Weather Icon
Ρωσία , Τουρκία 10 Αυγούστου 2022

Με “ενέσεις” από Σαουδική Αραβία, Ρωσία και αραβικές χώρες συντηρεί την οικονομία της Τουρκίας ο Ερντογάν

Με “ενέσεις” από Σαουδική Αραβία, Ρωσία και αραβικές χώρες συντηρεί την οικονομία της Τουρκίας ο Ερντογάν

Στη  “γύρα” ο Ερντογάν για 20 δισ. δολάρια

Η Τουρκία φέρεται να αναζητά κατάθεση 20 δισ. δολαρίων από τη Σαουδική Αραβία σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα.

Την Τετάρτη, η τουρκική εφημερίδα Dunya ανέφερε ότι η Σαουδική Αραβία αναμένεται να καταθέσει αρχικά 10 δισ. δολάρια σε ομόλογα και λογαριασμούς του τουρκικού δημοσίου.

Μια τουρκική πηγή του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσε στο Middle East Eye ότι διεξάγονταν τεχνικές συνομιλίες για την εξασφάλιση 20 δισ. δολαρίων από τη Σαουδική Αραβία.

Τον Ιούνιο, ο Σαουδάραβας διάδοχος πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επισκέφθηκε την Άγκυρα, δίνοντας τέλος σε μια τετραετή ρήξη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τον συνόδευσε στο αεροδρόμιο κατά την αναχώρησή του.

Η επίσκεψη έγινε αφότου η Τουρκία απέσυρε μια δικαστική υπόθεση στην οποία δικάζονταν Σαουδάραβες πράκτορες που ήταν ύποπτοι για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Μια κοινή δήλωση των δύο κυβερνήσεων μετά την επίσκεψη του διαδόχου υπογράμμισε την πρόθεση εμβάθυνσης των εμπορικών, ενεργειακών και αμυντικών δεσμών, καθώς και την πολιτική και περιφερειακή συνεργασία και διαβούλευση.

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπάτι είπε σε μια ομάδα δημοσιογράφων νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η Τουρκία θα χρειαστεί 30 έως 35 δισ. δολάρια για να χρηματοδοτήσει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της, το οποίο έχει διογκωθεί λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας. Είπε ότι η Τουρκία αναζητά βοήθεια από φίλες χώρες, όπως η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία.

Το Bloomberg νωρίτερα αυτό το μήνα ανέφερε ότι η ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom αποφάσισε να διαθέσει 15 δισεκατομμύρια δολάρια στην Τουρκία για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Akkuyu 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, επικαλούμενοι αξιωματούχους που ανέφεραν ότι είχαν ήδη εισπραχθεί αρχικά 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι αξιωματούχοι είπαν ότι η κίνηση ήταν μια χειρονομία καλής θέλησης του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για να ευχαριστήσει την Τουρκία για την πρωτοποριακή συμφωνία για τα σιτηρά με την Ουκρανία.

Η Rosatom επιδιώκει να λάβει μια πιστωτική γραμμή 6,1 δισ. δολαρίων για την κατασκευή του Akkuyu, τοποθετώντας προσωρινά τα κεφάλαια σε ομόλογα και λογαριασμούς του τουρκικού δημοσίου.

Έχουν ήδη ληφθεί 7 δισ. δολάρια από τη Ρωσία, τα οποία θα μπουν σε τουρκικούς λογαριασμούς για τα επόμενα δύο χρόνια. Ο Hakan Kara, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας, επιβεβαίωσε μέσω των δικών του υπολογισμών ότι τα αποθεματικά αυξήθηκαν πράγματι κατά 7,3 δισ. δολάρια.

Εκτός αυτών η Τουρκία αναζητά επίσης παρόμοιες “ενέσεις” από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.

Πέτρος Κράνιας

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube