Weather Icon

Πρεσβεία της Κίνας στη Λευκωσία, για Ταϊβάν: Μία Κίνα όπως Μία Κύπρος

Πρεσβεία της Κίνας στη Λευκωσία, για Ταϊβάν: Μία Κίνα όπως Μία Κύπρος

Μήνυμα του Αναπληρωτή Πρέσβη της Κίνας στην Κύπρο

Μπορεί η Νάνσι Πελόζι να έχει ολοκληρώσει το ταξίδι της στην Ταϊβάν, οι παρενέργειες όμως συνεχίζονται. Η επίσκεψη της Προέδρου της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων στο αυτοδιοικούμενο νησί το οποίο η Κίνα θεωρεί έδαφός της, πυροδότησε μια άνευ προηγουμένου αντιπαράθεση, με την Κίνα να διεξάγει τεράστιες στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν. Το philenews ζήτησε την άποψη του Αναπληρωτή Πρέσβη της Κίνας στην Κύπρο, Wang Jinyao ο οποίος, μεταξύ άλλων και σε άπταιστα ελληνικά, είπε πως πρόκειται για τέχνασμα της Πελόζι με φόντο τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, ενώ αναφέρθηκε σε παιχνίδι twoman σόου από την κυβέρνηση της Αμερικής, την οποία κατηγόρησε ως διπρόσωπη. Δεν θα μείνουμε ποτέ με σταυρωμένα τα χέρια όσο παραβιάζονται η κυριαρχία μας, ανέφερε ο διπλωμάτης και κατηγόρησε τις ΗΠΑ για αναβίωση του Ψυχρού Πολέμου. Τέλος, εξέφρασε εκτίμηση για τη θέση που πήρε η Κύπρος σε σχέση με την Ταϊβάν και υπογράμμισε τη στήριξη της Κίνας στην πολιτική της Μίας Κύπρου.

Το σκηνικό εν συντομία

«Δεν θα εγκαταλείψουμε τη χώρα», δήλωσε η Πελόζι φτάνοντας στην αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν προκαλώντας το μένος της Κίνας, ενώ είχε προηγηθεί η προτροπή του επίσημου αμερικανικού κράτους προς την Κίνα, να μην μετατρέψει την επίσκεψη σε κρίση. Η Κίνα, που διεκδικεί την Ταϊβάν ως αναπόσπαστο κομμάτι της, προειδοποίησε ότι θα διαφυλάξει αποφασιστικά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά της, υπογραμμίζοντας ότι όλες οι συνέπειες θα βαρύνουν την αμερικανική πλευρά και τους αυτονομιστικές. Το Πεκίνο έχει καταγγείλει το ταξίδι ως παραβίαση της αμερικανικής πολιτικής της Μίας Κίνας, σύμφωνα με την οποία η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει το Πεκίνο ως τη μοναδική κυβέρνηση της Κίνας. Μετά την αποχώρηση της Πελόζι, η Κίνα άρχισε και συνεχίζει να πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά και πυραύλους γύρω από την Ταϊβάν, σε μια ένδειξη ισχύος με πολλούς αποδέκτες.

«Έχει κάθε λόγο η Κίνα να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα»

Γιατί πιστεύετε ότι πραγματοποιήθηκε τη συγκεκριμένη στιγμή η επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν;

Η επικίνδυνη και προκλητική συμπεριφορά της Πελόζι έχει σχεδιαστεί εδώ και πολύ καιρό και ο σκοπός της είναι πολύ απλός, ως μια προσπάθεια χειραγώγησης του ζητήματος της Ταϊβάν για να ενισχύσει το δικό της πολιτικό κεφάλαιο και πολιτική κληρονομιά, τα οποία θα την ωφελήσουν στις ενδιάμεσες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ενώ η Πελόζι σκηνοθετούσε αυτό το άσχημο δράμα, οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ, η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή, υπέφεραν υπό το βάρος των εξελίξεων. Ως η τρίτη υψηλότερη αξιωματούχος στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, η Πελόζι δαπάνησε χρήματα των φορολογουμένων και ταξίδεψε στην Ταϊβάν της Κίνας με αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη για να υλοποιήσει ένα πολιτικό τέχνασμα, ενώ αντιμετωπίζει ήδη διάφορα προβλήματα στις ΗΠΑ. Η συμπεριφορά της να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο, τους βασικούς κανόνες των διεθνών σχέσεων, τις εσωτερικές υποθέσεις και την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα άλλων χωρών, θα ανοίξει περισσότερα τα μάτια της διεθνούς κοινότητας για την υποκρισία των ΗΠΑ και θα χρεοκοπήσει περαιτέρω την αξιοπιστία των ΗΠΑ.

Πολλοί κινέζοι πολίτες της Ταιβάν και Αμερικανοί, καθώς και πολλοί άνθρωποι με διορατικότητα στη διεθνή κοινότητα, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην επίσκεψή της στην Ταϊβάν. Η διεθνής κοινότητα, όπως περισσότερες από 160 χώρες και πολλοί διεθνείς οργανισμοί, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού, έχουν εκφράσει υποστήριξη στην αρχή της Μίας Κίνας, συμπεριλαμβανομένων των Κυπρίων φίλων μας. Όπως λέει μια κινέζικη παροιμία, όποιος δικαιωθεί θα τον βοηθήσουν οι άλλοι. Η δικαιοσύνη βρίσκεται πάντα στις καρδιές των λαών.

Πάντως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Μπάιντεν, δημοσίως τουλάχιστον, δεν φαίνεται να έχει δώσει τη συγκατάθεσή του για αυτό το ταξίδι.

Η αρχή της Μίας Κίνας είναι η βασική ουσία των τριών κοινών ανακοινωθέντων Κίνας-ΗΠΑ, καθώς και η προϋπόθεση και το θεμέλιο για τη ίδρυση και την ανάπτυξη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ. Όλες οι εξουσίες στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των διοικητικών, νομοθετικών και δικαστικών, είναι υποχρεωμένες να ακολουθούν την εξωτερική πολιτική την οποία έχει αναγνωρίσει και στην οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ, δηλαδή να μην πραγματοποιεί οποιαδήποτε επίσημη ανταλλαγή με την περιοχή της Ταϊβάν της Κίνας. Η Νάνσι Πελόζι είναι η νυν Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ και κατέχει τη δεύτερη θέση στην προεδρική σειρά διαδοχής (στον προεδρικό θώκο). Η επίσκεψή της στην Ταϊβάν, με οποιαδήποτε μορφή και σε οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της θητείας της, αποτελεί σοβαρή παραβίαση της πολιτικής της Μιας Κίνας.

Η αμερικανική πλευρά ισχυρίστηκε ότι δεν μπορεί να ελέγξει το Κογκρέσο λόγω της διάκρισης των εξουσιών. Αλλά ο βασικός κανόνας του διεθνούς δικαίου είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να εκπληρώνουν τις διεθνείς τους υποχρεώσεις και ότι οι ανώτεροι αξιωματούχοι δεν πρέπει να συμπεριφέρονται με λανθασμένο τρόπο. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ και η Πελόζι φαίνεται να παίζουν το παιχνίδι του two-man σόου (δηλαδή ο ένας μπροστά στη σκηνή, ο άλλος στα παρασκήνια) και δεν μπορεί να κρυφτεί το γεγονός ότι οι ΗΠΑ ξεκίνησαν πρώτα τις πολιτικές προκλήσεις κατά της Κίνας για το ζήτημα της Ταϊβάν και παραβίασαν κατάφωρα την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά της.

Δεν βρίσκετε υπερβολική την αντίδραση της Κίνας η οποία διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά γύρω από την Ταϊβάν, δεδομένου ότι δεν αλλάζει τίποτα στην πολιτική των ΗΠΑ σε σχέση με την πολιτική της Μίας Κίνας;

Καταρχάς, επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι είναι λάθος να λέγεται ότι δεν υπήρξε καμία αλλαγή στην πολιτική της Μίας Κίνας των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται προφορικά ότι υποστηρίζουν την αρχή της Μίας Κίνας, αλλά συνεχίζουν να παλινδρομούν στην πράξη. Η αμερικανική πλευρά, σε μια προσπάθεια να χρησιμοποιήσει την Ταϊβάν για να περιορίσει την Κίνα, συνεχίζει να διαστρεβλώνει και να αποκρύπτει την αρχή της Μίας Κίνας, εντείνει τις επίσημες αλληλεπιδράσεις με την Ταϊβάν, υποστηρίζει την Ταϊβάν στην ανάπτυξη «ασύμμετρων δυνατοτήτων», πουλάει περισσότερα όπλα στην Ταϊβάν και διαδίδει την λεγόμενη ιδέα ότι «Το καθεστώς της Ταϊβάν είναι απροσδιόριστο», ενισχύοντας έτσι τις αυτονομιστικές δραστηριότητες της «ανεξαρτησίας της Ταϊβάν», γεγονός το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί ως διπροσωπία.

Τα στενά της Ταϊβάν αντιμετωπίζουν έναν νέο γύρο εντάσεων και σοβαρών προκλήσεων και η θεμελιώδης αιτία είναι οι επανειλημμένες κινήσεις των αρχών της Ταϊβάν και των Ηνωμένων Πολιτειών για αλλαγή του status quo. Οι ΗΠΑ και η Ταϊβάν προκάλεσαν πρώτες και αντίστοιχα η Κίνα παίρνει αντίμετρα για τη νόμιμη υπεράσπισή της. Η υπεράσπιση, εξάλλου, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας μιας χώρας είναι νόμιμο δικαίωμα κάθε κυρίαρχης χώρας. Έχει κάθε λόγος η Κίνα να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της μεγάλης πολιτικής πρόκλησης της Πελόζι. Όλες οι συνέπειες που προκύπτουν πρέπει να βαρύνουν την αμερικανική πλευρά και τις αυτονομιστικές δυνάμεις της «ανεξαρτησίας της Ταϊβάν». Ό,τι μέτρα λαμβάνει η Κίνα σήμερα και θα λάβει στο μέλλον, είναι απαραίτητα αμυντικά αντίμετρα, μετά από προσεκτική αξιολόγηση, στοχεύοντας στη διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας και ασφάλειας βάσει των διεθνών και εσωτερικών νόμων. Τα μέτρα είναι αποτρεπτικά και αποτελούν προειδοποίηση προς τους προβοκάτορες, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν υπεράσπιση της περιφερειακής σταθερότητας και διατήρηση της ειρήνης στα στενά της Ταϊβάν.

Υπάρχει προηγούμενη δέσμευση πως το ζήτημα ανάμεσα στην Κίνα και την Ταϊβάν πρέπει να επιλυθεί ειρηνικά. Έχει αλλάξει κάτι στην πολιτική της Κίνας σε σχέση με αυτό;

Η πολιτική της Κίνας για το ζήτημα της Ταιβάν είναι συνεπής και σαφής. Η ειρηνική επανένωση της πατρίδας ωφελεί τους συμπατριώτες στις δύο πλευρές του στενού της Ταϊβάν. Είμαστε πρόθυμοι να αγωνιστούμε για την προοπτική της ειρηνικής επανένωσης με όλη μας την ειλικρίνεια και με μεγάλη αποφασιστικότητα. Ταυτόχρονα, σταθερή είναι και η αποφασιστικότητά μας να διαφυλάξουμε την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα και δεν θα επιτρέψουμε ποτέ σε κανέναν ή σε καμία δύναμη να διαιρέσει την επικράτεια της πατρίδας μας. Η ρίζα της έντασης και της αναταραχής στα στενά της Ταϊβάν είναι η Αρχή στην Ταϊβάν, που διατηρεί πεισματικά τη θέση της «ανεξαρτησίας της Ταϊβάν» και την σχεδιάζει υπό την υποστήριξη των ΗΠΑ, συνεχίζοντας στο λάθος μονοπάτι της διχοτόμησης της επικράτειας της Κίνας. Εάν οι προκλήσεις των αυτονομιστικών δυνάμεων της «ανεξαρτησίας της Ταϊβάν» πλησιάσουν ή υπερβαίνούν την κόκκινη γραμμή, τότε η μόνη μας επιλογή είναι να λάβουμε αποφασιστικά μέτρα για τη διαφύλαξη της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας. Δεν θα μείνουμε ποτέ με σταυρωμένα τα χέρια όσο παραβιάζονται η κυριαρχία, η ασφάλεια και τα αναπτυξιακά μας συμφέροντα.

Από τη μια η εισβολή της συμμάχου της Κίνας, της Ρωσίας, στην Ουκρανία και από την άλλη, η ένταση στα νερά της Ταϊβάν. Μήπως αναβιώνει ο ψυχρός πόλεμος με απρόβλεπτες συνέπειες για την ανθρωπότητα;

Το ζήτημα της Ταϊβάν δεν έχει ομοιότητα με το Ουκρανικό. Ας κοιτάξουμε πίσω τις τελευταίες δεκαετίες. Για να διατηρήσει την ηγεμονική του θέση, ποιος επιμένει σε μια ψυχροπολεμική νοοτροπία, συνεχίζει να δημιουργεί φανταστικούς εχθρούς, προκαλεί ομαδικές αντιπαραθέσεις, εφαρμόζει διπλό πρότυπο και αυθαίρετα αποχωρεί από τις διεθνείς συνθήκες και οργανισμούς; Ποιος σχηματίζει τη λεγόμενη συμμαχία αξιών, συνδυάζει «Ινδο-Ειρηνική εκδοχή του ΝΑΤΟ», ενισχύει την Συμμαχία των Πέντε Μάτων, προωθεί τον «τετραμερή μηχανισμό» και την τριμερή εταιρική σχέση ασφάλειας και υποκινεί τις «έγχρωμες επαναστάσεις» με κατάχρηση οικονομικών κυρώσεων, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η παγκόσμια τάξη, καθώς και να αυξάνονται οι διεθνείς συγκρούσεις;  

Οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι «δεν επιδιώκουν έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο», αλλά στην πράξη κάνουν το ακριβώς αντίθετο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που αυτοαποκαλούνται «επιτηρητής της τάξης», είναι ακριβώς ο μεγαλύτερος καταστροφέας των διεθνών κανόνων και της παγκόσμιας τάξης. Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά στον λεγόμενο «νέο Ψυχρό Πόλεμο» που δημιούργησαν τεχνητά οι ΗΠΑ, ο οποίος είναι εντελώς αντίθετος με την τάση της παγκόσμιας ανάπτυξης και προόδου και το μόνο που θα πετύχει είναι να ωθήσει τον κόσμο πίσω στην άβυσσο της αναταραχής και του διχασμού. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επαναληφθεί η ιστορία.

Όσο η Ταϊβάν είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Κίνας, άλλο τόσο το βόρειο μέρος της Κύπρου είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Κυπριακής Δημοκρατίας, ωστόσο βρίσκεται κάτω από την Τουρκική μπότα. Αντιλαμβάνεστε τον παραλληλισμό.

Κάθε κυρίαρχη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Κύπρου, δικαιούται να υπερασπίζεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά της. Ούτε η Κίνα ούτε η Κύπρος έχουν επανενωθεί πλήρως μέχρι σήμερα. Η εξωτερική παρέμβαση υπήρξε το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη διευθέτηση του ζητήματος της Ταϊβάν και του Κυπριακού, κάτι που ο κυπριακός λαός γνωρίζει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον γι’ αυτό υπάρχει αμοιβαία κατανόηση ανάμεσα στους δύο λαούς. Η Κίνα τηρεί πάντοτε την αρχή της Μίας Κύπρου, και ενεργεί με τρόπο που να διευκολύνει την εξεύρεση μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης στα πλαίσια της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Συγκεκριμένα, η Κίνα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, καθώς και στην ανακοίνωση του ΣΑ του ΟΗΕ εναντίον του ανοίγματος των Βαρωσίων. Η Κύπρος τηρεί αντίστοιχα πάντα την αρχή της Μίας Κίνας και θέτει μια αντικειμενική και δίκαιη θέση σε θέματα που σχετίζονται με την Ταϊβάν. Στις 3 Αυγούστου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, δήλωσε δημοσίως ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει προσηλωμένη στην πολιτική της Μίας Κίνας, με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, στην κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα. Η Κίνα εκτιμά ιδιαίτερα τη θέση της Κύπρου, γεγονός το οποίο αντικατοπτρίζει την πλήρη κατανόηση και τη σταθερή υποστήριξη της Κίνας και της Κύπρου ως στρατηγικών εταίρων σε σχέση με τα βασικά συμφέροντα των δύο χωρών.

 philenews   

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube