Weather Icon
ΗΠΑ , Ρωσία 31 Ιανουαρίου 2022

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιβάλουν κυρώσεις στις ρωσικές ελίτ κοντά στον Πούτιν αν η Ρωσία…

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιβάλουν κυρώσεις στις ρωσικές ελίτ κοντά στον Πούτιν αν η Ρωσία…

Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει συγκεκριμένα πακέτα κυρώσεων για τις ρωσικές ελίτ και τις οικογένειές τους

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν ετοιμάσει έναν κατάλογο με τις ρωσικές ελίτ που βρίσκονται στον στενό κύκλο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ή ατόμων κοντά σε αυτόν για να τους πλήξουν με οικονομικές κυρώσεις σε περίπτωση που η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, δήλωσε τη Δευτέρα ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

“Τα άτομα που έχουμε εντοπίσει βρίσκονται στους εσωτερικούς κύκλους του Κρεμλίνου ή κοντά σε αυτούς και παίζουν ρόλο στη λήψη κυβερνητικών αποφάσεων ή είναι τουλάχιστον συνένοχοι στην αποσταθεροποιητική συμπεριφορά του Κρεμλίνου”, δήλωσε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει συγκεκριμένα πακέτα κυρώσεων τόσο για τις ρωσικές ελίτ που πληρούν τα κριτήρια όσο και για τα μέλη των οικογενειών τους και οι προσπάθειες αυτές συνεχίζονται σε συντονισμό με τους συμμάχους και τους εταίρους των ΗΠΑ, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η στοχοποίηση των Ρώσων ολιγαρχών αποτελεί μόνο ένα μέρος του σχεδίου των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να τιμωρήσουν τον Πούτιν σε περίπτωση που ξεκινήσει εισβολή στην Ουκρανία, αφού έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία. Η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξάλλου δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να επιβάλει κυρώσεις στον ίδιο τον Πούτιν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν ήδη περιγράψει λεπτομερώς άλλες κυρώσεις που περιλαμβάνουν κυρώσεις σε ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και μέτρα ελέγχου των εξαγωγών που θα μπορούσαν να επιχειρήσουν να πλήξουν μεγάλες εκτάσεις βιομηχανικών και καταναλωτικών τεχνολογιών προς τη Ρωσία.

Ο αξιωματούχος δεν έδωσε τα ονόματα των Ρώσων προσώπων που θα μπορούσαν να υποστούν κυρώσεις.

“Υπάρχει ένας ευρύς κατάλογος προσώπων από τον οποίο μπορούμε να αντλήσουμε”, δήλωσε ο αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι ορισμένα θα προέρχονται από έναν κατάλογο ανώτερων ρωσικών πολιτικών προσώπων και ολιγαρχών.

Ο αξιωματούχος είπε ότι πολλά από τα άτομα είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στόχοι λόγω των βαθύτερων οικονομικών δεσμών με τη Δύση.

“Οι στενοί κύκλοι του Πούτιν δεν θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν τις συζύγους τους ή άλλα μέλη της οικογένειάς τους ως πληρεξούσιους για να αποφεύγουν τις κυρώσεις. Οι κυρώσεις θα τους αποκόψουν από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα διασφαλίσουν ότι αυτοί και τα μέλη της οικογένειάς τους δεν θα μπορούν πλέον να απολαμβάνουν τα προνόμια που τους προσφέρει η στάθμευση των χρημάτων τους στη Δύση και η φοίτηση σε ελίτ δυτικά πανεπιστήμια”, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube