Weather Icon
ΗΠΑ , ΟΥΝΕΣΚΟ , Ρωσία 19 Φεβρουαρίου 2022

Ουκρανικό: Στήθηκε σκηνικό πολέμου

Ουκρανικό: Στήθηκε σκηνικό πολέμου

 Δεκάδες πόλεις και χωριά βομβαρδίστηκαν την Παρασκευή στις περιοχές Λουχάνσκ και Ντονέτσκ

Σκηνικό πολέμου έχει στηθεί στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι ηγέτες των αυτονομιστών διέταξαν πλήρη στρατιωτική κινητοποίηση, κλιμακώνοντας περαιτέρω τις εντάσεις στην περιοχή που νωρίτερα είχε αρχίσει να παίζει με εύθραυστες ισορροπίες μετά τις αναφορές για εκρήξεις και εκκενώσεις περιοχών

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεκάδες πόλεις και χωριά βομβαρδίστηκαν την Παρασκευή στις περιοχές Λουχάνσκ και Ντονέτσκ, ενώ αναφέρθηκαν ζημιές σε πολυκατοικίες και ιδιωτικές κατοικίες. Ακολούθησε εκκένωση και μεταφορά αμάχων στη Ρωσία.  Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν το πρωί του Σαββάτου ότι περισσότεροι από 1.600 άνθρωποι έφτασαν στην περιοχή του Ροστόφ της Ρωσίας από το Ντονμπάς.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το πρωί του Σαββάτου ακούγονταν πολλές εκρήξεις στην πόλη Ντονέτσκ, που ελέγχεται από τους αυτονομιστές. Ωστόσο, δεν ήταν σαφές τι προκάλεσε τις εκρήξεις. 

JOINT FORCES OPERATION

Επίσης, η διοίκηση των κοινών δυνάμεων της Ουκρανίας ανέφερε έντονους βομβαρδισμούς το πρωί του Σαββάτου από φιλορώσους αυτονομιστές εναντίον Ουκρανών αμάχων. Δημοσίευσε επίσης φωτογραφίες που δείχνουν βομβαρδισμούς στο χωριό Novoluganskoe, στην περιοχή του Ντονέτσκ, ακριβώς βόρεια της πόλης Γκορλόβκα που ελέγχεται από τους αντάρτες. Ένα σύννεφο λευκού καπνού φαίνεται πάνω από σπίτια και μια σειρά από δέντρα. Οι αυτονομιστές επιτέθηκαν με βλήματα πυροβολικού των 122 χιλιοστών, δήλωσε ο στρατός της Ουκρανίας. Υπήρξαν 74 περιπτώσεις επιθέσεων πυροβολικού σε όλη τη γραμμή ελέγχου από την πλευρά των αυτονομιστών, με 39 οικισμούς να επηρεάζονται στις περιφέρειες ή περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, πρόσθεσε. Πέντε χωριά είχαν χάσει ηλεκτρικό ρεύμα, είπε.

Το Κίεβο έχει δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να επιτεθεί στις αποσχισθείσες περιοχές, ωστόσο, η βία αυξάνεται ανησυχητικά.  Σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), στην ανατολική Ουκρανία υπάρχει «θεαματική αύξηση» των παραβιάσεων της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και το επίπεδο της βίας πλέον έχει επανέλθει εκεί όπου βρισκόταν πριν από τη συμφωνία του Ιουλίου του 2020 για την εδραίωση της εκεχειρίας. Μετά τις αλληλοκατηγορίες για ανταλλαγές πυρών μεταξύ ουκρανικού στρατού και ρωσόφωνων αυτονομιστών, ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ένας στρατιώτης έχασε τη ζωή του στους βομβαρδισμούς. 

Οι εκρήξεις έρχονται μετά τις συνεχείς προειδοποιήσεις από την αμερικανική κυβέρνηση ότι η Ρωσία προετοιμάζεται να εισβάλει στην ΟυκρανίαΤην ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας στρέφεται στη Δύση για να βρει υποστήριξη. 

Σήμερα, και ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν παρακολούθησε μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις, με την εκτόξευση βαλιστικών πυραύλων και πυραύλων cruise, οι φιλορώσοι αυτονομιστές κάλεσαν σε πλήρη στρατιωτική κινητοποίηση.

Αρχικά ο επικεφαλής της φιλορωσικής αυτονομιστικής κυβέρνησης στην περιοχή του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, εξέδωσε μια δήλωση ανακοινώνοντας πολεμική βάση, προτρέποντας τους εφέδρους να εμφανιστούν στα στρατολογικά γραφεία. Λίγο μετά την ανακοίνωση το πρωί του Σαββάτου, ο ηγέτης της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ, Λεονίντ Πασέχνικ, υπέγραψε διάταγμα καλώντας σε πλήρη στρατιωτική κινητοποίηση. 

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα ταξιδέψει τελικά στη Γερμανία για τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου το Σάββατο, παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ ότι η Ρωσία μπορεί να εκμεταλλευτεί την απουσία του για να τον ανατρέψει πριν επιστρέψει στο Κίεβο. Στο Μόναχο ο Ζελένσκι πρόκειται να απευθύνει κάλεσμα στη Δύση για να σώσει τη χώρα του από ενδεχόμενη ρωσική εισβολή. 

Ο Ζελένσκι θέλει να δώσει στους παγκόσμιους ηγέτες ένα προσωπικό μήνυμα για την κλίμακα της απειλής και την πρόσθετη υποστήριξη που απαιτείται ακόμη για την ενίσχυση της άμυνας της Ουκρανίας. 

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube