REAL TIME |

Weather Icon

Ήττα Κύπρου στο Στρασβούργο για την “υπόθεση Λοϊζίδου”

Ήττα Κύπρου στο Στρασβούργο για την “υπόθεση Λοϊζίδου”

Άλλαξαν στάση Ισπανία, Ιταλία, Εσθονία και Λιθουανία

  Ανδρέας Πιμπίσιης   

Στην αλλαγή στάσης τεσσάρων χωρών στο Συμβούλιο της Ευρώπης αποδίδει η Λευκωσία την ήττα στο Στρασβούργο με αποτέλεσμα να χαθεί η υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου. Η δυσφορία της κυπριακής κυβέρνησης για την απόφαση ήταν εμφανής από την πρώτη στιγμή, καθώς σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Πέμπτης επέκρινε τη Γραμματεία του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον τρόπο που χειρίστηκε το όλο θέμα. 

Για να πετύχει η Τουρκία τερματισμό της διαδικασίας επιτήρησης, για μη συμμόρφωση στην απόφαση του ΕΔΑΔ για την υπόθεση Λοϊζίδου, υπήρξε -σύμφωνα με τη θέση της Λευκωσίας- αλλαγή στάσης από τέσσερις χώρες: Ισπανία, Ιταλία, Εσθονία και Λιθουανία. Οι 25 χώρες που τάχθηκαν υπέρ τους τερματισμού της διαδικασίας επιτήρησης είναι: Αλβανία, Ολλανδία, Μαυροβούνιο, Πολωνία, Λετονία, Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία, Ελβετία, Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Αζερμπαϊτζάν, Λίχτενσταϊν, Σουηδία, Ισλανδία, Εσθονία, Νορβηγία, Λιθουανία, Βέλγιο, Φινλανδία, Σκόπια, Κροατία, Τσεχία, Πορτογαλία. Κατά ψήφισαν πέντε: Κύπρος, Ελλάδα, Σερβία, Βουλγαρία και Αρμενία. Ενώ 16 χώρες τήρησαν αποχή: Ρουμανία, Μάλτα, Σλοβενία, Ανδόρα, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Ουκρανία, Μονακό, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Μολδαβία, Γεωργία, Σαν Μαρίνο, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Σλοβακία, Γαλλία.

Οι προσπάθειες της Τουρκίας για να κλείσει την υπόθεση, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών, Κορνήλιο Κορνηλίου, είχαν ξεκινήσει από το 2018. Αυτή τη στιγμή, ανέφερε στο ΚΥΠΕ, «τα δεδομένα έχουν αλλάξει και κάποιοι βλέπουν την Τουρκία ως πιο σημαντική. Επίσης υπάρχουν και άλλες υποθέσεις στο Συμβούλιο της Ευρώπης που αφορούν την Τουρκία και μιλώ κυρίως για την υπόθεση Καβαλά οπότε δεν θέλουν να την πιέζουν για πολλά ζητήματα ταυτόχρονα».

Όπως σημείωσε, «η κάθε χώρα δίνει τους δικούς της λόγους, τις δικές της εξηγήσεις γιατί το έπραξε αυτό. Το βλέπουν περισσότερο σαν νομικό ζήτημα, παρά σαν πολιτικό. Εμείς προσπαθήσαμε να τους εξηγήσαμε ότι για εμάς είναι πολιτικό το ζήτημα, δεν είναι νομικό διότι άπτεται βασικής πτυχής του κυπριακού προβλήματος, δηλαδή του περιουσιακού».

Στην ανακοίνωσή του την Πέμπτη, το υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε απογοήτευση για την απόφαση της Επιτροπής Αναπληρωτών Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Με ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει ταυτόχρονα απογοήτευση για τον «αρνητικό ρόλο και εμπλοκή της Γραμματείας του Οργανισμού στο κλείσιμο της υπόθεσης».

«Σημειώνεται ότι η Τουρκία, παρά το ότι προχώρησε στην καταβολή μερικών αποζημιώσεων προς την κα Λοϊζίδου, συνεχίζει να μην συμμορφώνεται με την υποχρέωσή της να αποκαταστήσει το σύνολο ή μέρος της περιουσίας της κας Λοϊζίδου».

Ως εκ τούτου, υπογραμμίζει το Υπουργείο, «η απόφαση για τερματισμό της επιτήρησης/επίβλεψης εφαρμογής της απόφασης από πλευράς Συμβουλίου της Ευρώπης είναι νομικά έωλη και πολιτικά προβληματική. Την ίδια ώρα στέλνει λανθασμένα μηνύματα προς την Τουρκία, την οποία το ΕΔΑΔ κατέστησε ως αποκλειστικά υπεύθυνη για την αποστέρηση της περιουσίας της κας Λοϊζίδου, συνεπεία της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής του βορείου τμήματος της Κύπρου».

Η Τιτίνα Λοϊζίδου σε δηλώσεις της έκανε λόγο για απόφαση με πολιτικές προεκτάσεις και σημείωσε ότι «η Επιτροπή Υπουργών έχει την υποχρέωση να διαφυλάξει την εκτέλεση των αποφάσεων του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

ΑΚΕΛ: Αρνητικότατη εξέλιξη η απόφαση 

Η απόφαση της Επιτροπής Αναπληρωτών Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, με την οποία ουσιαστικά τερματίζεται η διαδικασία παρακολούθησης της εφαρμογής της Απόφασης του ΕΔΑΔ στην προσφυγή της Τιτίνας Λοϊζίδου κατά της Τουρκίας, συνιστά αρνητικότατη εξέλιξη, υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ. 

Το ΑΚΕΛ υπενθύμισε πως εδώ και χρόνια προειδοποιούσε για την επίμονη προσπάθεια κάποιων να επιλύσουν το περιουσιακό με δικαστικά μέσα, με αποτέλεσμα να πέσουν για άλλη μια φορά στο κενό. Σύμφωνα με το ΑΚΕΛ, η απόφαση δημιουργεί ένα κάκιστο προηγούμενο, που ενισχύει περαιτέρω τη λεγόμενη επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας των κατεχομένων.  

ΡΩΣΙΚΗ ΠΤΗΣΗ 

Σενάρια και διαψεύσεις 

Μέσω Αττάλειας θα ξεκινήσουν τον Νοέμβριο πτήσεις από τη Ρωσία στα κατεχόμενα σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, η οποία αναφέρει ότι στην πρώτη πτήση θα βρίσκεται και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Οι ίδιες πηγές της εφημερίδας αναφέρουν ότι οι πτήσεις θα πραγματοποιούνται κάθε μέρα.

Η Γενί Σαφάκ σχολιάζει ότι το βήμα αυτό έγινε μετά την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία από τις ΗΠΑ, ενώ όπως αναφέρει, ειδικοί στην Τουρκία εκτιμούν ότι η Ρωσία αναπτύσσει κινήσεις κατά των ΗΠΑ. Ο καθηγητής Ατά Ατούν δήλωσε στη Γενί Σαφάκ πως «εάν οι ΗΠΑ έχουν κάνει ένα βήμα, πρέπει να κάνει ένα βήμα και η Ρωσία». Σύμφωνα με τον Ατά Ατούν, η Ρωσία πρέπει να βρει μια φόρμουλα για την πραγματοποίηση απευθείας πτήσεων στο παράνομο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Κύπρου, ωστόσο μέχρι να βρεθεί αυτή η φόρμουλα οι πτήσεις θα πραγματοποιούνται μέσω Αττάλειας. 

Κι ενώ η τουρκική πλευρά είναι σίγουρη για την έναρξη πτήσεων από τις 15 Νοεμβρίου, στη Ρωσία υπάρχει αντίθετη άποψη. Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αποφάσεις σχετικά με την αεροπορική σύνδεση της Ρωσίας με τα κατεχόμενα, δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube