Weather Icon

«Ατζέντα σύγκρουσης» στη συνάντηση Mητσοτάκη – Erdogan – Ανησυχεί η Αθήνα για τον ουδέτερο ρόλο της Τουρκίας

«Ατζέντα σύγκρουσης» στη συνάντηση Mητσοτάκη – Erdogan – Ανησυχεί η Αθήνα για τον ουδέτερο ρόλο της Τουρκίας

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του τούρκου εκπροσώπου του ΑΚR Celik η Τουρκία θα προσπαθήσει να θέσει μία διευρυμένη ατζέντα

Με δύο διαφορετικές ατζέντες οδεύουν στη συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη και Tayyip Erdogan, τα επιτελεία της ελληνικής και τουρκικής διπλωματίας, αν και η συνάντηση δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί από την ελληνική κυβέρνηση.

Γιατί η Τουρκία θέλει να ανοίξει μία ατζέντα αμφισβητήσεων τώρα;

Όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του τούρκου εκπροσώπου του ΑΚR Celik η Τουρκία θα προσπαθήσει να θέσει μία διευρυμένη ατζέντα στη κρίσιμη συνάντηση που εμπεριέχει πολλές από τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο, από τις έρευνες για υδρογονάθρακες, το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, την αποστρατικοποίηση των νησιών, τα θέματα προσφυγικών ροών από τα παράλια της Μικρασίας.
Δηλαδή θέματα που την ώρα αυτή είναι ανεπίκαιρα και σίγουρα δεν βρίσκονται στην ατζέντα της ελληνικής πλευράς η οποία, θέλει να επικεντρωθεί σε ζητήματα σχετικά με τις επιπτώσεις του ρωσοουκρανικού πολέμου στην περιοχή.

Η ελληνική πλευρά θέλει να διαβλέψει τις πραγματικές προθέσεις του Εrdogan

Για την Αθήνα, η συνάντηση είναι στο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των δύο νατοικών δυνάμεων οι οποίες θα πρέπει σε αυτή την φάση της έκρυθμης κατάστασης στην Ουκρανία να βρίσκονται σε διαρκή συνεννόηση καθώς αποτελούν τον νοτιοανατολικό βραχίονα του ΝΑΤΟ στην περιοχή.
Επίσης, η ελληνική πλευρά θέλει να εξετάσει, σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη, τρόπους συνεργασίες Ελλάδας-Τουρκίας σε μία σειρά ζητήματα όπως η Πολιτική Προστασία, η ενέργεια και ο τουρισμός.
Όσον αφορά τον τουρισμό, παρόλο που δεν γνωρίζουμε το αποτύπωμα του πολέμου στην βαριά μας βιομηχανία, είναι σχεδόν σίγουρο, βάσει και της όξυνσης της ελληνορωσικές σχέσεις, ότι οι ρώσοι τουρίστες θα προτιμήσουν την Τουρκία για τις διακοπές τους.
Στο θέμα της Πολιτικής Προστασίας, η Τουρκία νοίκιαζε το θηριώδες Beriev για την κατάσβεση φωτιών αλλά είχε συντριβεί.
Η Ελλάδα, επίσης, χρησιμοποιούσε με ενοίκιο προς την Ρωσία το κατασβεστικό αεροπλάνο, αλλά θα είναι πολύ δύσκολο να το κρατήσει και αυτό το καλοκαίρι. Το λογικό είναι να το δώσουν οι Ρώσοι στην Τουρκία.
Όσον αφορά την ενέργεια, η Ελλάδα εξαρτάται από αγωγούς αερίου που περνάνε μέσα από την Τουρκία, ενώ η προοπτική του Eastmed για την Αγκυρα είναι κόκκινο πανί.

Το ΝΑΤΟ ζητάει αρραγές μέτωπο

Πάντως, δεν είναι και λίγοι που λένε ότι η συνάντηση αυτή – εφόσον γίνει- θα είναι προϊόν θέλησης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε να μάθουν μέσω του Κ. Μητσοτάκη τις βαθύτερες προθέσεις Erdogan προκειμένου, σε τελική ανάλυση, να κάνουν αρραγές το μέτωπο της συμμαχίας.
Άλλωστε, εκφράζεται διαρκώς η ανησυχία για την ουδέτερη στάση της Τουρκίας στον πόλεμο – αλλά και την άρνησή της να προχωρήσει σε κυρώσεις στην Ρωσία- η οποία φαίνεται να αναβαθμίζει το ρόλο της ιδιαίτερα σε αυτή τη κρίσιμη φάση του πολέμου.
Αντίθετα, η Αθήνα επέλεξε μία στρατηγική περισσότερης ενδυνάμωσης των σχέσεων με τους εταίρους με αιχμή του δόρατος την Αλεξανδρούπολη που (μαζί με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία) την έφερε στην «μαύρη λίστα» της Ρωσίας.

Αναβαθμισμένος ρόλος διαμεσολαβητή για την Τουρκία

Πολλοί, μάλιστα, αποδίδουν σε αυτό το αναβαθμισμένο ρόλο της Τουρκίας, την «αλαζονεία» Celik να θέτει σε αυτή την κρίσιμη περίοδο όλη την ατζέντα της Γαλάζιας Πατρίδας ενόψει της συνάντησης.
Αν το δούμε σε αυστηρά πλαίσια, η Τουρκία διατηρεί πολύ καλές σχέσεις και με την Ρωσία αλλά και με την Ουκρανία και σε λίγες μέρες στο έδαφός της θα πραγματοποιηθεί στις 10/3 η κρίσιμη συνάντηση Lavrov-Κuleba, μία συνάντηση σε ανώτατο επίπεδο από την αρχή του πολέμου.
Όλοι οι ηγέτες της Δύσης, περιμένουν πολλά από αυτή τη συνάντηση και κυρίως θα έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην Τουρκία, στην Αττάλεια, θα βρίσκονται στο τηλέφωνο με τον Cavusoglu και τον Erdogan.
Άλλωστε, ο τελευταίος σε αυτή τη φάση έχει το αποκλειστικό προνόμιο μαζί με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Naftalli Bennet να συνομιλεί με το επίκεντρο του κόσμου τον Ρώσο Πρόεδρο Putin και να μεταφέρει τις συζητήσεις τους προς τη Δύση.

Η Αθήνα φοβάται κλιμάκωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων

Υπό αυτό το πρίσμα, η Αθήνα φοβάται μία κλιμάκωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων καθώς βλέπει ότι η ουδετερότητα της Τουρκίας στην μεγάλη σύρραξη της δίνει ένα μεγάλο αβαντάζ να ζητήσει ανταλλάγματα απέναντι στην Δύση.
Και ποιο το καλύτερο πεδίο εφαρμογής από το Αιγαίο;
Άλλωστε, να θυμίσουμε ότι όποτε υπήρξε συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και Tayip Εrdogan, είχαν ανάλογες κρίσεις.
Τον Δεκέμβριο του 2019 είχαν βρεθεί στο Λονδίνο σε Σύνοδο του ΝΑΤΟ και αργότερα τον Φεβρουάριο του 2020 είχε ξεκινήσει η κρίση στον Έβρο με το υποκινούμενο πλήθος μεταναστών να θέλουν να εισέλθουν στην Ελλάδα και λίγο μετά με την παράνομη διέλευση του Oruc Reis στην ελληνική ΑΟΖ.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι ελπίδες να οδηγήσει σε κάποια θετική εξέλιξη μία τέτοια συνάντηση είναι λίγες. Και ενδεχόμενο ναυάγιο να οδηγήσει σε μία «αναθεωρητική» επιχειρηματολογία την Άγκυρα.

Σωτήρης Πίκουλας
[email protected]
www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube