Weather Icon

Συνεχίζει τις προκλητικές δηλώσεις η Τουρκία – Παραλήρημα με αφορμή την Γενοκτονία των Ποντίων

Συνεχίζει τις προκλητικές δηλώσεις η Τουρκία – Παραλήρημα με αφορμή την Γενοκτονία των Ποντίων

Με μια ανιστόρητη και παραληρηματική ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιχειρεί να απαντήσει στις δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων για την επέτειο από τη Γενοκτονία των Ποντίων. Επιμένει να μην αναγνωρίζει τη Γενοκτονία και υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να μιλά γιατί διέπραξε “φρικαλεότητες” κατά των Τούρκων στην “σφαγή της Τρίπολης το 1821”.

Σημειώνεται ότι σε ανάρτηση στο Twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει: “Υποδεχόμαστε την 19η Μαΐου, τιμώντας τον Ποντιακό Ελληνισμό σε κάθε γωνιά της γης. Ενισχύοντας τη θωράκιση της πατρίδας και αναβαθμίζοντας τη διεθνή της θέση. Και μετατρέπουμε σε αγώνα τις δύο λέξεις που συνοδεύουν κάθε δοκιμασία του Έθνους μας: Δεν ξεχνώ!”.

Νωρίτερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε μήνυμά του ανέφερε: “Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας εις βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού η σημερινή. Κρατάμε ζωντανή τη μνήμη των 353.000 θυμάτων, τιμάμε τη μεγάλη συμβολή των Ποντίων στην οικονομική, πνευματική και κοινωνική ζωή της χώρας, όπως και στους εθνικούς αγώνες”.

Η Τουρκία επιμένει στην άρνηση της Γενοκτονίας και μιλά για φρικαλεότητες Ελλήνων στην Τρίπολη

Το ΥΠΕΞ της Τουρκίας υποστηρίζει ότι με τις δηλώσεις για τον Πόντο, οι ελληνικές αρχές κάνουν μια “παράλογη διαστρέβλωση της ιστορίας”. Συγκεκριμένα, αναφέρει:

“Απορρίπτουμε παντελώς τις παραληρηματικές δηλώσεις των ελληνικών αρχών με το πρόσχημα της επετείου των αβάσιμων ισχυρισμών του ‘Πόντου’ και αποσκοπούσαν στην πλήρη διαστρέβλωση της ιστορίας”.

Κάνει λόγο για προσπάθεια των ελληνικών αρχών για “παράλογη διαστρέβλωση της ιστορίας” και συνεχίζει: “Καταδικάζουμε επίσης τις προσπάθειες των αντιτουρκικών λόμπι να εξαπατήσουν το κοινό, βάζοντας αυτές τις στρεβλωμένες αξιώσεις στην ατζέντα τρίτων χωρών”.

Προσθέτει ότι “οι προσπάθειες αυτών που προσπαθούν να αντλήσουν εχθρότητα από την ιστορία και να παραπλανήσουν τις νεότερες γενιές δεν θα υπηρετήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα”.

“Αντί να βασίζεται σε τεχνητές ιστορικές αφηγήσεις που δεν συμβιβάζονται με την πραγματικότητα, θα ήταν πιο λογική επιλογή για την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που καθορίστηκαν από τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Ομοίως, θα ήταν ωφέλιμο για όσους τα ισχυρίζονται αυτά να θυμούνται τα βάναυσα εγκλήματα και τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν εναντίον άλλων θρησκευτικών ή εθνοτικών ομάδων, ιδιαίτερα των Τούρκων, συμπεριλαμβανομένης της σφαγής της Τρίπολης το 1821.

Καλούμε την Ελλάδα να εργαστεί μαζί για την ειρήνη, τη σταθερότητα και ένα ευημερούν μέλλον που βασίζεται στη συνεργασία αντί να διαστρεβλώνει τα γεγονότα” καταλήγει η ανακοίνωση.

Ερντογάν: Το τουρκικό έθνος ξεσηκώθηκε ενάντια στις αποικιακές δυνάμεις κατοχής

Στο μήνυμά του ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος μιλά για “ξεσηκωμό” του τουρκικού έθνους ενάντια στις “αποικιακές δυνάμεις κατοχής” στις 19 Μαΐου 1919.

“Στις 19 Μαΐου 1919, το τουρκικό έθνος ξεσηκώθηκε ενάντια στις αποικιακές δυνάμεις κατοχής κι επέδειξε έναν επικό ηρωισμό ξεκινώντας έναν ολοκληρωτικό αγώνα για την ίδρυση του τελευταίου και παντοτινού κράτους, της Δημοκρατίας της Τουρκίας, και πετυχαίνοντας μια ευλογημένη νίκη”, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, συνδέοντας την ημέρα με την επέτειο της άφιξης του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ στη Σαμψούντα το 1919 και την έναρξη του πολέμου κατά των Ελλήνων.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube