REAL TIME |

Weather Icon
Λιβύη , Τουρκία 18 Δεκεμβρίου 2021

Λιβύη: Η Τουρκία βάζει «στον πάγο» την ανάπτυξη νέων Σύριων τρομοκρατών

Λιβύη: Η Τουρκία βάζει «στον πάγο» την ανάπτυξη νέων Σύριων τρομοκρατών

Η Τουρκία για να θολώσει τα νερά κάνει τακτικό ελιγμό και παγώνει την ανάπτυξη τρομοκρατών τζιχαντιστών στην Λιβύη

Η μερική απόσυρση των Σύριων μισθοφόρων φαίνεται να είναι μια κίνηση τακτικής από πλευράς Τουρκίας, με στόχο να παραπλανήσει και να «ελαφρύνει» την κριτική που δέχεται η Άγκυρα, καθώς πλησιάζουν οι εκλογές στη Λιβύη.

Την Τετάρτη, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Συρίας (SOHR) αποκάλυψε ότι η Τουρκία αποφάσισε να αναστείλει τη μεταφορά Σύριων μισθοφόρων από και προς τη Λιβύη, μέχρι να τελειώσει η διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών, που έχει προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την «OnAlert», που επικαλείται λιβυκές πηγές, ο εκπρόσωπος τύπου του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, ανέφερε πως: «Η παρουσία των τουρκικών δυνάμεων στη Λιβύη συμβάλλουν στην πολιτική σταθερότητα και ασφάλεια της χώρας. Προστατεύουμε τον λιβυκό λαό και τους υποστηρίζουμε ώστε να δημιουργήσουν έναν ενωμένο Λιβυκό Στρατό». Η μερική απόσυρση των Σύριων μισθοφόρων φαίνεται να είναι μια κίνηση τακτικής από πλευράς Τουρκίας, με στόχο να παραπλανήσει και να «ελαφρύνει» την κριτική που δέχεται η Άγκυρα, καθώς πλησιάζουν οι εκλογές στη Λιβύη.

2021-12-16T150320Z_58088381_RC2OFR9CE2SA_RTRMADP_3_LIBYA-ELECTION-1140x570.jpg

Η Τουρκία έχει στείλει περίπου 20.000 Σύριους μισθοφόρους στη Λιβύη μετά την υπογραφή μνημονίου κατανόησης για την ασφάλεια και τη στρατιωτική συνεργασία με την πρώην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA). Σύμφωνα με πηγές από το SOHR που επικαλείται η ελλαδική ιστοσελίδα, αυτή την στιγμή, υπολογίζεται ότι στη χώρα βρίσκονται περίπου 7.000 μισθοφόροι.

Η κατάπαυση πυρός που συμφωνήθηκε μέσω των Ηνωμένων Εθνών στις 23 Οκτωβρίου 2020, είχε ως όρο την απομάκρυνση των ξένων δυνάμεων μέσα σε τρεις μήνες, αλλά η προθεσμία δεν τηρήθηκε. Ωστόσο, η Τουρκία συμφώνησε «προσωρινά», όπως φαίνεται να ξεκινήσει την διαδικασία εξόδου των δυνάμεων της τον Ιούνιο του 2021.

Πηγή: Σημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube