REAL TIME |

Weather Icon
ΗΠΑ , Τουρκία 24 Σεπτεμβρίου 2022

S&P: Υποβαθμίζει τις τουρκικές κολοσσιαίες εταιρείες – Μεγάλη η έκθεση στη Ρωσία

S&P: Υποβαθμίζει τις τουρκικές κολοσσιαίες εταιρείες – Μεγάλη η έκθεση στη Ρωσία

Υποβαθμίζει τις τουρκικές κολοσσιαίες εταιρείες η S&P

Νέο «χαστούκι» από τους οίκος αξιολόγησης δέχεται η τουρκική οικονομία, με την S&P Global Ratings αυτή τη φορά να υποβαθμίζει τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα δύο εκ των μεγαλύτερων εταιρειών της χώρας.
Ειδικότερα, η Coca-Cola Icecek υποβαθμίστηκε σε «ΒΒ+» από «ΒΒΒ-», όπως και η Anadolu Efes.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης επικαλείται μία σειρά παραγόντων, με σημαντικότερο τη μεγάλη έκθεση της οικονομίας προς τη Ρωσία, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε έναν πόλεμο με την Ουκρανία που δεν φαίνεται να τελειώνει.
Υπενθυμίζεται πως, τον Απρίλιο του 2022, ο οίκος είχε υποβαθμίσει τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας οδηγώντας το αξιόχρεο της χώρας πιο βαθιά στην κατηγορία junk (υψηλού ρίσκου) και διατηρώντας παράλληλα αρνητικό το outlook.
Ο οίκος υποβάθμισε την αξιολόγηση κατά μία βαθμίδα στο Β+, τέσσερα επίπεδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, επικαλούμενος τον αντίκτυπο της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Οι επιπτώσεις της στρατιωτικής σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, θα αποδυναμώσουν περαιτέρω το ήδη εξασθενημένο ισοζύγιο πληρωμών της Τουρκίας και θα επιδεινώσουν τον πληθωρισμό», ανέφερε τότε η S&P σε ανακοίνωσή του.
«Ο πληθωρισμός οδεύει κατά μέσο όρο προς το 55% το 2022, το υψηλότερο επίπεδο από όλα τα κράτη που αξιολογούμε», συμπλήρωσε.
www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube