Weather Icon

Κύπρος: Τρυπάνι ξανά από ΕΝΙ-TOTAL – Τέλος Μαΐου στον στόχο «Κρόνος» (Βίντεο)

Κύπρος: Τρυπάνι ξανά από ΕΝΙ-TOTAL – Τέλος Μαΐου στον στόχο «Κρόνος» (Βίντεο)

Μετά την ExxonMobil, και οι Eni-Total επιστρέφουν, και μάλιστα σύντομα, στην Κυπριακή ΑΟΖ

Μετά την ExxonMobil, και οι Eni-Total επιστρέφουν, και μάλιστα σύντομα, στην Κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Omega η ιταλο-γαλλική κοινοπραξία θα καταβάσει τρυπάνι στο τεμάχιο 6 περί τα τέλη Μαϊου, και πιο συγκεκριμένα το τελευταία 10ήμερο του μήνα. Θα πρόκειται για νέα ερευνητική γεώτρηση, στον στόχο Κρόνος, πολύ κοντά στον Καλυψώ, όπου το 2018 εντοπίστηκε εκτεταμένη στήλη φυσικού αερίου,αλλά και στον πολλά υποσχόμενο Γλαύκο στο τεμάχιο 10. Η κοινοπραξία δίδει βάρος στις ερευνητικές γεωτρήσεις, σε μία προσπάθεια να προσθέσει ποσότητες στις ήδη υφιστάμενες ανακαλύψεις,κάτι που θα οδηγήσει και σε συνέργειες για αξιοποίηση των κυπριακών κοιτασμάτων.

Τη γεώτρηση θα διενεργήσει το πλωτό γεωτρύπανο Tungsten Explorer, το οποίο η κοινοπραξία επέλεξε να κρατήσει σε κρύα εφεδρία στην περιοχή τα τελευταία δύο χρόνια αφού η πανδημία ανέβαλε τον σχεδιασμό για γεώτρηση το 2020, και τώρα βρίσκεται στα αιγυπτιακά ύδατα. Πρόδρομος της γεώτρησης, η δέσμευση της θαλάσσιας περιοχής από το κέντρο συντονισμού έρευνας και διάσωσης για σκοπούς εργασιών προετοιμασίας.

Μέχρι το τέλος του 2022, η κοινοπραξία θα πραγματοποιήσει και δεύτερη ερευνητική γεώτρηση, πιθανότατα στον στόχο Ερατοσθένης στο τεμάχιο 8. Οι δύο κατέχουν άδεια για επτά από τα 13 τεμάχια της Κυπριακής ΑΟΖ.

Δείτε το ρεπορτάζ της Χριστίνας Μαύρου:

cytoday.eu

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube