Weather Icon
Τουρκία 23 Νοεμβρίου 2021

Ξεκίνησε η συνεργασία Τουρκίας και Ουκρανίας στον τομέα των Ασύμμετρων Παραστρατιωτικών Επιχειρήσεων

Ξεκίνησε η συνεργασία Τουρκίας και Ουκρανίας στον τομέα των Ασύμμετρων Παραστρατιωτικών Επιχειρήσεων

Xωριανόπουλος Άγγελος

Η επίλεκτη Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων του τουρκικού στρατού (Özel Kuvvetler Komutanlığı, ή ÖKK) – σχεδιασμένη για να εμπλέκεται σε ασύμμετρες μυστικές διασυνοριακές επιχειρήσεις, δολιοφθορές και παρακολούθηση διπλωματών – ανέθεσε ειδικούς συμβούλους στον ουκρανικό στρατό και άρχισε να εκπαιδεύει ουκρανικά στρατεύματα. Την είδηση αποκάλυψε ένα διαβαθμισμένο σημείωμα που έλαβε το Nordic Monitor. Το υπόμνημα που υποβλήθηκε στον τότε αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Χουλουσί Ακάρ (τώρα είναι υπουργός Άμυνας) τον Ιούνιο του 2016 έκανε μια λεπτομερή αξιολόγηση της εμπλοκής της Τουρκίας στην εκπαίδευση του ουκρανικού στρατού.

Ο τουρκικός στρατός έστειλε μια ειδική ομάδα στην Ουκρανία αποτελούμενη από εκπροσώπους διαφόρων δυνάμεων για να κάνει μια αξιολόγηση σχετικά με τον τρόπο συντονισμού της κοινής στρατιωτικής εκπαίδευσης. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε 6-10 Απριλίου 2016. Σύμφωνα με το υπόμνημα, η εμπλοκή της ÖKK με τα ουκρανικά στρατεύματα κάλυψε την εκπαίδευση των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων από τις ομάδες της ÖKK, ξεκινώντας με ένα πρόγραμμα στην Τουρκία. Το Κίεβο ζήτησε από την Τουρκία να στείλει δύο αξιωματικούς στο βαθμό του συνταγματάρχη ή ταγματάρχη για γλωσσική εκπαίδευση στην Ουκρανία, αίτημα που εγκρίθηκε από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο το 2016.

Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ των ειδικών δυνάμεων και των δύο χωρών είχαν προγραμματιστεί από το 2018. Το σχέδιο του 2016 επεκτάθηκε αργότερα για να συμπεριλάβει περισσότερα στρατεύματα και συμμετείχαν επίσης χερσαίες, αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις. Την περασμένη εβδομάδα το Nordic Monitor ανέφερε ότι το προσωπικό της Διοίκησης των Ναυτικών Δυνάμεων της Ουκρανίας έλαβε εκπαίδευση «Πρακτική στο Ναυτικό» σε τουρκική κορβέτα.

Η Τουρκία και η Ουκρανία υπέγραψαν πρόσφατα αρκετές συμφωνίες για την ενίσχυση της συνεργασίας στον οικονομικό και στρατιωτικό τομέα. Η τελευταία Συμφωνία Πλαίσιο Στρατιωτικής Συνεργασίας, που υπεγράφη από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Akar και τον τότε ομόλογό του, Andrii Taaran, τον Οκτώβριο του 2020, επιτρέπει στο ουκρανικό στρατιωτικό προσωπικό να λάβει εκπαίδευση στην Τουρκία ή το αντίστροφο. Με τη συμφωνία, το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων και οι φοιτητές των δύο χωρών θα μπορούν να ανταλλάσσουν επισκέψεις για στρατιωτική εκπαίδευση.

Μεταξύ των τομέων συνεργασίας είναι η ανταλλαγή πληροφοριών. Η ρήτρα στρατιωτικών πληροφοριών της συμφωνίας καλύπτει την ανταλλαγή στρατιωτικών πληροφοριών σχετικά με χώρες που θεωρούνται επιβλαβείς για τα αμοιβαία συμφέροντα Τουρκίας και Ουκρανίας. Η Ρωσία φαίνεται ότι ενοχλείται από τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Ουκρανίας. Τον Απρίλιο του 2021 η Ρωσία προειδοποίησε την Τουρκία ενάντια στις προσπάθειες της Άγκυρας να ενισχύσει την συνεργασία με το Κίεβο. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Argumenty i Fakty, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε: «Συνιστούμε ανεπιφύλακτα στους Τούρκους συναδέλφους μας να αναλύσουν προσεκτικά την κατάσταση και να σταματήσουν να τροφοδοτούν το μιλιταριστικό αίσθημα του Κιέβου», το οποίο θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως απειλή. «Ελπίζουμε ότι η Άγκυρα θα προσαρμόσει τη γραμμή της με βάση τις νόμιμες ανησυχίες μας», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube