REAL TIME |

Weather Icon
Ουκρανία , Ρωσία , Τουρκία 2 Φεβρουαρίου 2022

Πρώην πρέσβης της Τουρκίας αναλύει: Η στάση της Τουρκίας μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας στο ουκρανικό

Πρώην πρέσβης της Τουρκίας αναλύει: Η στάση της Τουρκίας μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας στο ουκρανικό

Η Τουρκία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια πολύ δύσκολη και σκληρή προσπάθεια να εξισορροπήσει σε τεντωμένη κλωστή, όχι σχοινί, ως προς τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία εάν η κρίση στην Ουκρανία πάρει χειρότερη τροπή, δήλωσε ο Αλί Τουιγκάν, πρώην Τούρκος πρεσβευτής στον Καναδά, τη Σαουδική Αραβία και την Ελλάδα, σε άρθρο για το Diplomatic Opinion τη Δευτέρα.

Ο Τουιγκάν είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορούσε για να διατηρήσει μια καλή σχέση με την Τουρκία, την οποία βλέπει ως βασικό μέρος του σχεδίου του για την ευρασιατική του πολιτική.

Οι απαντήσεις στο ερώτημα “Είναι οι παρακάτω χώρες σύμμαχοι και/ή φίλοι της Τουρκίας;” ήταν εξίσου ενδιαφέροντα. Το Αζερμπαϊτζάν ήταν στην κορυφή της λίστας με 57,4% απάντηση “ναι”. Το ποσοστό ήταν 30,2% για τη Γερμανία, 15,7% για τις Ηνωμένες Πολιτείες, 22,2% για τη Ρωσία, 13,1% για το Ιράν, 11,2% για τη Γαλλία, 10,9% για το Ηνωμένο Βασίλειο και 9,9% για την Ελλάδα. Αυτά τα στοιχεία σε αυτή την κατηγορία ήταν γενικά χαμηλά.

Όσον αφορά την ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, το ερώτημα ήταν, “υπό τις τρέχουσες εθνικές και διεθνείς συνθήκες, θα πιστεύατε ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι σημαντική/ζωτική για την Τουρκία;” Το 58% το θεώρησε σημαντικό, το 11,6% ως ασήμαντο και το 30,4% είπε “ούτε σημαντικό ούτε ασήμαντο”.

Τέλος, η υποστήριξη για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ ανήλθε στο 58,4%.

“Αυτή είναι μια ζοφερή εικόνα για τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση, που αντανακλά την αποτυχία της πολιτικής “πολύτιμης μοναξιάς” της κυβέρνησης του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και την απότομη δημοκρατική παρακμή της Τουρκίας. Αυτή η αποτυχημένη πολιτική, τα εμπόδια που τέθηκαν ενώπιον της Τουρκίας στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ, οι ευρωπαϊκές χώρες που συμπορεύονται με την Ελλάδα στα ζητήματα του Αιγαίου και της Κύπρου ό,τι κι αν γίνει, και η υποστήριξη της Ουάσιγκτον προς το PYD/YPG έχουν παίξει ρόλο στην απογοήτευση του τουρκικού λαού όχι μόνο με τους παραδοσιακούς συμμάχους και φίλους της Τουρκίας αλλά και με μεγάλες δυνάμεις και περιφερειακές χώρες”, γράφει ο πρώην πρέσβης.

Συνεχίζοντας αναφέρει: “Προς το παρόν, υπάρχουν αναφορές για επίσκεψη του ισραηλινού προέδρου Ισαάκ Χέρτσογκ στην Τουρκία και για το άνοιγμα μιας νέας σελίδας. Αν και αυτή είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη, δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε, ‘τι έχει αλλάξει;’ Το Ισραήλ δεν έχει αλλάξει. Η Τουρκία δεν έχει αλλάξει. Όμως τέσσερις αραβικές χώρες έχουν ομαλοποιήσει τις σχέσεις με το Ισραήλ. Άρα, θα μπορούσε τελικά να συνειδητοποιήσει η τουρκική κυβέρνηση ότι ούτε η “πολύτιμη μοναξιά” της ούτε η επιθετική ρητορική της είναι βιώσιμες, που και οι δύο έχουν αποδειχθεί αυτοκαταστροφικές; Μπορεί να πει κανείς κάλλιο αργά παρά ποτέ. Αλλά δυστυχώς, χρειάζεται μηδέν χρόνος για να καταστραφεί η εμπιστοσύνη, αλλά χρόνια και χρόνια για να ξεναχτιστεί”.

Για δεκαετίες οι σχέσεις της Άγκυρας με τη Μόσχα ήταν σε σταθερή πορεία. Η άστοχη εμπλοκή της Τουρκίας στη συριακή σύγκρουση, η κατάρριψη ενός ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους το 2015, η αγορά των συστημάτων αεράμυνας S-400 ουσιαστικά για την αποκατάσταση της σχέσης και η επακόλουθη επιδείνωση των σχέσεων της χώρα με την Ουάσιγκτον έχουν βάλει την Τουρκία σε ένα στενό δρομάκι μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ. Περιττό να προσθέσουμε ότι η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Τουρκία, η μεγαλύτερη πηγή εσόδων από τον τουρισμό της Τουρκίας και σημαντική εξαγωγική αγορά για τον αγροτικό τομέα της Τουρκίας. Τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στη Ρωσία.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε την υποστήριξη της Τουρκίας στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Υποστήριξε την αποκλιμάκωση καθώς και τον διάλογο για την αντιμετώπιση των ανησυχιών της Ρωσίας για την ασφάλεια. Επανέλαβε την προσήλωση της Τουρκίας στις δεσμεύσεις της στο ΝΑΤΟ. Συμμετείχε πλήρως η Άγκυρα στις εντατικές διπλωματικές ανταλλαγές μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ τις τελευταίες εβδομάδες; Δύσκολο να ειπωθεί.

Για τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube