Weather Icon
Ουκρανία , Ρωσία 29 Σεπτεμβρίου 2022

Ουκρανία: Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας

Ουκρανία: Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας

Σε συναγερμό η Ουκρανία λόγω των προσαρτήσεων

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση ανώτατων αξιωματούχων ασφαλείας και άμυνας για αύριο Παρασκευή, δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

Ο Σέρχι Νικιφόροφ ανακοίνωσε την έκτακτη συνεδρίαση στο Facebook αφού το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα υπογράψει αύριο Παρασκευή επίσημες συμφωνίες που θα κηρύσσουν την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών από τη Μόσχα μετά τα ψευδοδημοψηφίσματα που οργάνωσε, όπως τα χαρακτηρίζουν το Κίεβο και η Δύση.

«Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συγκάλεσε επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας για αύριο. Η ατζέντα και άλλες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν αργότερα», δήλωσε ο Νικιφόροφ.

Κρεμλίνο: Αύριο η επίσημη προσάρτηση των τεσσάρων περιοχών

Την επίσημη προσάρτηση των τεσσάρων κατεχόμενων ουκρανικών περιοχών όπου έγιναν δημοψηφίσματα θα ανακοινώσει αύριο η Μόσχα σε ειδική τελετή. Αύριο θα πέσουν οι υπογραφές για την ενσωμάτωση των νέων εδαφών και ο πρόεδρος Πούτιν θα εκφωνήσει ομιλία, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι ο Πούτιν αναμένεται να συναντηθεί με τους διορισμένος από τη Μόσχα επικεφαλής των περιοχών αυτών. Υπενθυμίζεται ότι τα δημοψηφίσματα διεξήχθησαν στις περιοχές Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα.

Οι ψηφοφορίες χαρακτηρίστηκαν ως παράνομες από τη Δύση ενώ η απόφαση του Πούτιν να ενσωματώσει τις περιοχές στη Ρωσία σημαίνει ότι η Μόσχα θα προσαρτήσει τεράστιες εκτάσεις σε όλη την ανατολική και νότια Ουκρανία, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% της συνολικής επικράτειας της Ουκρανίας.

Αξιωματούχοι που υποστηρίζονται από τη Ρωσία σε τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας που ελέγχονται από τις ρωσικές δυνάμεις δήλωσαν ότι τα δημοψηφίσματα έδειξαν ότι η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού τους ψήφισε υπέρ της προσχώρησης στη Ρωσία.

Κάτοικοι που διέφυγαν σε περιοχές που ελέγχονται από την Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες είπαν ότι αξιωματούχοι που έχουν «διοριστεί» από τη Ρωσία μετέφεραν τις κάλπες από σπίτι σε σπίτι και οι άνθρωποι αναγκάζονταν να σταυρώνουν ψηφοδέλτια στον δρόμο υπό την απειλή όπλου.

«Μπορούν να ανακοινώσουν ό,τι θέλουν. Κανείς δεν ψήφισε στο δημοψήφισμα εκτός από λίγους ανθρώπους που άλλαξαν στρατόπεδο. Πήγαν από σπίτι σε σπίτι, αλλά κανείς δεν έβγαινε», είπε ο Λιουμπομίρ Μπόικο, 43 ετών, από το Γκόλο Πριστάν, ένα χωριό στην κατεχόμενη από τη Ρωσία επαρχία της Χερσώνας. 

Η Ρωσία λέει ότι η ψηφοφορία ήταν εθελοντική, σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και ότι η συμμετοχή ήταν υψηλή. Ωστόσο, τα δημοψηφίσματα και οι επικείμενες προσαρτήσεις έχουν απορριφθεί παγκοσμίως.

Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube