Weather Icon

Οι Ταλιμπάν παραδίδουν τον έλεγχο των αφγανικών αεροδρομίων στα ΗΑΕ

Οι Ταλιμπάν παραδίδουν τον έλεγχο των αφγανικών αεροδρομίων στα ΗΑΕ

Τα Εμιράτα εκτόπισαν Κατάρ και Τουρκία

Οι Ταλιμπάν θα υπογράψουν συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) για τη λειτουργία αεροδρομίων στο Αφγανιστάν, δήλωσε την Τρίτη ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της ομάδας, μετά από μήνες συνομιλιών με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Τουρκία και το Κατάρ.

Ο Μουλάς Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ έκανε την ανακοίνωση σε ένα Tweet και αργότερα είπε σε δημοσιογράφους στην Καμπούλ ότι η κυβέρνησή του ανανεώνει μια συμφωνία επίγειας εξυπηρέτησης αεροδρομίου με τα ΗΑΕ. Η εταιρεία GAAC Solutions με έδρα το Άμπου Ντάμπι θα διαχειρίζεται τα αεροδρόμια της Χεράτ, της Καμπούλ και της Κανταχάρ.

Δεν ήταν αμέσως σαφές εάν η συμφωνία περιελάμβανε κάτι πέραν των υπαρχουσών ρυθμίσεων ή αν περιελάμβανε την ασφάλεια του αεροδρομίου, ένα ευαίσθητο θέμα για τους Ταλιμπάν που πολέμησαν για δεκαετίες κατά των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και λένε ότι δεν θέλουν την επιστροφή των διεθνών δυνάμεων.

Πηγή που ενημερώθηκε για τις διαπραγματεύσεις είπε ότι ένα κόλλημα στις διαπραγματεύσεις με το Κατάρ ήταν η προϋπόθεση της Ντόχα να είναι παρόν το προσωπικό ασφαλείας του Κατάρ στο αεροδρόμιο.

Το Κατάρ και η Τουρκία είχαν ήδη στείλει προσωρινές τεχνικές ομάδες για να βοηθήσουν στις λειτουργίες του αεροδρομίου και την ασφάλεια μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν τον Αύγουστο του περασμένου έτους καθώς οι ξένες δυνάμεις αποχωρούσαν.

Οι συνομιλίες για το αεροδρόμιο έδειξαν πώς οι χώρες επιδιώκουν να διεκδικήσουν την επιρροή τους στο Αφγανιστάν, ακόμη και όταν η σκληροπυρηνική ισλαμιστική ομάδα παραμένει σε μεγάλο βαθμό διεθνής παρίας και η κυβέρνησή της δεν αναγνωρίζεται επίσημα από καμία χώρα.

Τα Εμιράτα επιθυμούν να ροκανίσουν τη διπλωματική επιρροή που απολαμβάνει εκεί το Κατάρ, ανέφεραν πηγές πέρυσι καθώς ξεκίνησαν οι συνομιλίες.

Το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν τεταμένες σχέσεις εδώ και χρόνια καθώς ανταγωνίζονται για περιφερειακή επιρροή.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube