Όχι στο νομοσχέδιο των ΗΠΑ με κυρώσεις για τον Nord Stream 2
ΗΠΑ: Δεν πέρασε το νομοσχέδιο με κυρώσεις κατά Γερμανίας και Ρωσίας για τον Nord Stream 2
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Το νομοσχέδιο που θα έριχνε λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία ναυάγησε χθες στην αμερικανική Γερουσία, καθώς ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τεντ Κρουζ δεν κατόρθωσε να πείσει αρκετούς Δημοκρατικούς συναδέλφους του ότι πρέπει να επιβληθεί νέος γύρος κυρώσεων σε όσους εμπλέκονται στην κατασκευή και λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2. Το νομοσχέδιο θα επέβαλλε κυρώσεις σε Γερμανούς και Ρώσους, τινάζοντας στον αέρα τις διπλωματικές προσπάθειες του Λευκού Οίκου στην Ευρώπη και στη Ρωσία.
«H πραγματικότητα είναι ότι αν δεν πείσουμε τους Ευρωπαίους συμμάχους μας να μην προχωρήσουν στο σχέδιο αυτό, όσες κυρώσεις και αν επιβάλουμε δεν θα έχουμε αποτέλεσμα», είπε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Μέρφι. Πέντε γερουσιαστές των Δημοκρατικών συντάχθηκαν με τους Ρεπουμπλικανούς και υπερψήφισαν το νομοσχέδιο αλλά αυτό δεν οδήγησε στην έγκρισή του, γιατί εντάσσεται στην κατηγορία νομοσχεδίων που απαιτούν ενισχυμένη πλειοψηφία 60 γερουσιαστών επί συνόλου 100.
Ο Λευκός Οίκος σημείωσε ότι διαφωνεί με τη λειτουργία του αγωγού, που μεταφέρει ρωσικό αέριο στη Γερμανία παρακάμπτοντας την Ουκρανία. Αμερικανοί αξιωματούχοι προσέθεσαν ωστόσο ότι ένας νέος γύρος κυρώσεων θα επιβάρυνε τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Γερμανία, σημαντικό σύμμαχο που παίζει ρόλο-κλειδί στις συνομιλίες με τη Ρωσία και την Ουκρανία. Επίσης, ο Μπάιντεν και οι σύμμαχοί του στο Κογκρέσο θεωρούν ότι η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας έχει αντιρρήσεις για τον αγωγό και ότι θα μπορούσε να τον σταματήσει το Βερολίνο, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουν οι ΗΠΑ στο όπλο των κυρώσεων.
Συμφωνία με Γερμανία
Τον Ιούλιο, ο Λευκός Οίκος είχε συμφωνήσει με την προηγούμενη γερμανική κυβέρνηση ότι δεν θα επιβληθούν άλλες αμερικανικές κυρώσεις σε όσους εμπλέκονται στην κατασκευή και λειτουργία του αγωγού. Ως αντάλλαγμα, η Γερμανία είχε δεσμευθεί ότι θα επιβληθεί βαρύ τίμημα στη Ρωσία αν χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο απέναντι στην Ουκρανία ή στην Ανατολική Ευρώπη.
Καθημερινή