Weather Icon
Ισραήλ 30 Ιουνίου 2022

Διαλύεται ξανά η Ισραηλινή βουλή – Εκλογές για 5η φορά σε 4 χρόνια

Διαλύεται ξανά η Ισραηλινή βουλή – Εκλογές για 5η φορά σε 4 χρόνια

Σε τετράμηνη προεκλογική περίοδο εισέρχεται πλέον το Ισραήλ

Ο Πρωθυπουργός Bennett θα παραιτηθεί άμεσα και ο εταίρος του στο συνασπισμό και πρώην υπουργός Άμυνας, Giar Lapint, θα παρέμβει ως μεταβατικός πρωθυπουργός και θα ηγηθεί μιας προσωρινής κυβέρνησης μέχρι την 1η Νοεμβρίου, όταν θα διεξαχθούν νέες εκλογές.
Σε τετράμηνη προεκλογική περίοδο εισέρχεται πλέον το Ισραήλ, καθώς η Κνεσέτ υπερψήφισε την Πέμπτη 30/6 τη διεξαγωγή έκτακτων βουλευτικών εκλογών για την 1η Νοεμβρίου.

Η ψήφος 92-0 φέρνει το τέλος του κυβερνητικού συνασπισμού του πρωθυπουργού Naftali Bennett, που σημαίνει ότι ο πρώην πρωθυπουργός υπηρέτησε μια από τις συντομότερες θητείες στην ιστορία του Ισραήλ.
Ο συνασπισμός, ο οποίος είδε οκτώ κόμματα από την αριστερά, το κέντρο και τη δεξιά ενωμένα έχοντας ώς στόχο να κρατήσουν τον τότε πρωθυπουργό του Ισραήλ Benjamin Netanyahu εκτός εξουσίας, τις τελευταίες εβδομάδες μαστιζόταν από εσωτερικές έριδες και αρκετά μέλη του παραιτήθηκαν και έτσι έτσι γίνεται δυσκολότερη η ψήφιση νέω νόμων.
Ο Bennett θα παραιτηθεί άμεσα και ο εταίρος του στο συνασπισμό και πρώην υπουργός Άμυνας, Giar Lapint, θα παρέμβει ως μεταβατικός πρωθυπουργός και θα ηγηθεί μιας προσωρινής κυβέρνησης μέχρι την 1η Νοεμβρίου, όταν θα διεξαχθούν νέες εκλογές.

Εκλογές εν μέσω αστάθειας

Η διάλυση του κοινοβουλίου της χώρας, γνωστής και ως Κνεσέτ, έρχεται καθώς τα οικονομικά και περιφερειακά προβλήματα ασφάλειας συνεχίζουν να εντείνονται στο έθνος, προκαλώντας πολιτική αστάθεια.
Ανοίγει επίσης το δρόμο για τον πρώην πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu, ο οποίος δικάζεται επί του παρόντος για διαφθορά, να επιστρέψει στην εξουσία.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του Likount βρίσκεται σε καλό δρόμο για να κερδίσει τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών στο επόμενο Κοινοβούλιο.
Ωστόσο, το δεξιό του μπλοκ εξακολουθεί να είναι απίθανο να λάβει τις 61 έδρες που απαιτούνται για τον σχηματισμό κυβερνητικής κυβέρνησης.

«Το πείραμα απέτυχε»

Μιλώντας για τον συνασπισμό, ο Netanyahu είπε στο Κοινοβούλιο πριν από την ψηφοφορία: «Υποσχέθηκαν αλλαγή, μίλησαν για θεραπεία, πραγματοποίησαν ένα πείραμα – και το πείραμα απέτυχε» και συμπλήρωσε, «αυτό συμβαίνει όταν παίρνεις μια ψεύτικη δεξιά μαζί με μια ριζοσπαστική αριστερά και την ανακατεύεις με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και την Κοινή Λίστα [υπό το αραβικό κόμμα]».

Bennett και Lapint δεν θα είναι υποψήφιοι

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός είπε ότι είναι «ώρα να κάνουμε λίγο πίσω» και «να δούμε τα πράγματα από έξω».
Επίσης δήλωσαν ότι «είχαν κάνει ό,τι μπορούσαμε για να σώσουν αυτήν την κυβέρνηση», σημειώνοντας ότι η κίνηση για τη διάλυση της Κνεσέτ «δεν ήταν μια εύκολη στιγμή, αλλά πήραμε τη σωστή απόφαση».

Προκήρυξη εκλογών πριν πάει ο Biden στο Ισραήλ

Η διάλυση του ισραηλινού κοινοβουλίου έρχεται λίγες εβδομάδες πριν ο Πρόεδρος Joe Biden πρόκειται να επισκεφθεί τη χώρα, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί να στηρίξουν το Ισραήλ παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ οδεύει προς τον πέμπτο γύρο των εκλογών του.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube