REAL TIME |

Τουρκία 14 Μαΐου 2024

Πώς είδε ο τουρκικός τύπος τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Πώς είδε ο τουρκικός τύπος τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Θετικά αποτιμά ο τουρκικός Τύπος την επίσκεψη Μητσοτάκη – Ο Ερντογάν υπερασπιστής της Χαμάς

Διθύραμβοι στο σύνολο του τουρκικού Τύπου, ακολουθούν τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο παλάτι του Μπεστεπέ, στην Άγκυρα, με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το μεσημέρι της Δευτέρας.

Τα δημοσιεύματα επικεντρώνονται σε δύο κυρίως τομείς. Από τη μία τα θετικά μηνύματα που εκπέμφθηκαν από τους δύο ηγέτες αναφορικά με τα επόμενα βήματα στα ελληνοτουρκικά, αλλά και τη διαφωνία που εξ ορισμού υπάρχει μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, την οποία ο τουρκικός Τύπος εκμεταλλεύεται για να τονώσει το ισλαμιστικό προφίλ του Τούρκου προέδρου, στον απόηχο της ραγδαίας ανόδου του ισλαμιστικού κόμματος YRP του υιού Ερμπακάν.

“Μια πολύ ωραία μέρα στο Αιγαίο”, είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου της Hürriyet, η οποία σχολιάζει ότι η επίσκεψη-ανταπόδοση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα φέρνει νέο αέρα στην προσέγγιση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

"Μια πολύ ωραία μέρα στο Αιγαίο": Θετικά αποτιμά ο τουρκικός Τύπος την επίσκεψη Μητσοτάκη - Ο Ερντογάν υπερασπιστής της Χαμάς

“Θετικά μηνύματα προέκυψαν από τη συνάντηση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Ερντογάν τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που να μην μπορεί να λυθεί μεταξύ μας και της Ελλάδας. Ο Μητσοτάκης είπε επίσης ότι θα στηρίξουν την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ”, γράφει η Εμπρού Καρατοσούν στην εφημερίδα, ενώ πιο χαμηλά ασχολείται και με το θέμα της Χαμάς, για το οποίο δεν προσθέτει σχόλιο και απλώς σπεύδει να σημειώσει πως οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν ότι διαφωνούν.

Τι λέει η Sabah

“Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε”, τιτλοφορεί το βασικό της άρθρο η Sabah, στο οποίο η αρθρογράφος Μπετούλ Μαστέρ σχολιάζει πως “οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν μπροστά στις κάμερες στην κοινή συνέντευξη Τύπου και έδωσαν ιστορικά μηνύματα”.

πιν

Κάνοντας έναν απολογισμό της χτεσινής συνάντησης και των θεμάτων που τέθηκαν, γίνεται μία ισχνή επισήμανση σε δύο θέματα: Το ότι ο Ερντογάν υπερασπίστηκε τη Χαμάς και το ότι μετέφερε στον Μητσοτάκη πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς η Μονή της Χώρας θα είναι ανοιχτό σε όλους τους επισκέπτες με το νέο του καθεστώς ως τέμενος. Μεγάλο κομμάτι καταλαμβάνει και η αύξηση της εμπορικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στα 10 δισ. δολάρια.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που θέλει να περάσει η Sabah, είναι το γεγονός πως στην ιστοσελίδα της παίζει ακόμα το χτεσινοβραδινό θέμα της κοινής συνέντευξης Τύπου το οποίο επικεντρώνεται στο θέμα της Χαμάς και τη δήλωση Ερντογάν πως δεν τη θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

πιν

Τι γράφει η Yeni Şafak

Το μήνυμα του πως πρόκειται να συνεχίσει ο δημόσιος λόγος του Ερντογάν τις επόμενες μέρες και ποιο είναι το θέμα στο οποίο θα επικεντρωθεί περνάει και ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της Yeni Şafak, ο οποίος είναι: “Όχι, η Χαμάς είναι μια αντιστασιακή οργάνωση”.

πιν

“Ο Πρόεδρος Ερντογάν τόνισε ξεκάθαρα την υποστήριξή του στη Χαμάς, την οποία προηγουμένως αποκάλεσε “Kuvayi Milliye”, κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη. Ο Ερντογάν παρενέβη στον Μητσοτάκη, ο οποίος χαρακτήρισε τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση και είπε: ‘Είναι μια αντιστασιακή οργάνωση που προστατεύει τα εδάφη της'”, γράφει η Yeni Şafak, χωρίς ωστόσο να προχωρά σε κάποιον αρνητικό σχολιασμό στη συνέχεια. Το άρθρο προχωρά σε μία απλή καταγραφή της κοινής συνέντευξης Τύπου.

Τι γράφει η Türkiye

“Άνεμοι φιλίας πνέουν σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο”, γράφει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα Türkiye, η οποία στο πρωτοσέλιδό της έχει άρθρο με τίτλο “δεν υπάρχει πρόβλημα που να μην μπορούμε να λύσουμε”.

πιν

Στο άρθρο επισημαίνονται τα θετικά μηνύματα που εξέπεμψαν οι δύο ηγέτες στην κοινή συνέντευξη Τύπου. “Ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε: ‘Διατηρούμε ανοιχτούς τους διαύλους διαλόγου. Θέλουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματά μας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου”, είπε. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε επίσης ότι ‘η θετική κατανόηση και συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών αναπτύσσεται'”, γράφει το άρθρο.

Τι λέει η Milliyet

Στο ίδιο κλίμα και η εφημερίδα Milliyet, η οποία τιτλοφορεί το βασικό άρθρο στο πρωτοσέλιδό της: “Επίσκεψη-ανταπόδοση Μητσοτάκη στην Άγκυρα – Δεν υπάρχει πρόβλημα που να μην μπορούμε να λύσουμε”.

πιν

“Ο Πρόεδρος Ερντογάν συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη στο Προεδρικό συγκρότημα. Μετά τη συνάντηση, οι δύο ηγέτες μίλησαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου. Δηλώνοντας ότι δεν συμφωνούν με τον ορισμό της Χαμάς ως τρομοκρατικής οργάνωσης από τον Μητσοτάκη, ο Ερντογάν είπε ότι “η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, αλλά οργάνωση αντίστασης”. Από την άλλη, ο Πρόεδρος Ερντογάν επανέλαβε την έκκλησή του για ειλικρινή διάλογο με την Ελλάδα και δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που να μην μπορεί να λυθεί”, γράφει το άρθρο.

Παράλληλα στον ίδιο τόνο είναι και το πρωτοσέλιδο της εφημερίδα Akşam, στο οποίο το κεντρικό άρθρο έχει τίτλο “Δεν υπάρχει πρόβλημα μεταξύ μας που να μη λύνεται”.

πιν

Η εφημερίδα Takvim επισημαίνει το ότι ο Ερντογάν υπερασπίστηκε τη Χαμάς, καθώς στο πρωτοσέλιδο άρθρο της έχει τίτλο: “Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση”

πιν

Π.Κ.

Πηγή: capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube