Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , Ουκρανία , Ρωσία 8 Φεβρουαρίου 2022

Τι είπαν Πούτιν-Μακρόν: Κινείται προς την αποκλιμάκωση η Ρωσία;

Τι είπαν Πούτιν-Μακρόν: Κινείται προς την αποκλιμάκωση η Ρωσία;

Επί πέντε ώρες τα έλεγαν Πούτιν – Μακρόν

Κρίσιμες για την αποκλιμάκωση της αντιπαράθεσης στην Ουκρανία χαρακτήρισε τις επόμενες ημέρες ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν

Ο Μακρόν, ο οποίος μίλησε με τον Πούτιν σε ένα δείπνο διάρκειας πέντε ωρών, δήλωσε ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι «καθοριστικές» και «χρειάζονται εντατικές συζητήσεις τις οποίες θα συνεχίσουμε μαζί». Όπως είπε, όλες οι πλευρές αναζητούν «νέες λύσεις» για να διασφαλίσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα. «Έχουμε συνείδηση ​​της σοβαρότητας της κατάστασης και της επιτακτικής ανάγκης προς το συμφέρον όλων να βρούμε τον δρόμο για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ευρώπη», δήλωσε ο Μακρόν, προσθέτοντας ότι «υπάρχει ακόμα χρόνος». 

Ο Γάλλος πρόεδρος έκανε λόγο για σημάδια σύγκλισης σε ό,τι αφορά στην ουκρανική κρίση, αν και οι διαφορές παραμένουν. Σύμφωνα με τον ίδιο, είπε στον Πούτιν ότι η δημιουργία μίας νέας στρατηγικής για την ασφάλεια στην Ευρώπη δεν θα έπρεπε να γίνει ακυρώνοντας το δικαίωμα κρατών να ενταχθούν στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του ο Πούτιν άφησε να εννοηθεί ότι είχε σημειωθεί πρόοδος κατά τη συνάντηση, χαρακτηρίζοντας τις συνομιλίες με τον Γάλλο ομόλογό του «χρήσιμες και ουσιαστικές». Όπως είπε, ορισμένες από τις ιδέες του Μακρόν θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για περαιτέρω κοινά βήματα, ωστόσο, «πιθανώς είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μιλήσουμε».

Ο Πούτιν επανέλαβε αργότερα τις προειδοποιήσεις ότι εάν η Ουκρανία ενταχθεί στη δυτική στρατιωτική συμμαχία ΝΑΤΟ και προσπαθήσει να ανακτήσει την Κριμαία – την οποία προσάρτησε η Ρωσία πριν από οκτώ χρόνια – με τη βία, η Ευρώπη θα μπορούσε να παρασυρθεί σε μια μεγάλη σύγκρουση. «Θέλετε η Γαλλία να πολεμήσει με τη Ρωσία;» ρώτησε τους Γάλλους δημοσιογράφους. «Αυτό θα γίνει. Και δεν θα υπάρξουν νικητές», είπε χαρακτηριστικά. 

Ο πρόεδρος της Ρωσίας εξέφρασε την ελπίδα πως η κρίση θα μπορούσε τελικά να επιλυθεί ειρηνικά και συμπλήρωσε ότι δεν βλέπει εναλλακτική στα συμφωνηθέντα στο Μινσκ για την επίλυση της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία. «Όσον αφορά στις συμφωνίες του Μινσκ – είτε είναι ζωντανές ή έχουν προοπτικές είτε όχι – πιστεύω ότι απλά δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική (σε αυτές)» δήλωσε ο Πούτιν.

Οι δύο άνδρες θα μιλήσουν εκ νέου μετά την επίσκεψη του Μακρόν σήμερα στο Κίεβο, όπου θα συναντήσει τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Υπήρξε συμφωνία;

Στο μεταξύ, σύμφωνα με Γάλλους αξιωματούχους, τους οποίους επικαλούνται οι Financial Times, υπήρξε συμφωνία να μην αναληφθούν νέες στρατιωτικές πρωτοβουλίες και να γίνει ευρύς διάλογος για την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων. Έτσι, θεωρούν ότι ο Πούτιν κινείται προς την αποκλιμάκωση της κρίσης, υποσχόμενος να μην αναλάβει νέες «στρατιωτικές πρωτοβουλίες» και συμφωνώντας να αποσύρει χιλιάδες ρωσικά στρατεύματα από τη Λευκορωσία μετά την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων ασκήσεων. 

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η συμφωνία θα οδηγήσει επίσης σε περαιτέρω συναντήσεις και σε συμφωνία για έναν «δομημένο διάλογο για τη συλλογική ασφάλεια».

Εάν η συμφωνία – που μεσολάβησε κατά τη συνάντηση της Δευτέρας – επιβεβαιωθεί από τον Πούτιν, θα μπορούσε να αμβλύνει τις εντάσεις στην περιοχή. 

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους FT ότι ο Πούτιν και ο Μακρόν είναι «έτοιμοι να συνεχίσουν τον διάλογο» για τις γαλλικές προτάσεις, αλλά ότι οι συζητήσεις δεν έχουν ακόμη κατευνάσει πλήρως τις ανησυχίες της Μόσχας. «Όλα αυτά τα θέματα απαιτούν συμφωνία από τους συμμάχους της Γαλλίας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, πρώτα και κύρια από τις ΗΠΑ», είπε ο Πεσκόφ. «Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για οτιδήποτε άλλο», πρόσθεσε. 

Να σημειωθεί ότι ούτε ο Πούτιν ούτε ο Μακρόν αναφέρθηκαν απευθείας σε αυτού του είδους τη συμφωνία στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν μετά από τη συνάντησή τους, αν και ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι ο Ρώσος ομόλογός του τον είχε διαβεβαιώσει για την προθυμία του να μιλήσει για αποκλιμάκωση.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube