Weather Icon
ΗΠΑ , ΟΥΝΕΣΚΟ , Ρωσία 15 Ιουνίου 2022

Ουκρανία: Προβλήματα με την χρήση των Javelin

Ουκρανία: Προβλήματα με την χρήση των Javelin

Οι ΗΠΑ έστειλαν αντιαρματικά στην Ουκρανία χωρίς τεχνική υποστήριξη

Τα βλήματα τύπου Javelin που στάλθηκαν στην Ουκρανία δεν είχαν ούτε εγχειρίδια χρήσης ούτε κάρτες επικοινωνίας ώστε να καλέσουν χωρίς χρέωση μια διεύθυνση του Πενταγώνου που θα μπορεί να τους κατευθύνει στην επίλυση λειτουργικών προβλημάτων των πυραυλικών συστημάτων

Ένα σημαντικό πρόβλημα που φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν αρκετοί Ουκρανοί στρατιώτες στο πεδίο της μάχης φέρνει «στο φως της δημοσιότητας» η Washington Post.

Το θέμα αφορά την τεχνική υποστήριξη για τα αμερικανικά κατευθυνόμενα αντιαρματικά βλήματα τύπου Javelin, που αποτελούν όπλο απέναντι στις ρωσικές τεθωρακισμένες δυνάμεις.
Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει ένα χαρακτηριστικό περιστατικό που περιέγραψε ο Heithword, Αμερικανός εθελοντής και βετεράνος του Στρατού Ξηράς (U.S Army), όταν Ουκρανοί στρατιώτες είχαν δυσλειτουργικά Javelin και δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτε άλλο παρά να απευθυνθούν σε Αμερικανούς εθελοντές εκπαιδευτές, οι οποίοι τελικά κατάφεραν να επιδιορθώσουν μόνο ένα πυραυλικό σύστημα, ενώ στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι οι οδηγίες χρήσης που είχαν οι Ουκρανοί ήταν γεμάτο λάθη λόγω…κακής μετάφρασης από το Google Translate.

«Δεν αρκεί να στείλεις απλά ένα όπλο»

Ο ίδιος τονίζει ότι το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας έχει φροντίσει να προμηθεύσει την Ουκρανία με περισσότερα από 5.000 κατευθυνόμενα αντιαρματικά βλήματα τύπου Javelin, χωρίς ωστόσο να διασφαλίσει την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη και βοήθεια, που είναι ζωτικής σημασίας για την αδιάλειπτη επιχειρησιακή λειτουργία και αποτελεσματικότητα των οπλικών αυτών συστημάτων στο πεδίο της μάχης.
Με άλλα λόγια, δεν αρκεί μόνο η αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού για να αντιμετωπιστεί η ρωσική εισβολή, αλλά απαιτείται ακόμα η ασταμάτητη και διαρκείς υλικοτεχνική υποστήριξη, βοήθεια, εκπαίδευση και εξοικείωση των Ουκρανών με δυτικής προέλευσης όπλα, με τον Μαρκ Χέιγουορντ να λέει ότι χαρακτηριστικά ότι «ναι, στέλνουμε εξοπλισμό, αλλά έχουμε αποφασίσει να μην προσφέρουμε τεχνική υποστήριξη».
Με το κατευθυνόμενο αντιαρματικό βλήμα τύπου Javelin, ο στρατιώτης «κλειδώνει» την θερμική εικόνα του εχθρικού στόχου στον πίνακα στόχευσης (commanda launch unit) και στη συνέχεια εκτοξεύεται το βλήμα το οποίο έχει την ικανότητα να διεισδύσει θωράκιση από απόσταση έως και 2,5 μιλίων. Ωστόσο, το Javelin διαφοροποιείται από άλλα φορητά πυραυλικά συστήματα (MANPADS), λόγω των ιδιαίτερων κατασκευαστικών και λειτουργικών του χαρακτηριστικών, ενώ μάλιστα «έρχεται πακέτο» με ένα εγχειρίδιο χρήσης 258 σελίδων.

Δεν είχαν ούτε εγχειρίδια χρήσης

Στο σημείο αυτό, ο ίδιος δήλωσε στην Washington Post ότι «φαίνεται πως τα βλήματα τύπου Javelin που στάλθηκαν στην Ουκρανία δεν είχαν ούτε εγχειρίδια χρήσης ούτε κάρτες επικοινωνίας ώστε να καλέσουν χωρίς χρέωση μια διεύθυνση του Πενταγώνου που θα μπορεί να τους κατευθύνει στην επίλυση λειτουργικών προβλημάτων των πυραυλικών συστημάτων όταν αυτά προκύπτουν», ενώ τόνισε ότι αρκετοί Ουκρανοί και εκπαιδευτές δεν γνώριζαν καμία γραμμή υποστήριξης για τα Javelin»
Ο Αμερικανός εθελοντής και βετεράνος στη συνέχεια υπογράμμισε ότι από τις προμήθειες των οπλικών συστημάτων λείπουν επίσης δύο πολύ σημαντικά έγγραφα. Αφενός, ο οδηγός βασικών δεξιοτήτων που περιγράφει με λεπτομέρειες την διαδικασία που απαιτείται για την σωστή και αποτελεσματική χρήση του όπλου και αφετέρου το κιτ τακτικής εκπαίδευσης, τα οποία χρησιμοποιούνται σε εκπαιδεύσεις για να προσομοιώνουν την εκτόξευση των βλημάτων εναντίον πλασματικών εχθρικών στόχων.

www.bankingnews.gr 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube