Μιτίγκα, επιβεβαιώνοντας πλήρως αυτά που γράφαμε σήμερα!

Τι αναφέραμε:

Στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Hulusi Akar στη συνάντησή του με τον Dabaiba ανέφερε τα εξής: Οι δυνάμεις μας στη Λιβύη δεν είναι ξένη δύναμη, αλλά είναι στοιχεία μιας φιλικής και αδελφικής χώρας με σχέσεις βασισμένες σε ιστορικές και πολιτιστικές ρίζες που εκτείνονται πριν από 500 χρόνια (Οθωμανική Αυτοκρατορία).

Τι σημαίνει αυτή η δήλωση; Οτι η Άγκυρα νομιμοποιεί την παρουσία της στη Λιβύη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μας, θα μεταφέρει νέες δυνάμεις στη Τρίπολη.

Εξάλλου, «Η Τουρκία θα έχει ναυτική βάση επιμελητείας στη Λιβύη»όπως αναφέραμε χθες!

Τρομοκράτης στις χθεσινές υπογραφές

Ο αρχηγός του Συμβουλίου Σούρα της Βεγγάζης, ο οποίος είναι στους καταλόγους της τρομοκρατίας, «Νάσερ Αλ Τζαλάλι», παρευρέθηκε χθες στην Τρίπολη στην τελετή υπογραφής της κυβερνητικής συμφωνίας Νταμπάιμπα για την «Μίσθωση λιβυκών οικονομικών υδάτων στην Τουρκία».

Μήνυμα από Αίγυπτο

Η Αίγυπτος κατήγγειλε το μνημόνιο κατανόησης για την ενέργεια μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNU), με επικεφαλής τον Abdel-Hamid Dbaiba.

Ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού Υπουργείου Εξωτερικών, Αχμέντ Χαφέζ δήλωσε σε δηλώσεις τύπου ότι «η απερχόμενη κυβέρνηση στη Λιβύη δεν έχει την εξουσία να συνάψει διεθνείς συμφωνίες ή μνημόνια συνεννόησης».

Την απόρριψη του μνημονίου εξέφρασαν ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Sameh Shoukri και ο Έλληνας ομόλογός του, Νίκος Δένδιας. Συζήτησαν επίσης τις διμερείς σχέσεις και περιφερειακά ζητήματα, καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη.

Οι δύο ΥΠΕΞ συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις για διάφορα περιφερειακά και διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

ΠΗΓΗ: directus.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube