Weather Icon

Απάντηση στις τουρκικές μεθοδεύσεις με αποτρεπτικές ενέργειες

Απάντηση στις τουρκικές μεθοδεύσεις με αποτρεπτικές ενέργειες

Ο Ελληνισμός να αντιμετωπίζει εννιαία την κατοχική Τουρκία

Η Θέση του “Φ”   

Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ «μνημονίου συναντίληψης» μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNU) της Λιβύης και της Τουρκίας στον τομέα των υδρογονανθράκων, με βάση το παράνομο τουρκο-λιβυκό «μνημόνιο» του 2019, αποτελεί μια ακόμη αρνητική εξέλιξη, που ενισχύει την ένταση, που προκαλεί η τουρκική συμπεριφορά. Πρόκειται για μια κίνηση της κατοχικής Τουρκίας, που συνδέεται εν πολλοίς με τους ευρύτερους σχεδιασμούς στην περιοχή. Κινήσεις που αφορούν το Αιγαίο και καταλήγουν στην ανατολική Μεσόγειο, στην κυπριακή ΑΟΖ. Είναι σαφές πως η Άγκυρα τεντώνει επικίνδυνα το σχοινί και ο κίνδυνος να κοπεί είναι όλο και πιο ορατό ενδεχόμενο. 

Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ διά του υπουργείου Εξωτερικών, εξέφρασε -όπως αναμενόταν- ανησυχία και προβληματισμό για την εξέλιξη αυτή καθώς επηρεάζει τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο. Άλλωστε, θα το επαναλάβουμε για πολλοστή φορά, πως η κατοχική δύναμη αντιμετωπίζει ενιαία την Ελλάδα και την Κύπρο, τον Ελληνισμό. Έτσι θα πρέπει και ο Ελληνισμός να αντιμετωπίζει την κατοχική Τουρκία. Ενιαία, δηλαδή. Στην ανακοίνωσή του, λοιπόν, το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου  αναφέρει πως «ηανησυχία απορρέει από τον συνεχώς επιδεινούμενο, κλιμακούμενο και αποσταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στην περιοχή, επιδιώκοντας τη δημιουργία εντάσεων, με ενέργειες που είναι αντίθετες προς το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και τις επιμέρους πτυχές του». Και είναι εύλογη η ανησυχία που εκφράζεται καθώς είναι σαφές πως οι κινήσεις της κατοχικής Τουρκίας συνδέονται με όλες τις ενέργειές της στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ. Είναι προφανές πως από τη στιγμή κατά την οποία ο σχεδιασμός είναι ενιαίος, τούτο σημαίνει οποιαδήποτε κίνηση γίνεται συνδέεται με τις υπόλοιπες. 

ΣΑΦΩΣ και θα πρέπει να αναδείξουμε σε αυτή την προσπάθεια αποτροπής το διεθνές δίκαιο. Να αναδειχθεί η παρανομία, η παραβίαση της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας και του εθιμικού δικαίου για τα δικαιώματα των νησιών σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Αυτή είναι η μια διάσταση, σημαντική και χρήσιμη στο πεδίο της διπλωματίας. Είναι σημαντικό να σημειωθεί προς όλους ότι «Μνημόνιο» της Τουρκίας και με το καθεστώς της Τρίπολης, που αμφισβητείται ειρήσθω εν παρόδω εκ των έσω, είναι παράνομο, νομικά και πολιτικά άκυρο. 

ΤΗΝ ίδια ώρα, θα πρέπει να διαμορφωθούν και αποτρεπτικές κινήσεις, οι οποίες να είναι ικανές να αντιμετωπίσουν τις όποιες τουρκικές επεκτατικές ενέργειες. Αυτό είναι και ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, κυρίως σε Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες, που δεν μπορούν να παρακολουθούν παθητικά. 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube