Weather Icon
Video , Πολιτισμός 27 Σεπτεμβρίου 2022

Θεόφιλος Γεωργιάδης και ΡΑΓΙΑΝ φτιάχνουν περέκ για το κανάλι μας

Θεόφιλος Γεωργιάδης και ΡΑΓΙΑΝ φτιάχνουν περέκ για το κανάλι μας

Θεόφιλος Γεωργιάδης και ΡΑΓΙΑΝ φτιάχνουν περέκ για το κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη

Για το περέκ χρειαστήκαμε:

Μια λεκάνη με νερό
Φύλλα γιοχάδες “Ραγιάν”
Γαΐς τυρί (τυροκλωστή)
Βούτυρο
Παρχαροτύρ’
Σολογούνι
Κατσικίσιο τυρί

Ο Θεόφιλος Γεωργιάδης βρίσκεται στην έκθεση “Έπιπλο & Σπίτι”, στο ΣΕΦ μέχρι τις 2 Οκτωβρίου, όπου παρουσιάζει αυθεντικά παραδοσιακά, ποντιακά, προϊόντα φτιαγμένα με μεράκι από τον ίδιο και τη σύζυγό του, Έλενα, αξιοποιώντας γνώση αιώνων γύρω από τα γαλακτοκομικά προϊόντα που μετέφεραν οι προγόνοι μας από τα παρχάρια του Πόντου.

Λίγα λόγια για το Ραγιάν

Το Ραγιάν ιδρύθηκε το 1986 προτείνοντας έναν διαφορετικό τρόπο διατροφής, απαλλαγμένο από τα παγκοσμιοποιημένα διατροφικά δεδομένα, με σεβασμό στο περιβάλλον, τις εποχές, την υγεία και την παράδοση.

Η διατροφή στο παρελθόν συνδεόταν άρρηκτα με τις εποχιακές αλλαγές και άμεσα με ό,τι προσέφερε η φύση. Η καθημερινή δραστηριότητα των ανθρώπων περιλάμβανε κατά κύριο λόγο ενασχόληση με γεωργικές εργασίες που συνυφαίνονταν, στον κύκλο του χρόνου, με θρησκευτικές τελετουργίες.

Σήμερα, όταν τα διατροφικά προϊόντα ταξιδεύουν από τη μία άκρη στην άλλη, καταργώντας την εποχικότητα και τον φυσικό τρόπο καλλιέργειας, οι διατροφικές συνήθειες του παρελθόντος φαντάζουν ουτοπία.

Και όμως, όσο γιγαντώνεται το φαινόμενο αυτό, τόσο πιο επίκαιρη εμφανίζεται η ανάγκη της διατήρησης της τοπικής και κατ’ επέκταση παραδοσιακής κουζίνας, όχι μοναχά για λόγους υγείας , αλλά και για ιστορικούς και κοινωνικούς.

Το Ραγιάν έρχεται να απαντήσει στην ανάγκη κάποιων ανθρώπων που θέλουν να κρατήσουν τους δρόμους της παράδοσης ανοιχτούς. Για το λόγο αυτό, ανατρέχει στο παρελθόν και ανασύρει τις πολύτιμες διατροφικές παραδόσεις του ποντιακού γαστρονομικού πολιτισμού.

Έχοντας λοιπόν αυτόν το θησαύρο στις βαλίτσες και με πολυετή πλέον πείρα στον τομέα των παραδοσιακών προϊόντων, κάνει ένα ταξίδι γεύσεων, που ξεκινά από τον κάμπο της Σαμψούντας, διασχίζει τα βουνά της Τραπεζούντας, τα παρχάρια της Σάντας και καταλήγει στο Ραγιάν, το χωριό Βάθη, στο Κιλκίς δηλαδή. 

Σκοπός του είναι να μεταφέρει στο ακέραιο αυτόν το θησαυρό στις επόμενες γενιές και να μεταδώσει στον κόσμο την αγάπη, αλλά και τη σημασία της υγιεινής και συνάμα πεντανόστιμης ποντιακής διατροφής.

Ανακαλύψτε το Ραγιάν

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube