Weather Icon

Ακρωτηριάσου πολίτη. Πλήρωνε φορολογούμενε

Ακρωτηριάσου πολίτη. Πλήρωνε φορολογούμενε

 

Του Θάνου Τζήμερου 

Ο Ι.Π. στις 5 Νοεμβρίου 2011 ήταν 20 ετών, πανελληνιονίκης στο άλμα επί κοντώ και υπηρετούσε ως Δόκιμος Υπαστυνόμος, φοιτώντας στη Σχολή Αξιωματικών της Αστυνομίας. Στη μία μετά τα μεσάνυχτα, οδηγούσε τη μοτοσυκλέτα του στην  οδό Πατριάρχου Κωνσταντίνου του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνος στο ύψος των πρώην Σχολών της Αστυνομίας, με συνεπιβάτη έναν φίλο του.

Σε ένα κακοφωτισμένο σημείο πέφτει σε καθίζηση που είχε δημιουργηθεί από κακότεχνα τοποθετημένη σχάρα φρεατίου. Η μοτοσυκλέτα ανατράπηκε, χτύπησε στο απέναντι πεζοδρόμιο και διαλύθηκε. Οι δύο αναβάτες εκτινάχθηκαν στο οδόστρωμα και τραυματίσθηκαν. Ο Ι.Π. βαριά: ακρωτηριάστηκε και στα δύο πόδια, στο ένα από την κνήμη και στο άλλο από τον μηρό. Είχε και κατάγματα στα χέρια. Νοσηλεύτηκε για πολλούς μήνες και σήμερα κυκλοφορεί με τεχνητά μέλη. Στις 4 Νοεμβρίου του 2016 ενήγαγε Περιφέρεια Αττικής, Δήμο Χαλκηδόνας και Ελληνικό Δημόσιο ζητώντας 2.199.695,20 ευρώ συνολική αποζημίωση (υλικές απώλειες, ιατρικά έξοδα και ηθική βλάβη). 

Όποια απόφαση και να ληφθεί, κανένας “αρμόδιος” δεν πρόκειται να πληρώσει ούτε ένα ευρώ. Ούτε ο εργολάβος, ούτε ο εποπτεύων μηχανικός, ούτε ο Σγουρός που ήταν τότε Περιφερειάρχης. Την αποζημίωση θα την πληρώσεις εσύ, φορολογούμενε.

Πάντα θα πληρώνεις τις αστοχίες, παραλείψεις και κακοτεχνίες του Δημοσίου, εσύ, φορολογούμενε.

Εσύ, επίσης, και όχι οι δικαστές, θα πληρώσεις τους τόκους που οφείλονται στη σαδιστικά αργή απονομή της Δικαιοσύνης. Ούτε φαντάζεσαι πόσα χρήματα, που με ιδρώτα και αίμα βγάζεις και σου τα παίρνει το Δημόσιο με τη φορολογία για να καλύψει δήθεν τις λειτουργικές του ανάγκες, “πετιούνται” ως πρόστιμα και αποζημιώσεις επειδή κάποιοι δημόσιοι λειτουργοί, υπηρεσιακοί και αιρετοί, δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους.

Εσύ πλήρωσες και τα 312.500 ευρώ που υποχρέωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) να καταβάλει η Ελλάδα στην ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου CITY PLAZA που το είχαν καταλάβει “αλληλέγγυοι” από το 2016 έως το το 2019, αλλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έκανε ότι δεν έβλεπε.

Εσύ πληρώνεις το πρόστιμο της Ε.Ε. για τις ανοιχτές χωματερές: 80.000 τον χρόνο για κάθε μία. 65 είχαμε το 2019. “Έσκασες” κανονικότατα 5.200.000. Φέτος τις μειώσαμε στις 50, δηλαδή το πρόστιμο ήταν  “μόνο” 4.000.000.

Κι αν αυτά τα ποσά σού φαίνονται πολλά, τι θα έλεγες για τα 625 εκατομμύρια ευρώ (με τους τόκους ξεπερνούν το ένα δισ.) που επιδικάσθηκαν ως αποζημίωση στην εταιρεία “Αττικός ‘Ηλιος” (Ομίλου Μαντωνανάκη), εις βάρος της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), για σύμβαση που υπέγραψε, αλλά δεν τήρησε το Δημόσιο; 

Η έλλειψη προσωπικής ευθύνης είναι εύφορο έδαφος και για πολλά περίεργα “λουλούδια”. Αφού αυτές τις αποζημιώσεις τις πληρώνει ο φορολογούμενος, ιδού μια καλή “λαμογιακή μπίζνα” για υψηλά ιστάμενο “δημόσιο λειτουργό”: υπογράφει για λογαριασμό του Δημοσίου μια επίτηδες προβληματική σύμβαση με ιδιώτη (που είναι στο κόλπο), με ρήτρα αποζημίωσης σε περίπτωση που δεν τηρηθούν οι όροι. Φροντίζει να προκύψουν διάφορα εμπόδια (δεν είναι δα και δύσκολο στο Δημόσιο), δεν τηρούνται οι όροι της σύμβασης με υπαιτιότητα του Δημοσίου, πάει ο ιδιώτης στα δικαστήρια, τσεπώνει την αποζημίωση και την μοιράζεται με τον “δημόσιο λειτουργό”. Παίρνεις όρκο πως καμμία διαφορά μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών που κατέληξε σε βαρβάτη αποζημίωση (που κι αυτή εσύ την πλήρωσες) δεν είχε αυτόν τον σχεδιασμό; 

για τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube