Weather Icon
Ισραήλ , Κορωνοϊός - Covid-19 24 Νοεμβρίου 2021

Ισραήλ: Τι μας έμαθε το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας

Ισραήλ: Τι μας έμαθε το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας

Το Ισραήλ έχει δείξει συχνά τον δρόμο για το επόμενο βήμα στη μάχη κατά του Covid-19, με τη χώρα να κάνει μία επιλογή και ο υπόλοιπος κόσμος να ακολουθεί

Ήταν από τις πρώτες χώρες που χορήγησε το εμβόλιο κατά του Covid-19 στο γενικό πληθυσμό, υιοθέτησε γρήγορα το πιστοποιητικό εμβολιασμού και «άλλαξε» την έννοια του πλήρως εμβολιασμένου «τρέχοντας» πρώτο την εκστρατεία εμβολιασμού με ενισχυτική δόση, τη οποία προσφέρει σε όλους άνω των 16 ετών πέντε μήνες μετά τον εμβολιασμό με τη δεύτερη δόση.

Πλέον δεν θεωρείται κάποιος πλήρως εμβολιασμένος αν δεν έχει κάνει την τρίτη δόση, κάτι που αντηχεί την «αναβάθμιση» που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ευρωπαϊκό πράσινο πιστοποιητικό.

Η τρίτη δόση είναι ικανή να ανακόψει ένα κύμα μολύνσεων

Τι μας έχει δείξει όμως η χορήγηση της τρίτης δόσης στο Ισραήλ, το οποίο «τρέχει» την ενισχυτική εκστρατεία πάνω από τρεις μήνες;

1. Οι αναμνηστικές δόσεις βοήθησαν να ανακοπεί το τέταρτο κύμα του ιού που σάρωσε τη χώρα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

2. Τα δεδομένα υπογραμμίζουν έντονες διαφορές μεταξύ εκείνων που έχουν κάνει το εμβόλιο -και την αναμνηστική δόση- και των ανεμβολίαστων καθώς για πολλές ημέρες τον περασμένο μήνα, πάνω από το 75% των θετικών κρουσμάτων ήταν μεταξύ των μη εμβολιασμένων, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Μεταξύ εκείνων που νοσηλεύτηκαν με Covid-19 τα πράγματα είναι ακόμη πιο ξεκάθαρα: Τον Οκτώβριο το ποσοστό των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών σε σοβαρή κατάσταση που είχαν κάνει μόνο τις δύο δόσεις του εμβολίου ήταν 5πλάσιο από εκείνους που είχαν κάνει την ενισχυτική.

Και παρόλο που ο όγκος των κρουσμάτων έχει μειωθεί συνολικά από τότε, οι διαφορές παραμένουν: Την Κυριακή, υπήρχαν τέσσερις φορές περισσότεροι άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 ετών σε σοβαρή κατάσταση που είχαν κάνει μόνο τις δύο δόσεις, σε σύγκριση με αυτούς που θεωρήθηκαν πλήρως εμβολιασμένοι με τρεις δόσεις.

Τα δεδομένα από το Ισραήλ στοιχειοθετούν ότι η ενισχυτική δόση είναι όχι μόνο απαραίτητη αλλά και αναπόφευκτη.

 «Αν κοιτάξει κανείς σοβαρά τα δεδομένα από το Ισραήλ, είναι πολύ ξεκάθαρο ότι αν και οι διαφορές στην εξασθένηση της ανοσίας είναι πολύ πιο έντονες στους ηλικιωμένους, αφορούν τους πάντες», σχολίασε ο Άντονι Φάουτσι στο NBC την περασμένη εβδομάδα.

Γι΄αυτό και όλο και περισσότερες χώρες στην Ευρώπη, η οποία πλήττεται πιο σοβαρά σε αυτή τη φάση από την πανδημία, αποφασίζουν να «ανοίξουν» σε μικρότερες ηλικίες την χορήγηση της ενισχυτικής δόσης. Στη χώρα μας από την περασμένη Παρασκευή είναι διαθέσιμα τα ραντεβού για τα άτομα άνω των 18 ετών που έχουν συμπληρώσει 5,5 μήνες από την δεύτερη δόση.

Παρά τις ελπίδες στην ενίσχυση της ανοσίας που προσφέρει η τρίτη δόση, αρκετοί ειδικοί της υγείας έχουν επισημάνει ότι με αυτό τον τρόπο διευρύνονται οι ανισότητες των πλούσιων δυτικών χωρών με άλλα μέρη του κόσμου που δεν έχουν σημαντική πρόσβαση στα εμβόλια.

Τα απαισιόδοξα νέα

Δεν είναι όμως όλα τα νέα από το Ισραήλ καλά. Αν και οι αριθμοί των κρουσμάτων έχουν μειωθεί από τον Σεπτέμβριο, η μείωση έχει σταθεροποιηθεί ενώ ο δείκτης R (ο μέσος αριθμός ατόμων που μολύνθηκαν από κάθε άτομο με Covid-19) είναι ξανά πάνω από 1, γεγονός που καλλιεργεί τις ανησυχίες ότι ο ιός μπορεί να εξαπλώνεται ξανά.

Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι πολύ νωρίς για να βγει το συμπέρασμα ότι η χώρα εισέρχεται σε ένα πέμπτο κύμα της πανδημίας, τονίζοντας ιδιαίτερα την αναγκαιότητα να γίνει η ενισχυτική δόση καθώς σχεδόν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι που έχουν κάνει τις δύο δόσεις του εμβολίου δεν έχουν επιστρέψει για την τρίτη.

Πλέον η χώρα προετοιμάζεται για τον πιθανό ερχομό του πέμπτου κύματος, δίνοντας βάση στην ενισχυτική δόση και τον εμβολιασμό των παιδιών καθώς πολλές από τις νέες μολύνσεις στο Ισραήλ είναι μεταξύ παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών. «Πιστεύουμε ότι αυτή η εκστρατεία εμβολιασμού θα μπορούσε πραγματικά να ανατρέψει την παλίρροια και ίσως να μας φέρει πίσω από την κατηφόρα, εάν έχουμε μια καλή άνοδο [στους εμβολιασμούς], όπως ελπίζουμε ότι θα κάνουμε», εκτίμησε ο Δρ. Ran Balicer, πρόεδρος της Εθνικής Συμβουλευτικής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων του Ισραήλ για τον Covid-19.

Ακόμη όμως και με έναν εξαιρετικά εμβολιασμένο πληθυσμό, οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι ζωτικής σημασίας να παραμείνουν σε ισχύ τα μέτρα κατά του Covid, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς οι δραστηριότητες μετακινούνται σε εσωτερικούς χώρους. Στο Ισραήλ, όπως τονίζουν, ο λόγος για την αύξηση των κρουσμάτων είναι ότι δεν τηρούνται πλέον οι κανόνες όπως η χρήση μάσκας, ενώ παράλληλα και ενώ θεωρείται υπό έλεγχο η κατάσταση, όλοι γίνονταο λιγότερο προσεκτικοί.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNN

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube