REAL TIME |

Weather Icon

Οι Κοέλιο και Ρούσντι λογοκρίθηκαν στην Τουρκία: η λέξη «Κουρδιστάν» αφαιρέθηκε από τις τουρκικές εκδόσεις των μυθιστορημάτων τους

Οι Κοέλιο και Ρούσντι λογοκρίθηκαν στην Τουρκία: η λέξη «Κουρδιστάν» αφαιρέθηκε από τις τουρκικές εκδόσεις των μυθιστορημάτων τους

Όταν οι αναγνώστες παρατήρησαν ότι η λέξη “Κουρδιστάν” λογοκρίθηκε σε μια τουρκική μετάφραση ενός μυθιστορήματος του Ρούσντι, αντέδρασαν, γεγονός που προκάλεσε τη γρήγορη διαβεβαίωση από τον εκδότη ότι το βιβλίο θα ανακληθεί για διόρθωση. Ωστόσο, προέκυψε ότι στο παρελθόν, ένα μυθιστόρημα του Κοέλιο είχε αντιστοίχως λογοκριθεί, ακολουθούμενο από μια παρόμοια διαβεβαίωση, η οποία όμως δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Η λογοκρισία της λέξης «Κουρδιστάν» στην τουρκική μετάφραση του μυθιστορήματος του Πάουλο Κοέλιο, “Έντεκα Λεπτά”, η οποία έγινε πρωτοσέλιδα στη Guardian το 2019, επαναλήφθηκε, αυτή τη φορά στη μετάφραση του μυθιστορήματος του Σαλμάν Ρούσντι, “Η Μάγισσα της Φλωρεντίας”.

Η Gazete Duvar ανέφερε ότι η λογοκρισία παρατηρήθηκε από τους αναγνώστες και δημοσιοποιήθηκε στα κοινωνικά μέσα, πυροδοτώντας διαμαρτυρίες στις οποίες απάντησε προσωπικά ο ιδιοκτήτης του γνωστού τουρκικού εκδοτικού οίκου, Can Publications.

Η ακόλουθη πρόταση περιλαμβάνεται στην αγγλική έκδοση του μυθιστορήματος του Ρούσντι:

«Μετά την καταστροφή της Ταμπρίζ, ο Σελίμ ήθελε να μείνει στην πρωτεύουσα των Σαφαβίντ για το χειμώνα και να κατακτήσει την υπόλοιπη Περσία την άνοιξη, αλλά η Αργκάλια του είπε ότι ο στρατός θα εξεγερθή αν επιμείνει σε κάτι τέτοιο. Είχαν κερδίσει τη νίκη και προσάρτησαν μεγάλο μέρος της ανατολικής Ανατολίας και του Κουρδιστάν, διπλασιάζοντας σχεδόν το μέγεθος της οθωμανικής αυτοκρατορίας».

Διαβάστε τη συνέχεια στο kudishvoice.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube