Weather Icon

Τις βίασαν οι Τούρκοι, τις ξέχασε η Πολιτεία

Τις βίασαν οι Τούρκοι, τις ξέχασε η Πολιτεία

Ένα σιωπηλό δράμα

Βάσος Βασιλείου   

Τη βίασαν οι Τούρκοι 13 φορές και ύστερα την πέταξαν από το μπαλκόνι. Είναι μια από τις βιασθείσες της εισβολής, τις οποίες η Πολιτεία είχε μέχρι το 2014 «πεταξούμενες», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Αποκαταστάσεως Παθόντων και Αναπήρων Πολέμου, Γιώργος Γρουτίδης.

Ειδικά για τη συγκεκριμένη βιασθείσα έκανε αναφορά ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων ο ιερέας Θεόκλητος Κυριάκου, ο οποίος συζήτησε το θέμα των βιασμών με παθούσες τα τελευταία 30 χρόνια που τυγχάνει πνευματικός. 

«Ήρθαν κοντά μου πάρα πολλές γυναίκες. Μια περίπτωση αφορά γυναίκα της περιοχής μου, την οποίαν βίασαν 13 φορές προτού τη ρίξουν από το μπαλκόνι. Ανέφερα το θέμα στην Αρχιεπισκοπή και ο μακαριστός Βαρνάβας της έκοψε €50 το μήνα, ως βοήθεια». 

Όταν είπα στις γυναίκες αυτές, «να δώσουμε τα ονόματά σας στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις, ώστε να βοηθηθείτε, οι περισσότερες αρνήθηκαν διότι δεν ήθελαν να εκτεθούν». Υπάρχουν πάρα πολλές άλλες που δεν θέλουν να μιλήσουν, ενώ πολλές άλλες έφυγαν από τη ζωή, πρόσθεσε ο πατήρ Θεόκλητος.

Ο πρόεδρος των Αναπήρων Πολέμου, αφού ανέφερε πως μέχρι το 2014 οι βιασθείσες ήταν «πεταξούμενες», πρόσθεσε πως ο Σύνδεσμος ανέλαβε την αποκατάσταση τους διακριτικά για να προσθέσει, πως η επικοινωνία μαζί τους είναι δύσκολη. Έτυχε περίπτωση που μιλούσα με κάποιαν τηλεφωνικώς και της ζήτησα να μου αναφέρει τον αριθμό της ταυτότητας της και πήγε εφτά φορές να φέρει την ταυτότητα και ξέχασε και τις εφτά τι της ζήτησα, είπε ο κ. Γρουτίδης. Δυστυχώς, οι πλείστες αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα, είπε.

Όταν ένα κράτος λέει ότι τιμά αμάχους μη στρατεύσιμους και αφήνει έξω αυτές τις γυναίκες, κάτι πάει λάθος, είπε, για να προσθέσει πως υπάρχουν και γυναίκες τραυματίες πολέμου.

Άλλο μέλος του Συνδέσμου έκανε αναφορά σε άτομα που συνέλαβαν πολίτες κατά το πραξικόπημα και στη συνέχεια συνελήφθησαν από τους Τούρκους και διερωτήθηκε αν αυτοί θα πάρουν το εφάπαξ ποσόν €2.000 το χρόνο που παραχωρεί η Κυβέρνηση και θα αφήσει έξω είτε τις γυναίκες που βιάστηκαν, είτε ανθρώπους που τραυματίστηκαν στον πόλεμο.

Ο πρόεδρος των αιχμαλώτων πολέμου Βάσος Χρίστου εισηγήθηκε ότι το κράτος δεν πρέπει να δίνει €2.000 ετησίως στον κάθε αιχμάλωτο, αλλά €200 μηνιαίως. Αποκάλυψε, επίσης, πως κάποιοι διεκδικούν το χρηματικό ποσό παρουσιάζοντας ψευδή πιστοποιητικά αιχμαλωσίας. 

Εκπρόσωποι υπουργείων ανέφεραν πως ετοιμάζεται νέος συμπληρωματικός κατάλογος περίπου 580 δικαιούχων. Διαβεβαίωσαν, επίσης, ότι οι βιασθείσες τυγχάνουν στήριξης.

Κατσάδα από βουλευτές

Το θέμα των γυναικών που βιάστηκαν κατά την εισβολή έθεσε επιτακτικά ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Νίκος Κέττηρος. Παρατήρησε, παράλληλα, πως ενώ σε ταινίες του ΡΙΚ από την περίοδο της τουρκικής εισβολής, παρουσιάζονται αιχμάλωτοι οι οποίοι στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι, δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο των αιχμαλώτων του Ερυθρού Σταυρού, οπόταν το θέμα πρέπει να εξεταστεί.

Ο βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας καυτηρίασε το γεγονός ότι η Κυβέρνηση δεν έχει δικό της κατάλογο αιχμαλώτων και στηρίζεται στον κατάλογο του Ερυθρού Σταυρού.

Ο βουλευτής Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ο οποίος το 1974 πολέμησε στον Πενταδάκτυλο, διερωτήθηκε: Ένας άνθρωπος που ζει στην Κύπρο, πέστε μου με τι αίσθημα θα πάει στο μέτωπο αν αυτό απαιτήσουν οι περιστάσεις, όταν δεν τιμούν αυτούς που πολέμησαν.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube