Weather Icon

Σάββας Καλεντερίδης: Δεν θέλουμε πόλεμο, αλλά να λειτουργούμε ως κανονικό κράτος

Σάββας Καλεντερίδης: Δεν θέλουμε πόλεμο, αλλά να λειτουργούμε ως κανονικό κράτος

Σάββας Καλεντερίδης: Εδώ παίζεται ένα παιχνίδι! Δύο δεξαμενόπλοια είναι σημαντικότερα από τα ελληνικά νησιά που αμφισβητούνται; Δεν θέλουμε πόλεμο, ούτε να σκοτωθούμε κανέναν. Θέλουμε να λειτουργούμε ως κανονικό κράτος.

Τον Γόρδιο Δεσμό της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ανέλυσε ο Σάββας Καλεντερίδης με αφορμή την κατάληψη δύο ελληνικών πλοίων στον Περσικό Κόλπο από τους «Φρουρούς της Επανάστασης» στο Ιράν.

Η διαχείρηση των προκλήσεων της Τουρκίας γίνεται ακόμα δυσκολότερη από τη στιγμή που ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Στόλτενμπεργκ τηρεί μία στάση απαράδεκτη. «Εδώ μιλάμε για συνενοχή», είπε και αναφέρθηκε στην άσκηση «EFES 2022», στην οποία εκτελούνται σενάρια κατάληψης ελληνικών νησιών.

«Είναι επιθετική ενέργεια εις βάρος της Ελλάδας υπό μορφή άσκησης», τόνισε και στάθηκε στην παρουσία συμμαχικών δυνάμεων είτε μέσω παρατηρητών είτε μέσω συμμετοχής τμημάτων στην άσκηση και εξέφρασε τον προβληματισμό του, γιατί η Ελλάδα δεν κάνει διαβήματα.

Όταν η Ελλάδα έδειξε ότι είναι έτοιμη να ακολουθήσει δόγμα αποτροπής, όπως συνέβη τον Μάρτιο του 2020 στις Καστανιές του Έβρου, που ευρωπαϊκές χώρες έστειλαν μέχρι και δυνάμεις, για να υπερασπιστούν ελληνικά σύνορα που στην ουσία είναι ευρωπαϊκά σύνορα. Η Ελλάδα μετά το 1974 ακολούθησε την πολιτική του κατευνασμού. Αυτό αλλιώς λέγεται «σφάξε με πασά μου, να αγιάσω». Πλέον είμαστε όμως με την πλάτη στον τοίχο. Δεν γίνονται άλλες υποχωρήσεις.

Ας λειτουργήσουμε όλοι σαν να φοράμε τη γαλανόλευκη φανέλα | ZOOM (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Ελλάδα μέχρι το 1996 ασκούσε κυριαρχία στα Ίμια. Έκτοτε δεν την ασκεί. Άρα… χάσαμε. Επίσης χάσαμε το δικαίωμα να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 νμ.και το δικαίωμα να ορίσουμε ΑΟΖ με την Κύπρο, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία αυτό το διάστημα προωθεί τις θέσεις της και εμείς υποχωρούμε.

Η Γαλάζια Πατρίδα, η οποία εγκλωβίζει τα ελληνικά νησιά μας κλέβει ελληνική ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Το ίδιο και το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Αν περάσουν αυτά τα σχέδια, πέρα από τα 6 μίλια δεν θα μπορέσει να ψαρέψει ο Έλληνας ψαράς.

Σάββας Καλεντερίδης: Ο στρατός της Ελλάδας υπερέχει σε θάλασσα και αέρα έναντι της Τουρκίας

Όταν στέλνουν τα Σκόπια και η Λιβύη τμήματα στην άσκηση EFES σημαίνει, ότι δεν μας υπολογίζουν. Αυτά χάσαμε και δεν είναι λίγα…

Πώς θα μπορούσαμε να μας υπολογίζουν παραπάνω; Είναι δείγμα αποτροπής, όταν η Ελλάδα, μετά την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας στις 27 Απριλίου 2022 με 180 παραβιάσεις, ανέπτυξε τα αντιαεροπορικά συστήματα. Όσο ήταν ανεπτυγμένοι αντιαεροπορικοί μας πύραυλοι μειώθηκαν οι τουρκικές παραβιάσεις. Δεν θέλουμε πόλεμο, ούτε να σκοτωθούμε κανέναν. Θέλουμε να λειτουργούμε ως κανονικό κράτος.

Ο στρατηγικός αναλυτής, συγγραφέας, αρθρογράφος, εκδότης και επικεφαλής του www.infognomonpolitics.gr, Σάββας Καλεντερίδης στο δελτίο ειδήσεων του Kontra Channel.

Η πολιτική επέστρεψε στην Ελλάδα! Ποιοί πληρώνονται για να “ξεπλένουν” την Τουρκία | ZOOM (ΒΙΝΤΕΟ)

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube