Weather Icon
Πολιτισμός 26 Σεπτεμβρίου 2022

Η ποντιακή διάλεκτος πρέπει να διασωθεί για να ενισχυθεί η εθνική γλώσσα

Η ποντιακή διάλεκτος πρέπει να διασωθεί για να ενισχυθεί η εθνική γλώσσα

Σε αυτή την κατεύθυνση πραγματοποιήθηκε στο Κιλκίς η Συνάντηση Εκπαιδευτών Ποντιακής Διαλέκτου

Η ποντιακή διάλεκτος και οι τρόποι διαφύλαξης και διάδοσής της βρέθηκαν στο επίκεντρο της Συνάντησης Εκπαιδευτών Ποντιακής Διαλέκτου που φιλοξενήθηκε στο Κιλκίς. Η έναρξη των εργασιών έγινε το βράδυ της Παρασκευής, σε πανηγυρικό κλίμα στο ιστορικό κτήριο της Καπναποθήκης της Αυστροελληνικής.

«Πρέπει να ξέρετε όλοι ότι δεν πρόκειται για ένα προσωπικό μας θέμα, δηλαδή δεν το κάνουμε επειδή είμαστε Πόντιοι και αυτή ήταν η γλώσσα των δικών μας προγόνων. Το κάνουμε επειδή, όπως μας λένε οι ειδικοί, οι διάλεκτοι είναι για έναν λαό οι παραπόταμοι που ενισχύουν το μεγάλο ποτάμι, την εθνική γλώσσα. Δηλαδή διασώζοντας την ποντιακή διάλεκτο ενισχύουμε την εθνική μας γλώσσα. Αυτός είναι ο κεντρικός μας στόχος» τόνισε κατά το χαιρετισμό του ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών Αναστάσιος Καζαντζίδης.

Αυτή ήταν η 4η συνάντηση των εκπαιδευτών ποντιακής διαλέκτου, μια συνεργασία του Δήμου Κιλκίς με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών που ολοκληρώθηκε σήμερα με την έκδοση των συμπερασμάτων.

«Χαίρομαι γιατί με τις δικές σας φωτισμένες ενέργειες πάνω από 5.000 Έλληνες πολίτες, Πόντιοι και μη, ήρθαν σε επαφή με την ποντιακή διάλεκτο» είπε κατά τον δικό του χαιρετισμό ο δήμαρχος Δημήτρης Κυριακίδης, αναφερόμενος στην εκπαιδευτική αποστολή του Συνδέσμου, η οποία περιλαμβάνει τη διδασκαλία, την έκδοση εγχειριδίων αλλά και την πιστοποίηση εκπαιδευτών.

Το Σάββατο ήταν η βασική ημέρα του επιμορφωτικού στην ουσία σεμιναρίου, με τους συμμετέχοντες να ξανακάθονται στα… θρανία, του 8ου Δημοτικού. Κοινή συνισταμένη στις εισηγήσεις ήταν οι προοπτικές που υπάρχουν ώστε η ποντιακή διάλεκτος να γίνει κατανοητή σε μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού.

Για παράδειγμα, η φιλόλογος Αναστασία Μαχαιρίδου αναφέρθηκε σε καλές πρακτικές που κάνουν πιο ελκυστικό το μάθημα, με βάση και την εμπειρία της με φοιτητές στη Θεσσαλονίκη αλλά και με μέλη συλλόγων.

Επίσης η εκπαιδευτικός Ανατολή Καριπίδου έκανε προτάσεις για τη διδασκαλία, ενώ τη δική τους εμπειρία μετέφεραν η Γιώτα Ιωακειμίδου και η Αλκμήνη Θεοδωρίδου. Παρούσα στη συνάντηση και η εκπαιδευτικός και θεατρική συγγραφέας Γιούλη Γεωργιάδου, η οποία παρουσίασε απόσπασμα από το μονόπρακτο Τα προσωνύμια τη Φραντάλας.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube